Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Roglić

Prgomet je pogriješio, ali nisu ga smjeli izbaciti bez razgovora

22.09.2014., Zagreb - Branko Roglic, vlasnik Croatia baterije.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.11.2015.
u 13:15

Ne vjerujem u veliku koaliciju. Do toga neće doći, smatra Roglić, glavni financijer izborne kampanje Mosta

Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe, najvećeg distributera u Europi, držao se dalje od politike i iz pozicije nezaduženog poduzetnika pozivao na hitne reforme i privatizaciju državne imovine kako bi se smanjio pritisak na gospodarstvo. Podržavši Most prvi se put aktivno uključio u političku kampanju, a za Večernji list najavio je da je spreman i savjetovati Vladu kojoj bi premijer bio Božo Petrov.

Podržavali ste slovenskog premijera Miru Cerara, a Most ste i financirali. Je li riječ o istim opcijama?

Svi smo mi siti i lijeve i desne opcije. Oni su tijekom 20 godina kreirali neučinkovit sustav i zbog toga smo dovedeni u vrlo tešku situaciju. Teško će biti izvesti ekonomiju iz te situacije, ali ja se nadam da će Most provesti reforme. To je moguće ako se preuzme odgovornost za državu i ako Most uđe u Vladu.

Može li i treba li Božo Petrov biti premijer?

Apsolutno može! Ono što je napravio u Metkoviću može učiniti i za cijelu državu. Prije svega riječ je o skidanju tereta s gospodarstva, a potom prilagodbi troškova financijskoj moći. Ako su nam plaće 100, a mi imamo 80, onda ih moramo smanjiti ili se zadužiti za 20. Mi se više ne možemo zaduživati, znači da se moramo svesti u okvire financijskih mogućnosti.

Inzistirate na ulasku Mosta u Vladu. S kim ići: s HDZ-om ili SDP-om?

Trebaju inzistirati na reformama i tražiti ministarska mjesta u ministarstvima koja bi trebala voditi reforme. Čini se da SDP u ovom trenutku ima više potpisa u rukama, ali koaliciju trebaju potpisati s onima koji će obećati više reformi. Moraju samo osmisliti platformu koja uključuje izvršnu vlast, a potom je prezentirati SDP-u i HDZ-u sa stavom uzmi ili ostavi!

Mnogi analitičari govore da bi Most izgubio novim izborima. Slažete li se? Vjerujete li u mogućnost velike koalicije?

Most bi na novim parlamentarnim izborima dobio puno više mandata nego sada jer su mnogi odustali od glasovanja za Most bojeći se da je to izgubljen glas. Sada kada vide da su dobili podršku birača, imali bi barem 30 mandata. Ne vjerujem u veliku koaliciju. Do toga neće doći.

Slažete li se s politikom profesora Ivana Lovrinovića, koja uključuje tiskanje novca i devalvaciju kune...

Ne slažem se. Za dvije godine takva bi nas politika dovela do visoke inflacije pa bismo, da ilustriram, ponovno kao i davno, kruh kupovali s vrećom novčanica. Tu politiku smo imali i srećom ju je prekinuo Nikica Valentić. Treba formirati gospodarski model i na temelju njega voditi monetarnu politiku. Bankari i financijski obrazovani ljudi ne podržavaju smjer kojim ide Lovrinović. Ne slažem se s njim ni u pogledu rješenja za problem sa švicarskim frankom. Njegova ideja vodi u to da mi koji smo se zaduživali u kunama i plaćali dvostruko veće kamate nego oni sa švicarcima ponovno platimo račun onih koji su ulazili u hazard nadajući se da će profitirati na niskoj kamati. Nema smisla da mi porezni obveznici plaćamo njihovu grešku. Mislim da bi se gospodarski plan Mosta morao dobro usuglasiti s HNB-om i guvernerom Borisom Vujčićem kojeg iznimno cijenim.

Ugledni ekonomist Velimir Šonje napada Most tvrdeći da su reforme koje zagovara samo prazna obećanja jer u programu nema razrade kako ih provesti...

Slažem se tek djelomično. Reformski plan koji je Most prezentirao javnosti je nerazrađen skup mjera i na njemu treba još puno raditi. Najavili su smanjenje broja općina i županija te manji teret za gospodarstvo, što je važno kao početna točka programa, a konkretne mjere moraju se dodatno razraditi s ozbiljnim i stručnim ljudima spremnima pomoći Mostu.

Tko su ti ljudi?

Puno je pametnih i stručnih ljudi, riječ je o stotinama, koji nisu članovi Mosta, ali dijele njihovo uvjerenje da su reforme neizbježne i spremni su se aktivirati.

Jeste li spremni za politiku?

Jesam, ali samo u ulozi savjetnika. Imam 72 godine i ne mogu biti trkač na brze staze.

Što biste savjetovali kao prva tri poteza?

Uređivanje pravosuđa, restrukturiranje javnih i državnih tvrtki i smanjenje broja općina. Po agencijama imaju plaće veće i od premijera, po javnim tvrtkama ima toliko viškova da se samo šetaju po hodnicima, a o opstojnosti općina može se odlučivati tek nakon što se pobroji koje bi one funkcije trebale obavljati i u kojem obujmu. Općine koje nemaju građane sposobne platiti te usluge moraju se spojiti s većim i bogatijim jedinicama.

Što mislite o tajnom sastanku Drage Prgometa sa Zoranom Milanovićem?

Nije trebao sam ići na sastanak bez preciznog dogovora u okviru Mosta. To je bila greška, ali oni ga nisu trebali izbaciti iz Mosta bez razgovora. Mislim da je samo htio ubrzati rješenje, ali ne podržavam samostalne akcije. 

>> Branko Roglić o izbornom programu SDP-a: Ima dobrih mjera koje će pomoći ekonomiji 

>> 'I ja pazim da noćenje u hotelu ne platim više od 100 eura'

Ključne riječi

Komentara 12

LE
LeonardS
16:02 14.11.2015.

Zar 20 tisuča kuna daje za pravo bilo kome da soli pamet , nek se oni između sebe oči u oči sastanu a ne da smo mi sudci

DU
Deleted user
14:49 14.11.2015.

Znači Roglić više ne želi podržavati MOST od kada su izbacili Prgometa koji je nešto pokušao muljati s Milanovićem. Baš mi je drago da ekipa iz MOST-a nije naivna.

DU
Deleted user
14:22 14.11.2015.

ne samo stevica nego i ivica ivo yusipović

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije