Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal na maturi

Mornar: Testovi su ukradeni jer nisu bili čuvani u sefu i zaključanoj sobi

Vedran Mornar
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/2
17.06.2015.
u 18:16

Ministar najavio istragu o tome cure li informacije o ispitima i iz Nacionalnog centra. Maturanti i ravnatelji očekuju ostavke

Ono o čemu se prijašnjih godina samo pisalo po društvenim mrežama i što je bila noćna mora ravnatelja Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, dogodilo se. Dva rezervna primjerka eseja iz hrvatskog jezika ukradena su iz privatne Srednje škole Jurja Dobrile u Puli zbog toga, što, kako je na konferenciji za novinare kazao ministar obrazovanja Vedran Mornar, navodno nisu bili čuvani u sefu ni u zaključanoj prostoriji.

Ravnatelj škole Branimir Červar u utorak uvečer prijavio je krađu, a Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, koji provodi državnu maturu i odgovoran je za njezinu regularnost, u 1 sat u noći, samo 8 sati prije nego što su maturanti trebali početi pisati esej, na svoje stranice stavio je obavijest da se esej odgađa za četvrtak u 10 sati. No prije, u ponedjeljak popodne, po društvenim mrežama maturanti su međusobno izmjenjivali informacije da im je tema eseja iz hrvatskog usporedba Goetheova romana Patnje mladog Werthera i Praha Ranka Marinkovića. Glasnogovornica Nacionalnog centra Ana Franić Božić tvrdi da to nije bila tema eseja koji su maturanti trebali pisati. No, isto tako, uz obrazloženje da to ne smije, odbila je reći temu eseja, tako da u javnosti i dalje ostaje sumnja da je esej “iscurio” i prije nego što je ukraden.

Glasnogovornica Franić Božić odbacuje bilo kakvu odgovornost Centra i njegove ravnateljice Maje Jukić koja nam se danas nije javljala na mobitel, ali je u izjavi za N1 televiziju kazala da, ako treba, i ona će podnijeti ostavku.

Noćna uzbuna

Mnogi ravnatelji i učenici misle da je odgovornost čelnih ljudi Centra, a posebno ravnateljice Maje Jukić neupitna i da bi ona prva trebala podnijeti ostavku.

– Ovo se nije smjelo dogoditi, a kad se dogodilo, nije se smjelo ovako rješavati. Da, ovo je za ostavke. Mora postojati odgovornost – kategoričan je ravnatelj jedne od najboljih hrvatskih gimnazija, zagrebačke Pete gimnazije Petar Mladinić. Mnogi maturanti su za odgodu eseja saznali tijekom noći. Zvali su jedni druge nakon što su vidjeli obavijest da se esej odgađa.

– Nama je došlo svega desetak maturanata koji nisu znali za odgodu – kaže Mladinić i dodaje da je njega ispitna koordinatorica probudila u dva sata u noći. Naime, iz Centra su zvali sve ispitne koordinatore po školama kako bi ih obavijestili o problemu. Činjenica da im je esej odgođen 8 sati prije nego što su ga trebali pisati ogorčila je mnoge maturante i njihove roditelje. A jedan dio ih je ljutit zbog toga što je test iz hrvatskog prolongiran za 26. lipnja.

– Mnogi maturanti su me zvali i žalili se da su za taj dan zakazani prijamni ispiti na nekim fakultetima, primjerice na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Drugi maturanti taj dan imaju pripreme za klasifikacijske ispite. Nije im jasno da Nacionalni centar nije bio u stanju zaštititi sigurnost ispitnih materijala – kaže Karlo Horvat, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika. Bivši predsjednik Vijeća Luka Leopoldović ove je godine maturant.

– Ovo mi je stresno razdoblje kao i drugim maturantima i volio bih da smo se riješili eseja. Ogorčeni smo organizacijom i načinom na koji je esej odgođen – kaže Leopoldović. Ravnatelj škole Jurja Dobrile iz Pule Branimir Červar za razgovor nije bio raspoložen, ali je tvrdio da su ispite uvijek čuvali po pravilima.

Tema u SMS-ovima?

– Ne osjećam se odgovornim jer smo napravili sve što smo trebali – kazao nam je Červar.

Zbog odgode eseja i ispita iz hrvatskog jezika ministar Mornar ispričao se maturantima i dodao da za nastale probleme nije krivo Ministarstvo. Demantirao je također da je tema eseja procurila u javnost. Na izravno pitanje hoće li istražiti SMS-ove u kojima se navodi tema eseja i Nacionalni centar za koji maturanti kažu da informacije odande cure Mornar je odgovorio: “I Nacionalni centar, iako mi je teško reći, jer je sve moguće. Ja se nadam da nije tako. Ako postoji screenshotovi i SMS-ovi, mi ćemo poduzeti sve da se to istraži do kraja.” Dodao je da je novi esej tiskan i da će u svim školama biti na vrijeme.

>>Policija obrađuje 5 osoba zbog ispita iz hrvatskog! Terete ih za krađu, skidanje pečata...

>>Esej iz hrvatskog na državnoj maturi odgođen samo 8 sati prije pisanja, ukradena dva ispita!

Komentara 1

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
19:46 17.06.2015.

Svi lažu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije