Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRILE SATELITSKE SNIMKE

Rusija rasporedila utrenirane dupine na prvu liniju u luci na Krimu, poznato i zašto

www.navalnews.com
19.10.2023.
u 15:54

Dresirani dupini smatraju se učinkovitima protiv vojnih ronilaca. Naime, ne postoji čovjek, koliko god bio atletski spreman ili dobro obučen, koji ih može nadmašiti. A njihov ugrađeni sonar daje im još veću prirodnu prednost

Ruska mornarica koristi posebno trenirane dupine za obranu kritičnih baza od ronilaca ukrajinskih specijalnih snaga. Ovi morski sisavci već su stacionirani na ulazu u luku u Sevastopolju na Krimu, glavnoj meti Ukrajine. Novi dokazi sugeriraju da je ruska mornarica rasporedila dupine i u drugu bazu na sjevernom Krimu, piše specijalizirani portal Navalnews.

Raspoređivanje je, ističu, vjerojatno zbog obrane od ukrajinskih specijalnih snaga koje predstavljaju stvarnu prijetnju u tom području.

Posebni kavezi za dupine pojavili su se u Južnoj pomorskoj bazi u Novoozernom. Unatoč svom nazivu, baza je 90 km sjeverozapadno od Sevastopolja, mnogo bliže aktualnim linijama bojišnice. Kavezi su postavljeni u rujnu ove godine što odgovara vremenu kada su ukrajinske specijalne snage povećavale svoju aktivnost u sjevernom Crnom moru. To je uključivalo i zauzimanje plinskih platformi u moru te napade na ruske vojne ciljeve duž obale.

Navalnews ističe kako je ova lokacija zapadno od glavnih vezova, na pristaništu uzgajališta kamenica. Međutim, boksovi ne odgovaraju uzgoju kamenica, već su iste veličine i oblika kao oni koje ruska mornarica već koristi za dupine.

Foto: www.navalnews.com

VEZANI ČLANCI: 

Dresirani dupini smatraju se učinkovitima protiv vojnih ronilaca. Naime, ne postoji čovjek, koliko god bio atletski spreman ili dobro obučen, koji ih može nadmašiti. A njihov ugrađeni sonar daje im još veću prirodnu prednost.

Dupini su vjerojatno raspoređeni da brane tamošnje brodove od ronilaca s minama ili onih koji se bave izviđanjem. Kada otkriju uljeza, trenirani su da se jave svojim ljudskim kolegama da to istraže ili podignu uzbunu. Dupini također mogu patrolirati duž obale gdje ukrajinske specijalne snage provode napade na obalne instalacije.

Samo područje u kojem je postavljena nova baza za dupine je nastala kao baza podmornica tijekom sovjetskih vremena. Baza je i bila poprište opsade kada je Rusija zauzela Krim 2014. Nadmoćna sila ruskih ratnih brodova na kraju je zauzela bazu nakon 3 tjedna. Od tada je baza pod kontrolom Rusije.

Trenutno bazu koriste raketne korvete, desantni čamci i pomoćna plovila uključujući brod za podršku podmornicama.

VIDEO Unatoč velikim gubicima ruska pješadija nastavlja napade na utvrđene ukrajinske položaje

Ključne riječi

Komentara 11

AS
Asirijac
13:46 19.10.2023.

Ne znam sto je Rusija ”instalirala” na Krimu ali to sto je Nato instalirao u ukrajini je ”normalno” i nikog ne zanima.Normalno je da se NATO siri. Nije normalno da neko drugi. Ja mogu - ti ne mozes!? Razbice ih rusi, ne radi se o ”ukrajini”.Svi mi to znamo ali slijedimo zapadnu nato propagandu.

JF
Jure_Francetić
18:32 19.10.2023.

Dresirali su dupine pa su mornarima u Kursku donosili klopu iz McDonaldsa a sad valjda iz Ujaka Vanje. Dostava slična ko Glovo samo pod vodom.

KR
Krug
15:55 19.10.2023.

Meni se čini da je netko gledao previše filmova od Jamesa Bonda. Ovo mi vuče na britansko ministarstvo obrane, oni su prije dvije godine iznosili fantazije da će Rusima uskoro nestati oružja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije