Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Provjerite svoje znanje iz matematike

04. svibnja 2006. u 19:20 3 prikaza
hrv_test_tx.jpg
Foto: import

Nakon prvog dana i prilično, kako su i sami priznali, jednostavnog testa iz hrvatskog jezika, učenike prvih razreda gimnazija jučer je dočekao, prema njihovu mišljenju, puno teži ispit iz matematike.
Taj test bio je modoficiran – za jezične, opće i klasične gimnazije pitanja su bila znatno lakša od onih na koja su morala odgovoriti djeca iz matematičkih gimnazija. I dok učenici, roditelji i nastavnici sređuju prve dojmove, pojedinci u javnost plasiraju teze da nam nacionalni ispiti nisu potrebni i da je novac potrošen za njih bilo bolje usmjeriti u plaće nastavnika ili u opremanje škola. 

No, za razliku od njih (a premalo ih je), stručnjaci koji su upućeni u pitanja obrazovanja u europskim zemljama i standarde koji tamo vladaju upozoravaju da mi dosad nismo znali koliko su nam škole kvalitetne te kakvo se znanje u njima stječe.

Priprema za EU
Njihove vještine, sposobnosti i diplome nisu bile usporedive s njihovim vršnjacima u zemljama Europske unije. – Nacionalni ispiti priprema su za državnu maturu koja se mora uvesti. Bez toga nemamo što tražiti u EU. Naše obrazovanje mora biti usporedivo s obrazovanjem drugih zemalja.
Nacionalni ispiti dat će nam sliku stanja u obrazovanju, pokazati razlike među školama, učenicima i sredinama i omogućiti analizu uzroka uspjeha i neuspjeha – tumači autor projekta državne mature i nacionalnih ispita prof.dr. Petar Bezinović. Upozorava da rezultat učenika ovisi o nizu faktora – osim o osobnim predispozicijama, važnu ulogu igra organizacija i rad škole, kvaliteta nastavnika, njihova motiviranost da potiču učenike u postizanju što boljih rezultata itd.

– Nije ovo vrednovanje rada nastavnika ili učenika, nego sustava u cjelini. Država mora preuzeti odgovornost za kvalitetu obrazovanja, a da bi to mogla, mora znati što ima – ističe Bezinović.
I ravnateljica Prve privatne gimnazije prof. Jasenka Breitenfeld drži da su nacionalni ispiti potrebni.
 – Valorizacija rada škola je nužna, jedino to može promijeniti močvaru u kojoj se prosvjeta nalazi. Meni se događalo da dobijem polupismenog superodlikaša. A to je bilo moguće jer nije bilo vanjskog, objektivnog vrednovanja znanja. Ovo što se sad napravilo s nacionalnim ispitima odlično je – kaže prof. Breitenfeld.

Roditelji zadovoljni
Slično govori i većina drugih nastavnika ili ravnatelja, a roditelji se nadaju da će konačno znati ima li ocjena njihova djeteta težinu, odnosno stoji li iza nje znanje koje će mu omogućiti nesmetan nastavak školovanja.

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica