Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usvojena u Europarlamentu

Istanbulska konvencija podijelila zastupnike HDZ-a

Žene prosvjeduju
Foto: Press Association/PIXSELL
19.09.2017.
u 11:53

Da će biti protiv Konvencije, najavljuju i neki HDZ-ovi saborski zastupnici, no uvjereni su da taj prijedlog na kraju neće ni doći do Sabora

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prošlog je tjedna podijelila hrvatske europarlamentarce. Kako se i očekivalo, podržali su je oni s ljevice, a protiv su bile HSS-ova Marijana Petir i HKS-ova Ruža Tomašić. Iznenadila je podjela unutar zastupnika iz redova HDZ-a, čiji je predsjednik, premijer Andrej Plenković, najavio da će Hrvatska tu konvenciju ratificirati do kraja godine.

Sporno i pravo na pobačaj

Ratifikacija je predviđena i Vladinim godišnjim planom usklađivanja zakonodavstva i već je prošla i javnu raspravu, no rezoluciju kojom je Europski parlament pozvao članice EU da potvrde konvenciju podržale su samo Dubravka Šuica i Željana Zovko, protiv je glasovao Ivica Tolić, koji je u EP ušao umjesto Plenkovića, dok je Ivana Maletić ostala suzdržana, a kao razlog je navela dijelove Konvencije kojima se, kaže, uvodi rodna ideologija.

- Tu svatko okreće vodu na svoj mlin. Vijeće Europe kaže da ne želi nametati novi svjetonazor, ali vidimo da je Crkva u većini država, pa i Vatikan, upozorila da određene definicije ulaze u svjetonazor, pogotovo kad se govori o utjecaju Konvencije na obrazovanje i način na koji će se prezentirati u javnosti – kaže Maletić. Dodaje da joj je u toj poplavi različitih argumenata potrebno više vremena da procijeni stvarne namjere Konvencije.

Kao i konzervativne udruge i Crkva, Maletić upozorava na definiciju roda, koji po Konvenciji označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.

- Dodatni jezičac predstavlja rezolucija kojom je Europski parlament pozvao na ratifikaciju konvencije jer se tamo govori i o, primjerice, pobačaju kao o pravu žene da odlučuje o svojem tijelu, što je razotkrivanje prave namjere Konvencije – kazala nam je Ivana Maletić, napominjući da ne dovodi u pitanje pravo na pobačaj, ali da bi žene morale biti svjesne težine odluke koju donose.

S prijedlogom ratifikacije Istanbulske konvencije Vlada je formalno krenula još u srpnju, kada je njezin tekst upućen u javnu raspravu, no Maletić smatra da Hrvatska ne bi smjela srljati u ratifikaciju takvog dokumenta.

HDZ nije raspravio

– Mislim da je bolje da Hrvatska ne ide u ratifikaciju tog dokumenta. U svojem zakonodavstvu mi imamo dobro reguliranu prevenciju nasilja nad ženama, no kao i u mnogim drugim područjima problem je u primjeni zakona – uvjerena je Maletić. Napominje i da se u HDZ-u nije raspravljalo o Konvenciji, odnosno da ta točka nikada nije stavljena na dnevni red Predsjedništva stranke. – O tome ćemo morati razgovarati – kaže Maletić, a njezin stav dijele i neki drugi HDZ-ovci, čak i dio saborskih zastupnika, koji će u konačnici o tom dokumentu odlučivati u Saboru. – Osobno ću biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Budite uvjereni da nisam jedini, a koliki će to broj biti, vidjet ćemo kad i ako prijedlog ratifikacije dođe do Sabora – kazao nam je jedan od HDZ-ovih zastupnika, koji je ujedno u vodstvu stranke. Uvjeren je, međutim, da će Vlada uvidjeti da ne treba ići u ratifikaciju te da sporni dokument na kraju neće ni doći do Sabora.

Otkako ju je 2013. godine potpisao tadašnji premijer Zoran Milanović, ratifikaciju Istanbulske konvencije požuruju nevladine udruge koje se bave ženskim pravima, uvjerene da će taj dokument smanjiti broj žena žrtava nasilja, koji je između 2013. i 2015. godine porastao 184 posto. 

Komentara 46

DU
Deleted user
13:30 19.09.2017.

I logično tko je podržao konvenciju, bezumni ljevičari. Nije bitno što piše u konvenciji, ako je iz Bruxellesa onda je dobro, jer to je liberalno, a tko smije podvrgnuti kritic liberalizam?! Majmuni ne evoluirani!!!

DO
dopizdilomi
13:42 19.09.2017.

Vicem protiv svega lošega: Tip ulazi u kafanu i sa vrata viče: - Svi političari su kreteni! Jedan od gostiju ustane i kaže: - Hej, nemoj da vrijeđaš! –Šta, ti si političar? - Ne, ja sam kreten!

VI
viluk007
13:23 19.09.2017.

Istanbulska konvencija je Trojanski konj, lijepo upakirana i omotana čokolada u kojoj se nalazi otrov, Nešto nazovu borba protiv maltretiranja žena a u biti je borba za pedofilsko pedersko izživljavanje na našoj djeci. Neka iz te konvencije probaju izbaciti dio koji se odnosi na spolni odgoj i pokazati će se zmija sa svim svojim šarama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije