Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debakl mature

Procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, Ministarstvo traži istragu

'pixsell - 19.02.2010. ,Split ,Hrvatska drzavna matura ,treca matematicka gimnazija u Splitu Photo: Leonard Nincevic/PIXSELL'
Foto: 'Leonard Nincevic/PIXSELL'
1/2
19.06.2015.
u 16:28

– Tražimo istragu i uključit ćemo policiju budući da se točno zna tko je imao pristup povjerljivim informacijama – rekla je glasnogovornica Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Gordana Zuccon

Maturanti koji su danas pisali esej iz engleskog jezika ostali su zatečeni kad su vidjeli temu: bila je jedna od tri koje su se u javnosti pojavile dva dana prije početka ispita, čime se ponovno narušila legalnost mature. Nakon debakla s esejem iz hrvatskog jezika dva dana poslije ovo je novi udarac za obrazovni sustav.

– Ovo je ozbiljna stvar, tema nije procurila iz škola jer su tek danas otvorene zapečaćene omotnice. Tražimo istragu i uključit ćemo policiju budući da se točno zna tko je imao pristup povjerljivim informacijama – rekla je glasnogovornica Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Gordana Zuccon.

Potvrda iz iz NCVVO-a

Informaciju da je u javnost prije polaganja mature procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, najprije je demantirao, a zatim u podnevnim satima potvrdio i Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja potvrđuje informaciju da je jedna od tema eseja iz Engleskog jezika koja se u 1.56 sati pojavila na portalu Dalmacijanews jednaka temi koja je bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja ispita iz Engleskog jezika -A razine u provedbi državne mature 2014./2015. Druga dva dijela testa iz Engleskog jezika kao ni B razina u cjelini nisu ugroženi - priopćili su iz Ustanove.

Pojasnili su i da je pisanje eseja jedan od triju dijelova ispita kojim se provjerava znanje engleskog jezika. Druga dva dijela ispita provjeravaju razumijevanje pročitanog teksta nakon čega učenici odgovaraju na pitanja te razumijevanje slušanja engleskog jezika nakon čega učenici pismeno odgovaraju na pitanja.

- Postoji nekoliko rješenja nastale situacije koja se razmatraju, a bit će odabrano ono koja je najpovoljnije za učenike. NCVVO je svjestan da najveću štetu trpe učenici i njihovi roditelji i iznimno žali zbog toga te poduzima sve da učenici ne bi bili zakinuti. Zbog više događaja koji su se do sada pojavili tijekom organizacije i provedbe državne mature, sve nadležne ustanove i institucije učinit će sve da pronađu odgovorne zbog čega je proširena kriminalistička obrada koja je započela krađom ispitnih testova u Puli - poručili su iz NCVVO-a.

A dok se istraga ne otvori, maturanti negoduju.

Skupa matura

– Građani uopće ne znaju koliko skupo plaćaju maturu koja se provodi od 2010. i nijedne godine nije bila ''čista''. Nadam se da nećemo morati ponavljati ispite, ne zato što ne želim ponovno pisati esej, nego zato što je tiskanje nove teme preskupo. Netko bi doista trebao odgovarati – rekla je maturantica zagrebačke jezične gimnazije (podaci poznati redakciji). Maturantica kaže da su kružile tri teme eseja iz engleskog jezika:

Je li bolje gledati filmove po uzoru na knjige ili je bolje čitanje knjiga?, 'Trebaju li škole imati dozvolu da testiraju djecu na drogu'', 'Da li bi djeca sama trebala birati predmete koje uče u školi?'

Podsjetimo, prije dva dana trebao se održati esej iz hrvatskog jezika, no tijekom noći s utorka na srijedu, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odgodio je pisanje eseja za četvrtak, 18. lipnja. Razlog tome bila je krađa ispita iz Prve privatne škole ''Juraj Dobrila'' iz Pule. Policija je privela pet osoba koje su dan kasnije puštene.

Međutim, maturanti su upozoravali da je tema iscurila iz sustava tvrdeći da se o njoj govorilo danima prije ispita.Tema odgođenog eseja bila je komparativna analiza Geotheovog romana Patnje mladog Werthera i Camusova Stranca, dok je tema za koju se u kuloarima šuškalo da će biti esejska – komparativna usporedba Patnje mladog Werthera i novele Prah Ranka Marinkovića.

>> Mornar: Testovi su ukradeni jer nisu bili čuvani u sefu i zaključanoj sobi

>> Zagrebačka maturantica: 'Navodi o krađi ispita iz škole su paravan, informacije cure iz sustava'

Foto: Alcatel

Komentara 23

DU
Deleted user
14:47 19.06.2015.

Cure dokumenti it Vlade RH, DORH-a, ministarstava pa nitko ne pravi dramu oko toga! A novinari se još hvale neimenovanim izvorom. I nikome niš.

TI
titojerus
14:54 19.06.2015.

baš me zanima koliko bodova bi ostavrila drugarica milanka opačić, mislim da bi to bio težak pad.

VO
vox77
16:16 19.06.2015.

Nije istina da su problemi sa maturom od početka. Problemi počinju dolaskom trojca Jovanović Zelenika Kalogjera Brkić koji su načeli maturu svojim histerijama protiv nje i bivšeg ravnatelja nacionalnog centra. Nakon što su ova dojica smijenjena ova bivša novinarka jutarnje zajedno sa novom ravnateljicom Nacionalnog centra ostavljene su da obave posao do kraja i ukinu državnu maturu. Kako vidimo dobro im ide!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije