Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova reforma

Priprema se novi Zakon o radu i mirovinska reforma

Foto: Jurica Galoic/Pixsell
20.09.2017.
u 11:54

Mirovinski su zakoni već morali biti u javnoj raspravi prema planu Vlade. Sindikat se boji da Vlada želi na brzinu progurati promjene

Iza nas je najmirnijih stotinu dana koje je imao neki ministar rada i mirovinskog sustava, no sljedećih bi se mjeseci fokus javnosti trebao preseliti s poreznih na radna i mirovinska pitanja.

Javnosti dosad uglavnom nepoznati ministar Marko Pavić poručio je da “što se tiče mirovinskog sustava, njegovo ministarstvo razmatra mjere koje su dio šire strategije stimuliranja zaposlenosti i gospodarskog rasta”.

Vlada nema jedinstven stav

Sindikati su s dosta straha i negodovanja primili vijest da Vlada priprema novu promjenu Zakona o radu u 2018., dok su se ozbiljniji zahvati u mirovinskom sustavu trebali provesti već ove godine. Bruxellesu je u zadnje dvije godine obećano da ćemo ubrzati produljenje radnog vijeka na 67 godina te jače demotivirati prijevremeno umirovljenje. Također, Vlada je obećala promjene i u sustavu beneficiranog staža, no nijedan od novih zakonskih akata nije upućen u javnu raspravu. Ministar Pavić ne odgovara hoće li mirovinski paket otvoriti do kraja ove godine ili će se i taj vrući krumpir preseliti na iduću. Sve aktualnije postaje i pitanje dodatka na mirovine osiguranika drugog stupa, bez kojega bi mirovine članova obaveznih mirovinskih fondova pale oko 27 posto već od 2019. godine.

– Na takozvanom pitanju “27-postotnog” dodatka na osnovnu mirovinu intenzivno radimo i vjerujemo da ćemo predstaviti model koji će biti svima prihvatljiv, ali i nadasve pravičan za buduće korisnike mirovina, odgovorio je ministar Pavić na naš upit. Kako izgleda “prihvatljivo” i “pravično” rješenje još ne otkriva. Na stranicama Ministarstva, međutim, detaljno se opisuje svaki njegov službeni posjet. Upućeni sugovornik kaže da ni u Vladi ne postoji jedinstven stav oko budućih mirovina iz 2. stupa, a posebno je snažan utjecaj ministra Gorana Marića, žestokog kritičara dvostupnog mirovinskog sustava. – Unutar ciklusa Europskog semestra razmatraju se i druga pitanja, poput staža osiguranja s povećanim trajanjem, poticanja duljeg ostanka u svijetu rada, ali i suzbijanja siromaštva i socijalne isključenosti u starosti. U konačnici cilj nam je osigurati prvo održivost hrvatskog mirovinskog sustava, a potom primjerene mirovine hrvatskih građana – poručuje ministar Pavić.

Razvoj poduzetništva

Ministarstvo je šturo i oko promjena Zakona o radu. – Proći ćemo kroz sve zaprimljene prijedloge, razmotriti ih u kontekstu EU legislative te horizontalno povezanih nacionalnih propisa te zaključno kreirati optimalna rješenja koja će pridonijeti kako razvoju poduzetništva u Hrvatskoj tako i zaštiti položaj radnika na tržištu rada, a sve kroz konzultacije sa socijalnim partnerima – kaže Pavić. Sindikalci zasad o ministru govore u rukavicama. – Na sastancima je nastupao korektno i otvoreno, premda pomalo suzdržano u pogledu vlastitih ingerencija, što možda znači da još uvijek gradi svoju poziciju u Vladi – komentira glavni tajnik službeničkog sindikata Siniša Kuhar. U HDZ-ovim krugovima o Paviću se govorio i kao o izglednom šefu zagrebačkog HDZ-a.

– Ministar Pavić je čovjek s puno ambicija, uvjeren da radi dobro, ali se otvara pitanje koliko je upućen. Pravo je pitanje hoće li slijediti nova znanja ili će slijediti političke upute – komentirao je sindikalac Vilim Ribić.

Komentara 99

ZO
zola
12:24 20.09.2017.

Rad je toliko opterećen davanjima, da ga je nemoguće dodatno opteretiti.

DU
Deleted user
12:57 20.09.2017.

Da skratim priču i ove socijalističke prosere oko mirovina. Daj ti meni moju bruto plaću, pa ću ja sam sebi štediti za mirovinu gdje želim. Bilo kroz fondove, bilo kroz police životnog osiguranja, bilo kroz ulaganja u zlato, srebro ili dionice. Odhebite više od moje plaće

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:06 20.09.2017.

Državna uprava košta , problem je izražen što previše ljudi radi u uredima a premalo na terenu, posebno u policiji... mislim da je potrebno smanjiti davanja na političke funkcije koje su upravo zbog velikih primanja generator uhljeba... država može biti jeftinija ako se riješi korupcije i smanji porezna davanja te omogući gospodarski uzlet ali i poveća nadzor nad poslovanjem i očisti inspektorat koji je uz pravosuđe glavna kočnica napretka i generator iseljavanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije