Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Istanbulska konvencija podijelila zastupnike HDZ-a

Da će biti protiv Konvencije, najavljuju i neki HDZ-ovi saborski zastupnici, no uvjereni su da taj prijedlog na kraju neće ni doći do Sabora
19. rujna 2017. u 11:53 46 komentara 9658 prikaza
Žene prosvjeduju
Foto: Press Association/PIXSELL

Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija, prošlog je tjedna podijelila hrvatske europarlamentarce. Kako se i očekivalo, podržali su je oni s ljevice, a protiv su bile HSS-ova Marijana Petir i HKS-ova Ruža Tomašić. Iznenadila je podjela unutar zastupnika iz redova HDZ-a, čiji je predsjednik, premijer Andrej Plenković, najavio da će Hrvatska tu konvenciju ratificirati do kraja godine.

Mate Uzinić OBRAĆANJE SABORU Crkva poziva zastupnike katolike protiv Istanbulske konvencije

Sporno i pravo na pobačaj

Ratifikacija je predviđena i Vladinim godišnjim planom usklađivanja zakonodavstva i već je prošla i javnu raspravu, no rezoluciju kojom je Europski parlament pozvao članice EU da potvrde konvenciju podržale su samo Dubravka Šuica i Željana Zovko, protiv je glasovao Ivica Tolić, koji je u EP ušao umjesto Plenkovića, dok je Ivana Maletić ostala suzdržana, a kao razlog je navela dijelove Konvencije kojima se, kaže, uvodi rodna ideologija.

- Tu svatko okreće vodu na svoj mlin. Vijeće Europe kaže da ne želi nametati novi svjetonazor, ali vidimo da je Crkva u većini država, pa i Vatikan, upozorila da određene definicije ulaze u svjetonazor, pogotovo kad se govori o utjecaju Konvencije na obrazovanje i način na koji će se prezentirati u javnosti – kaže Maletić. Dodaje da joj je u toj poplavi različitih argumenata potrebno više vremena da procijeni stvarne namjere Konvencije.

Kao i konzervativne udruge i Crkva, Maletić upozorava na definiciju roda, koji po Konvenciji označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce.

- Dodatni jezičac predstavlja rezolucija kojom je Europski parlament pozvao na ratifikaciju konvencije jer se tamo govori i o, primjerice, pobačaju kao o pravu žene da odlučuje o svojem tijelu, što je razotkrivanje prave namjere Konvencije – kazala nam je Ivana Maletić, napominjući da ne dovodi u pitanje pravo na pobačaj, ali da bi žene morale biti svjesne težine odluke koju donose.

S prijedlogom ratifikacije Istanbulske konvencije Vlada je formalno krenula još u srpnju, kada je njezin tekst upućen u javnu raspravu, no Maletić smatra da Hrvatska ne bi smjela srljati u ratifikaciju takvog dokumenta.

HDZ nije raspravio

– Mislim da je bolje da Hrvatska ne ide u ratifikaciju tog dokumenta. U svojem zakonodavstvu mi imamo dobro reguliranu prevenciju nasilja nad ženama, no kao i u mnogim drugim područjima problem je u primjeni zakona – uvjerena je Maletić. Napominje i da se u HDZ-u nije raspravljalo o Konvenciji, odnosno da ta točka nikada nije stavljena na dnevni red Predsjedništva stranke. – O tome ćemo morati razgovarati – kaže Maletić, a njezin stav dijele i neki drugi HDZ-ovci, čak i dio saborskih zastupnika, koji će u konačnici o tom dokumentu odlučivati u Saboru. – Osobno ću biti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Budite uvjereni da nisam jedini, a koliki će to broj biti, vidjet ćemo kad i ako prijedlog ratifikacije dođe do Sabora – kazao nam je jedan od HDZ-ovih zastupnika, koji je ujedno u vodstvu stranke. Uvjeren je, međutim, da će Vlada uvidjeti da ne treba ići u ratifikaciju te da sporni dokument na kraju neće ni doći do Sabora.

