Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sukob na hrt-u

Programsko vijeće HRT-a "zaratilo" sa Silvijom Luks!

\'21.04.2011., Zagreb - Na HRT-u odrzano je programsko vijece.Silvija Luks Kalogjera. Photo: Antonio Bronic/ PIXSELL\'
Antonio Bronić/ PIXSELL
31.05.2011.
u 14:00

Ovaj put povod je bio inzistiranje S. Luks da se odmah odredi datum sljedeće zajedničke sjednice NO-a i PV-a, na kojoj bi trebao biti izbran predsjednik uprave HRT-a.

Još jedna naoko mirna sjednica Programskog vijeća HRT-a, na kojoj je svoje prvo izvješće podnio novi povjerenik za korisnike usluga HRT-a Zvonko Šeb, završila je novim verbalnim, još žešćim sukobom predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks i predsjednice Programskog vijeća Nade Zgrabljić-Rotar. Ovaj put povod je bio inzistiranje S. Luks da se odmah odredi datum sljedeće zajedničke sjednice NO-a i PV-a, na kojoj bi trebao biti izabran predsjednik uprave HRT-a, za čiju je prijavu natječaj otvoren do 14. lipnja.

Zgrabljić-Rotar je, naime, predložila da to bude koncem lipnja, a izbor novih glavnih urednika početkom rujna, dok je Luks smatrala da se sve može obaviti sredinom lipnja čime bi se ubrzao i izbor glavnih urednika HTV-a i HR-a, najkasnije do 15. srpnja. Luks je Rotar-Zgrabljić također optužila da svojata hodograme sjednica i da namjerno pokušava "razvući taj izbor za rujan" , na što je predsjednici Vijeća prekipjelo:

– To je moj posao, sazivati sjednice. Vi vršite mobing nada mnom i nad tajnicom vijeća, molim vas da ne istjerujte svoju volju i da se ne derete na sjednicama na nas! Nemate riječ, gospođo Luks, sad je dosta! Vi već danima šaljete mailove i pisma i vršite pritisak na nas  – rezolutna je bila N. Zgrabljić Rotar.

– Ovakvo ponašanje predsjednice Vijeća opstrukcija je provođenja Zakona o HRT-u, a ne znam u čijem je to cilju i za koga se to radi. To je protivno obvezama koje je Hrvatska preuzela prihvaćajući zajedničku stečevinu EU i protivno je zatvaranju poglavlja 23... A ja sam tu da provodim zakon! – dodala je Luks novinarima nakon sjednice. Također se usprotivila tome što je drugi dio sjednice na kojem se raspravljalo o elementima privremenog ugovora između Vlade i HRT-a vezane uz aktivnosti Programskog vijeća te o financijskim aspektima planiranja programa bio zatvoren za novinare. – Ma što oni pričaju, rad Vijeća mora biti javan, nema tu nikakvih poslovnih tajni – zaključila je Luks.

>>Gledatelji prosvjeduju: Hoćemo kanarince, a ne slonove i tigrove...

Nova bura na Prisavlju

Neposredno nakon današnje sjednice Programskog vijeća HRT-a stiglo nam je i službeno priopćenje PV-a, u kojem se ističe kako je Programsko vijeće izričito odbilo prijedlog predsjednice Nadzornog odbora HRT-a Silvije Luks-Kalogjera, a kojim je od njega tražila glasovanje o datumu sazivanja zajedničke sjednice Vijeća i NO HRT-a na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik Uprave HRT-a.

Kako rok za prijavu na natječaj istječe 14. lipnja, a predsjednica NO-a S. Luks predložila je da se zajednička sjednica na kojoj bi bio imenovan predsjednik Uprave HRT-a održi već 18. i 19. lipnja, što pada u subotu i nedjelju. No, osim što pada u neradne dane, ovakav je prijedlog protivan Poslovniku, koji predviđa sazivanje zajedničke sjednice na kojoj će se otvarati prijave i utvrditi lista kandidata koji ispunjavaju uvjete iz natječaja u roku od 5 radnih dana od zaključenja natječaja te sazivanje nove sjednice na koju će se pozvati navedeni kandidati radi predstavljanja i intervjua. Programsko vijeće na čelu s predsjednicom Nadom Zgrabljić Rotar taj je prijedlog stoga odbilo, budući da na temelju Zakona o HRT-u zajedničke sjednice saziva i predsjeda im predsjednik Programskog vijeća HRT-a, te je sazivanje zajedničkih sjednica u isključivoj nadležnosti predsjednice Programskog vijeća HRT-a.

Također, Programsko vijeće odbilo je intervenciju predsjednice NO-a Silvije Luks i oko izbora glavnih urednika Hrvatske televizije (HTV-a) i Hrvatskoga radija (HR-a). Luks je, naime, predložila da se taj izbor dovrši već do 15. srpnja, no i taj prijedlog je također odbijen, budući da je to pitanje u nadležnosti Programskog vijeća, a ne predsjednice NO ili NO HRT-a - navodi se u priopćenju Programskog vijeća HRT-a.

Komentara 26

Avatar gulag
gulag
15:07 31.05.2011.

Kako ta ulizivačka glupača Silvija Luks može išta biti na Tv kad je nedavno izjednačila posjet grobu Ante Pavelića i Majke Tereze! To smeće treba izjuriti naglavačke iz te Kuće!

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
15:36 31.05.2011.

od jednog novinara bi se očekivalo da prouči te zakone i napiše koja je od njih dvije u pravu, sukladno zakonima na koje se pozivaju! pa da dobijemo pravu informaciju. pa neću valjda ja proučavati zakone. ako ih ja trebam proučavati, onda ću ja pisati članak za večernjak!

Avatar pandarean_brewmaster
pandarean_brewmaster
15:07 31.05.2011.

Gdja De Luxe, molit cu lijepo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije