Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studija pokazala

Razdjelnici štede, ali nisu svima isplativi

Najavljena je izrada novog Zakona o toplinarstvu kojim će se riješiti problematika razdjelnika
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
26.04.2017.
u 09:25

U Zagrebu, Osijeku i Sisku, gdje je cijena toplinske energije niža nego u drugim dijelovima RH, trošak ugradnje veći je od ušteda

Uvođenje razdjelnika topline u Hrvatskoj rezultiralo je značajnim uštedama u potrošnji toplinske energije, prosječno oko 25 posto, no ugradnja tih mjernih instrumenata nije isplativa u svim gradovima. To je zaključak studije “Ekonomska isplativost razdjelnika topline u višestambenim zgradama u Republici Hrvatskoj“ koju je izradio Ekonomski institut u Zagrebu, a koja je jučer predstavljena u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Troškovna učinkovitost

Analiza učinaka uvođenja razdjelnika izrađena je na uzorku od 276 zgrada s ukupno 22.475 stanova i oko 680.000 mjernih podataka u razdoblju od 2010. do 2016. Kristijan Horvat i Davor Mikulić s Ekonomskog instituta objasnili su da je uvođenje razdjelnika troškovno učinkovito u gradovima kontinentalne Hrvatske s visokim cijenama toplinske energije, koji su ostvarili prosječnu razinu ušteda poput Velike Gorice i Samobora te u Rijeci. U tim gradovima trošak investicije ugradnje razdjelnika bit će pokriven uštedama na toplinskoj energiji u 10 godina, koliko je rok trajanja razdjelnika. S druge strane, u gradovima s niskom cijenom toplinske energije, odnosno u Zagrebu, Osijeku i Sisku čak ni visoke uštede, veće od 30 posto, ne osiguravaju da će trošak investicije uz nabavu maksimalnog skupa opreme biti pokriven uštedama, osim ako se ne radi o korisnicima toplinske energije s vrlo visokom specifičnom potrošnjom. A ta tri grada čine 80 posto toplinarskog tržišta u RH.

– S obzirom na to da većina, prema izračunu, u razdoblju od 10 godina i uz uštede energije neće povratiti početnu investiciju u opremu i razdjelnike, zaključak je da su razdjelnici topline ekonomski neisplativi – zaključak je studije. U Institutu su minimalni trošak opreme za ugradnju razdjelnika procijenili na 54,10 kuna, a maksimalni na 76,58 kuna po četvornom metru. Pri tome nisu uzimali u obzir da je dobar dio zgrada koristio subvencije za ugradnju razdjelnika pa su time i troškovi njihove ugradnje za stanare bili znatno manji. Studija je na uzorku od 13.405 stanova u Zagrebu pokazala da je samo 16 posto stanova nakon ugradnje razdjelnika imalo veću potrošnju toplinske energije, dok je u Rijeci na uzorku od 1081 stana to iznosi 12 posto.

Ugradnja bez analize

Državni tajnik za energetiku Ante Čikotić najavio je izradu novog zakona o toplinarstvu kojim će se riješiti problematika razdjelnika, ali i uvesti red u cjelokupni sustav toplinarstva u Hrvatskoj. Podsjetio je kako je obaveza ugradnje razdjelnika uvedena Zakonom o tržištu toplinske energije iz 2013. godine a da nije napravljena analiza isplativosti iako je ta mogućnost predviđena i europskim propisima. Jedna je od opcija da ugradnja razdjelnika više ne bude obavezna.

>> Želimo skinuti razdjelnike i plaćati grijanje kao prije njihove ugradnje

>> Razdjelnici ipak štede, a država ih treba sufinancirati: Oni koji su dobili veće račune, sami su im pridonijeli

Komentara 7

GM
Gusta magla
12:04 26.04.2017.

Ma ja sam iz Zg i garantiram da nikakvih usteda nije bilo.Osim sto su racuni po stanu ili kvadratu ako cemo precizno povecani za 30-40%.Ti razdjeljnici koji u biti nista ne razdjeljuju su najveca pljacka u zadnjih 10 godina.

DU
Deleted user
21:36 26.04.2017.

Ivane Vrdoljak spavas li mirno?

IN
innich
21:27 26.04.2017.

ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije