Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
manifestacija

Proslavljen Dan neovisnosti veleposlanstva Azerbajdžana. Među uzvanicima i brojni poznati

Slavlje
Foto: Veleposlanstvo Azerbajdžana
1/4
30.05.2024.
u 14:04

Na događaju je prikazan video spot o Azerbajdžanu, a organizirana je i gozba s uzorcima nacionalne kuhinje.

Povodom Dana neovisnosti, veleposlanstvo Azerbajdžana u Hrvatskoj održalo je prigodnu manifestaciju u Zagrebu 28. svibnja. Veleposlanik Azerbajdžana u Hrvatskoj, Anar Imanov, održao je prigodni govor u kojem je kazao da je u Azerbajdžanu 28. svibnja 1918. godine stvorena prva demokratska, pravna i sekularna država na Istoku te da je Azerbajdžanska Narodna Republika postigla velike uspjehe na domaćem i vanjskom planu politike.

U kratkom vremenskom razdoblju provedene su važne mjere na području izgradnje države i međunarodnih odnosa. Naglasio je da su poduzeti važni koraci u smjeru uvođenja i zaštite nacionalnih interesa, kao i osiguranja političkog, gospodarskog i kulturnog razvoja. Veleposlanik je istaknuo da je državna neovisnost, koja je azerbajdžanskom narodu oteta u travnju 1920. godine, obnovljena 18. listopada 1991. godine kao logičan rezultat narodnooslobodilačke borbe. Politički kurs nacionalnog vođe Heydara Aliyeva danas uspješno nastavlja predsjednik Ilham Aliyev. Azerbajdžan je oslobodio svoje drevne zemlje od okupacije kao rezultat 44-dnevnog Domovinskog rata, a u rujnu prošle godine, kao rezultat 23-satnih lokalnih napada protuterorističkim mjerama, obnovljena je teritorijalna cjelovitost.

Potom je veleposlanik naglasio da će naša zemlja u studenom ove godine biti domaćin COP29, jednog od najvećih i najvažnijih međunarodnih događaja u svijetu. To je najveći uspjeh naše vanjske politike nakon našeg predsjedanja Pokretom nesvrstanih i članstva u Vijeću sigurnosti. U svom govoru osvrnuo se i na azerbajdžansko-hrvatske odnose te rekao da se prijateljski i strateški partnerski odnosi između naših zemalja uspješno razvijaju.

Foto: Veleposlanstvo Azerbajdžana

Zamjenik hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova, Frano Matušić, koji je na skupu govorio kao glavni gost, istaknuo je kako između Hrvatske i Azerbajdžana postoje bliski prijateljski i suradnički odnosi te da se odnosi između naših zemalja uspješno razvijaju na svim područjima posljednjih godina, što je pridonijelo promicanju mira i prosperiteta u našim krajevima.

Također je naglasio da je njegova zemlja spremna podržati aktivnosti razminiranja Azerbajdžana, kao i blisko sudjelovati u radovima na obnovi oslobođenih područja. F. Matušić je na kraju izrazio želju za blagostanje i napredak azerbajdžanskom narodu i državi te izrazio uvjerenje da će se naši odnosi, temeljeni na volji naših prijateljskih naroda, razvijati i u narednim godinama. Uz dva bivša predsjednika Hrvatske, Ive Josipovića i Stjepana Mesića, manifestaciji su nazočili mnogi poznati iz javnog, političkog, vjerskog, kulturnog života u Hrvatskoj kao i diplomatski zbor. Na događaju je prikazan video spot o Azerbajdžanu, a organizirana je i gozba s uzorcima nacionalne kuhinje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije