Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKRCAVANJE NA NORMANDIJI

Prije 78 godina na današnji dan počela je najveća invazija u povijesti ratovanja

Iskrcavanje u Normandiji
06.06.2022.
u 15:20

U sklopu postrojbi američke vojske, avijacije i mornarice koje su sudjelovale u invazija na Normandiji (Dan-D) bili su američki vojnici hrvatskog porijekla čija identifikacija je započela prije dvije godine na osnovu dostupne dokumentacije i zapisa American Battle Monuments Commission (ABMC), objavljenih knjiga i određene dokumentacije koju posjeduje Hrvatska bratska zajednica iz Amerike.

Najveći zračno-pomorski desant u povijesti i najmasovnija zajednička akcija SAD-a i Velike Britanije protiv nacističke Njemačke, iskrcavanje u Normandiji ili ‘Dan-D” dogodio se na današnji dan prije točno 78 godina na normandijskom poluotoku Cotentin. U prvom naletu na obale Normandije bez obzira na loše uvijete krenulo je oko 176 tisuća savezničkih vojnika, 20 tisuća vozila, 7 tisuća plovila, 5 tisuća tenkova i 12 tisuća aviona pri čemu su se postrojbe SAD (Collins i 4.divizija) iskrcale na plažu Utah, plažu Omaha (Gerow i 1.Divizija), a Britanske i Kanadske postrojbe na plažu Gold (Bucknallova 50.divizija) i plaže Juno i Sword (Crockerova 3. kanadska i 3. britanska divizija).

Prije samog iskrcavanja na plaže pomorskim desantom, neophodno je bilo osigurati unutrašnjost padobranskim desantom. Mostobran na plaži Utah nije se mogao brzo proširiti bez zauzimanja cesta, prelaza preko rijeke Merdret, prometnog čvorišta St. Mere-Eglise i izlaze s plaže Utah koje su tijekom dva dan zauzele američka 82. i 101. zračno-desantna divizija. U britanskom sektoru, 6. zračno-desantna divizija se pomoću jedrilica spustila u mjesto Benouvillea i zauzimanjem dva mosta osigurala istočno krilo britanske vojske.

Bez obzira na nadmoć združenih snaga SAD-a i Velike Britanije u ljudstvu, tenkovima, avionima, borbe su trajale dva i pol mjeseca prije nego su prve postrojbe probile liniju, a u borbama je poginulo i nestalo oko 49 tisuća vojnika, a od toga američkih vojnika na plažama Utah i Omaha 3.686. U sklopu postrojbi američke vojske, avijacije i mornarice koje su sudjelovale u invazija na Normandiji (Dan-D) bili su američki vojnici hrvatskog porijekla čija identifikacija je započela prije dvije godine na osnovu dostupne dokumentacije i zapisa American Battle Monuments Commission (ABMC), objavljenih knjiga i određene dokumentacije koju posjeduje Hrvatska bratska zajednica iz Amerike.

Osim predstavnika HVIDR-e NZI-NZZ koji su pregledali 30 tisuća popisa pokopanih na tri groblja iz Drugog svjetskog rata na području Francuske i dodatnim istraživanjima u sklopu američkih institucija pronađeno je 79 američkih vojnika hrvatskog porijekla tamo pokopanih, pa su ovu inicijativu podržala i Veleposlanstva RH u SAD i Francuskoj kao i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ovogodišnjoj proslavi Dana-D osim predstavnika HVIDR-e NZI-NZZ predvođenih umirovljenim pukovnikom Valentinom Rajkovićem, nazočni su i vojna izaslanica RH u Parizu, Sandra Jonjić kao i predstavnici Veleposlanstva RH u Francuskoj.

Nakon što su tijekom dana obišli američko groblje Normandy American Cemetery i postavili hrvatske zastavice na grobove poginulih američkih vojnika hrvatskog porijekla, shodno službenom protokolu zajedno sa ostalim uzvanicima nazočili su centralnom obilježavanju proslave Dana-D na plaži Juno, defileu vojnih oldtajmera i padobranskim skokovima iz preuređenih aviona ”Dakota” iz Drugog svjetskog rata. Nakon toga su se uputili prema američkom groblju Lorraine American Cemetery and memorial i Epinal American Cemetery kako bi tijekom sutrašnjeg dana postavili hrvatske zastavice na grobove američki vojnika hrvatskog porijekla.

Uzimajući u obzir da su svi do sad pronađeni poginuli i nestali američki vojnici hrvatskog porijekla ostavili neizbrisiv trag u bitci za Normandiju, nadamo se da će se uz pomoć državnih institucija do proslave 80. godišnjice iskrcavanja na Normandiju, pronaći ostali pokopani i nestali američki vojnici hrvatskog porijekla kako bi se nakon toga moglo pristupiti i identifikaciji istih na ostalim američkim grobljima iz Drugog svjetskog rata, jer po trenutnom saznanju i evidenciji koju je vodila Hrvatska bratska zajednica iz SAD-a za vrijeme Drugog svjetskog rata u postrojbama američke vojske je sudjelovalo oko 15 tisuća američkih vojnika hrvatskog porijekla.