Otkako ju je 2013. godine potpisao tadašnji premijer Zoran Milanović, ratifikaciju Istanbulske konvencije požuruju nevladine udruge koje se bave ženskim pravima, uvjerene da će taj dokument smanjiti broj žena žrtava nasilja, koji je između 2013. i 2015. godine porastao 184 posto. 

europski parlament 'GLASUJTE PROTIV' HRAST: 'Hrvatska će tom konvencijom biti na meti agresivnog dokumenta' Obiteljsko nasilje protiv nasilja B.a.B.e. hrvatskim i europskim parlamentarcima: Glasujte za ratifikaciju Istanbulske konvencije! Konferencija za medije Udruge Vigilare vezano uz Istanbulsku konvenciju 'genderizam' Udruga Vigilare Plenkoviću: Nemojte ratificirati Istanbulsku konvenciju

Dubrovački biskup Mate Uzinić

Opasnost od zloporabe i povrede dostojanstva

Postoji opravdana opasnost zloporabe pojedinih odredbi Konvencije i s tim povezanih štetnih posljedica koje bi trebalo prevenirati s obzirom na to da se tiču izravno ljudskog dostojanstva i pitanja čovjekova identiteta.

Spriječiti zadiranje ideologije u pravni poredak

Potrebno je spriječiti svaki oblik ideološkog ili arbitrarnog zadiranja u pravni poredak, a posebice onaj koji se tiče samog ljudskog identiteta iz kojeg i proizlaze sva ostala ljudska prava.

Biskupi pozivaju Sabor da ne ratificira konvenciju

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije poziva Hrvatski sabor, a osobito zastupnike koji dijele katolički svjetonazor, da ne ratificira Konvenciju koja ne poštuje temeljne zakonitosti čovjekove prirode.

Neva Tölle, Autonomna ženska kuća

Primjena Konvencije značila bi bolju zaštitu žena

Konvencija ima moćne alate pa će njezina primjena za veliki broj žena u svakodnevnom životu značiti bolju i kvalitetniju zaštitu, uvjereni su u Ženskoj mreži Hrvatske, koja godinama traži ratifikaciju Konvencije.

Nakon Konvencije treba prilagoditi Obiteljski zakon

Ključna je politička volja, jer nakon ratifikacije Konvencije treba prilagoditi i druge zakone, posebice Obiteljski zakon koji izjednačava žrtvu i počinitelja, a žrtvu tjera da kontaktira s nasilnikom.

Samo lani 16 žena ubili su njihovi partneri

Aktivistice upozoravaju da su samo lani 16 žena ubili njihovi partneri (u EU od posljedica nasilja dnevno umre sedam žena). Svaka treća žena preživi neki oblik rodno utemeljenog nasilja, a pomoć policije zatraži manje od 20% njih.

Premijer Andrej Plenković

Ratifikacija u proceduru u zadnjem kvartalu 2017.

Prijedlog ratifikacije Istanbulske konvencije o borbi protiv nasilja nad ženama trebao bi biti upućen u proceduru u posljednjem kvartalu ove godine, pisao je premijer Plenković u travnju povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe.

Ustav RH priznaje rodnu ravnopravnost

Hrvatski Ustav priznaje rodnu ravnopravnost kao jednu od najvećih vrijednosti, a borba protiv obiteljskog nasilja jedan je od prioriteta moje Vlade, napisao je tada premijer.

Konvencija je temelj za nacionalnu strategiju

Odredbe Istanbulske konvencije uzete su u obzir pri pripremi nove Nacionalne strategije za zaštitu od obiteljskog nasilja za razdoblje od 2017. do 2022., koja definira mjere na području prevencije, zakonskog okvira i potpore žrtvama nasilja.

uživa sa Željanom
Farmerica Samanta progovorila o bolesti koju ima već 15 godina: 'Dugo mi je trebalo da je prihvatim'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    I logično tko je podržao konvenciju, bezumni ljevičari. Nije bitno što piše u konvenciji, ako je iz Bruxellesa onda je dobro, jer to je liberalno, a tko smije podvrgnuti kritic liberalizam?! Majmuni ne evoluirani!!!

  • dopizdilomi:

    Vicem protiv svega lošega: Tip ulazi u kafanu i sa vrata viče: - Svi političari su kreteni! Jedan od gostiju ustane i kaže: - Hej, nemoj da vrijeđaš! –Šta, ti si političar? - Ne, ja sam kreten!

  • viluk007:

    Istanbulska konvencija je Trojanski konj, lijepo upakirana i omotana čokolada u kojoj se nalazi otrov, Nešto nazovu borba protiv maltretiranja žena a u biti je borba za pedofilsko pedersko izživljavanje na našoj djeci. Neka iz te konvencije probaju izbaciti dio ... prikaži još! koji se odnosi na spolni odgoj i pokazati će se zmija sa svim svojim šarama.