Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grčić: Uzimamo manje novca od EU. Maletić: Ne idu mu brojke

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na kritike poručuju da je trend rasta u povlačenju sredstava tek započeo
19. rujna 2017. u 21:13 13 komentara 675 prikaza
Branko Grčić
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Trend rasta u povlačenju sredstava iz fondova EU je prekinut. Hrvatska je u 2015. iz IPA i ESI fondova povukla 361 milijun eura, u 2016. godini 655 milijuna eura, a prvih pet mjeseci ove godine svega 118 milijuna eura.

Alex Braun POMOGAO MILANOVIĆU Bernardić će kreditom platiti Brauna? 'Svi dogovori su pri kraju'

Vratit ćemo novac

Danas su raspoloživa sredstva EU oko 7-8 puta veća od razdoblja 2007.-2013. (godišnje 1,1-1,4 milijarde eura u odnosu na ranijih 140-150 milijuna eura), a dinamika ugovaranja radikalno se smanjuje u mandatu HDZ-ove Vlade.

Tvrdi to SDP-ov bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić koji smatra da će Hrvatska iduće godine zbog svega vratiti neiskorištenih nekoliko stotina milijuna eura. Posebno loše stoji, dodaju u SDP-u, Slavonija. Udjel projekata za Slavoniju u 2016. godini pao je na 23,53 posto u odnosu na prosječnih 28,67 posto u mandatu SDP-ove Vlade, a u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji u razdoblju 2016.-2017. ugovoreno je manje od 10 milijuna kuna.

– Bivšem potpredsjedniku Vlade ne idu brojke i postoci. Može sad otvoriti stranice Europske komisije i vidjet će da je u ovom trenutku iskorištenost fondova EU iz razdoblja 2007.-2013. ispod postotka o kojem on govori (87%) i iznosi 80 posto. Iskorištenost je na kraju 2015. bila svega 52 posto. Vlada sad pokušava nadoknaditi izgubljeno i popraviti gotovo nepopravljivo. Kontinuirano se raspisuju natječaji i do sada je u ugovaranju više od 4,6 milijardi eura. Ugovoreno je 2,7 milijardi eura, što je dvostruko više od razine na koju se došlo 2015. Naravno da treba još više i brže, ali ne može se preko noći obnoviti godinama devastiran sustav – kaže HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić koju je Grčić prozvao za šutnju zbog lošeg povlačenja novca iz EU fondova od “njene” Vlade.

I u resornom ministarstvu odgovaraju da je trend rasta u povlačenju sredstava iz fondova EU tek započeo i da se tijekom prvih osam mjeseci 2017. godine znatno ubrzala objava natječaja i stavljanje sredstava korisnicima na raspolaganje. Od početka godine do 1. rujna, kažu, objavljeno je natječaja u vrijednosti od 1,85 milijardi eura čime je ukupan iznos objavljenih natječaja porastao na 4,68 milijardi eura (na kraju 2016. bio je 2,83 milijarde eura), čime je korisnicima stavljeno na raspolaganje 43,73% alociranih sredstava za RH u financijskom razdoblju od 2014. do 2020. godine. Što se tiče dodjele sredstava korisnicima, odnosno ugovaranja sredstava, tijekom prvih sedam mjeseci 2017. godine ono je, kažu u Ministarstvu, značajno ubrzano te je ukupan iznos ugovorenih sredstava više nego udvostručen u odnosu na ugovaranje u razdoblju od 2014. do kraja 2016. godine. Prema zadnjim dostupnim podacima, do 31. kolovoza 2017. godine ugovoreno je 25,32% alociranih sredstava, tj. 2,7 milijarde eura, od čega su tijekom prvih osam mjeseci 2017. godine ugovorene 1,43 milijarde eura.

Podaci HDZ-ove Vlade

Grčić kaže da kritike temelji isključivo na podacima Ministarstva financija, dakle podacima HDZ-ove Vlade koju je pozvao da objavi financijski pregled. – Službeni podaci jasno pokazuju da je sve što je napravljeno po perspektivi 2007.-2013. napravila naša Vlada – poručuje pak Grčić. 

Čedo Prodanović Čedo Prodanović: 'Javnost i mediji Todorića su unaprijed osudili na temelju plasiranih informacija' Joško Klisović Pregovori o granici SDP ne daje bianco podršku Branko Grčić Grčić: 'Hrvatska je u krizi korištenja EU fondova, morat ćemo vratiti stotine milijuna eura'
Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • uhljeb u holdingu:

  jel ovaj bio na srpskim barikadama navodno ?

 • Avatar Le-Freak
  Le-Freak:

  Javio se "veliki strucnjak" Grcic, koji je u katastrofa-vladi bio medju vecim nesposobnjakovicima. Sjecam se kako je iz EU "zaboravio" zatraziti preko 350 miliona € za domacu poljoprivredu. Zato se danas odseljavaju Slavonci. Jos pored te bruke ima muda ikoga ... prikaži još! prozivati umjesto da se zakopa u misju rupu da ga svijet zaboravi. Ovi SDP Djugoslaveni ne znaju za sram!

 • Zagy154:

  javio se najgori i uz to još i barikadaš,odi u srbadiju pa pametuj