Ovom prigodom želimo se zahvaliti glavnom sponzoru HEP-u koji je još prije dvije godine prepoznao značaj ovog povijesnog događaja kada su u pitanju istraživanja hrvatske vojne povijesti, odavanja počasti i pijeteta poginulim i nestalim hrvatskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu.

Izjava umirovljenog pukovnika HV-a Valentina Rajkovića u povodu 78. obljetnice Dana D:

"Iako je bilo naporno u dva dana prije samog obilježavanja Dan-D, uspjeli smo obići sva tri američka groblja u Francuskoj i postaviti hrvatske zastavice na sve pronađene grobove poginulih i nestalih američkih vojnika hrvatskog porijekla. Posebno smo bili ponosni na sva sudjelovanje na službenim događanjima u povijesnim odorama iz Drugog svjetskog rata zajedno sa veteranima iz ostalih zemalja, poglavito jer su naše povijesne odore američke vojske na rukavu osim američke zastave imale i hrvatsku. Nakon pojašnjenja sudionicima događanja da je to vezano uz spomen na sve poginule i nestale američke vojnike hrvatskog porijekla i samoga general-bojnika Normana Cotu “ludo hrabrog“ američkog časnika hrvatskih korijena koji je jedan od najzaslužniji za savezničkih uspjeh u proboju njemačkih linija na plaži Omaha, isti bi zatražili slikanje, kao i naše mailove u svrhu razmjene dokumentacije i slika koje posjeduju vezano uz plažu Omaha. Nakon što smo se prisjetili svih događanja, broja poginulih i nestalih vojnika, možda i zadnjih put saslušali priče preživjelih veterana koji su sudjelovali u iskrcavanju na Normandiji jednostavno nismo mogli nego sve što smo vidjeli i čuli poistovjetili s izjavom generala Douglasa MacArthura -Tko god je rekao da je olovka moćnija od mača, očigledno nikad nije naišao na automatsko oružje". 

NORMANDY AMERICAN CEMETERY, Colleville-sur-Mer, Francuska Dimmick Allen E., Adrick Frank A., Pavlich John, Stippich Walter P., Garbin John D., Curilovic Andrew B., Bradetich Frank, Turkovich Viktor A, Bakica Marin I, Gerdovick John M, Turek Leon M., Yakovich George M., Bukovich John, Romich Paul O, Yackulic John A., Kotulich John, Sorell Mario, Bukovina Stephen, Basick Joseph A., Bachurek Joseph A., Cerny Martin, Arambasick Peter, Resnick Gabriel G., Vargulich John Jr., Turek Frank J., Dunaj Joseph A., Delak Joseph A., Gerlich Emil F., Sorich Stephen J., Crnovic John, Blasovich Peter, Pavliček John, Garbin John D., Chorak Francis H., Gorski Edvard J., Ballaban John M.

LORRAINE AMERICAN CEMETERY AND MEMORIAL, Saint-Avold, Francuska Rukavina Nick G., Franckovic Petar J., Risovich Joseph, Vukovich Michael Jr., Benich Mark J., Pavelich Frank, Volarich Nick J., Blaskovic John T., Mihelić Louis, Zrinsky John, Sucich Anthony F., Mihovich Robert, Matula Joseph S., Rendulick John, Pavlovich Miles, Sulich George, Peric Carl, Tomich Joseph J., Matula Frank J., Milkovich John J.Jr., Martinovich Thomas J., Vrabec Thomas S., Prigorski Joseph, Mihovich Robert J. 

EPINAL AMERICAN CEMETERY, Dionze, Francuska Mesic Wiford C., Barich John A., Zubrinic Joseph P., Duich John Jr., Turk Frank, Krulich Robert, Novak Stephen, Sabol Frank, Starich John F., Slavina John M., Zupancic Albin D., Kuretich Albert E., Bartosh John R., Marulich Adrian W.

 

Komentara 10

Avatar Mudlin
Mudlin
15:55 06.06.2022.

A kod nas još partizanskih penzionera ko u prići. I tak još barem pedesetak godina.

Avatar anti azovac
anti azovac
17:56 06.06.2022.

hahahaha koja propaganda . Kada su uvideli da će Nemačka izgubiti rat , onda se uklučila da se spasi što se spasti može . Tako da su sačuvali IIIrajh i stvorili IV rajh. spasili oko30.000 nacistaili oko30.000 nacista

MG
Moj_galebe
15:46 06.06.2022.

To je jedina bitka di su ucetvovali Anglosaksonci.. Sve ostalo nista .Pricao mi jedan stari njemac rece bili su dobri neprestano bombardirat Drezden Magdeburg Schweinfurt Phorzheim i druge gradove.Rece u sred noco sijalo iznad Drezdena kao da je Sunce u pola dana.Tu nikakvi kasarni nije bilo izginilo stotine tisuca ljudi..Kaze kad su Rusi zauzeli Berlin davali su nasoj djeci kruha i sta su imali a sami nisu imali dovoljno jesti..To je sve igracka sta je SSSR istrpio Talijana bilo trista pedeset tisuca Madari Francuzi Madari Rumunski i Bugarski cigani. Zarili i palili ljudski um ne moze zamislit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije