Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 89. GODINI ŽIVOTA

Preminula Mirjana Krizmanić, poznata psihologinja i utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na FFZG-u

Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/3
17.03.2024.
u 13:13

Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad "Božidar Adžija“ (1985.), "Ramiro Bujas" za životno djelo te "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu 2009.

Poznata hrvatska psihologinja, utemeljiteljica katedre za kliničku psihologiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Mirjana Krizmanić preminula je u nedjelju ujutro u 89. godini života, objavilo je Hrvatsko psihološko društvo.  U svom znanstvenom radu Krizmanić se bavila psihologijom ličnosti, kliničkom, zdravstvenom i socijalnom psihologijom i psihopatologijom. Istraživala je kvalitetu života, smisao za humor i asocijacije, konstruirala je psihologijske mjerne instrumente i sastavila priručnike za njihovu primjenu.

Rođena je u Zagrebu gdje je diplomirala psihologiju i doktorirala. Karijeru je također izgradila na zagrebačkom Filozofskom fakultetu na kojemu je radila 40 godina, od 1960. do 2000.,  kada u trajnom zvanju redovnog profesora  odlazi u mirovinu. Krizmanić je 30 godina bila predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju, a u mirovini se posvetila prevođenju stručnih knjiga iz psihologije, pisanju novinskih članaka i knjiga.

Izvan užeg znanstveno-stručnog područja, objavila je knjige Psihološka obrana boraca u posebnim uvjetima  (1992.), Medo u kolicima (2001.), Tolerancija u svakidašnjem životu, Psihologija tolerancije (2003.), Tkanje života (2009.), Život s različitima (2010.). Surađivala u priručnicima o bihevioralnoj i kognitivnoj terapiji, publikacijama Teorijski, metodološki i društveni aspekti pojave nadarenosti, Zdravstvena njega u ratu i miru te  Hospicij i palijativna skrb, u udžbeniku Zdravstvena psihologija  i Hrvatskoj enciklopediji LZ.

Suutemeljiteljica je humanitarne udruge »Dobrobit« 1993. te urednica i suradnica publikacija o pomoći ratnim stradalnicima Psihologija i psiholozi u obrani domovine (1991), Psihološka pomoć ratnim stradalnicima, Psihološka pomoć u ratu, Psihološka i duhovna pomoć pomagačima i Povratak prognanika, objavljenih u Zagrebu. Bila je članica Društvo psihologa Hrvatske, a u tisku, na radiju i televiziji komentirala je politička i društvena zbivanja. 

Za svoj je rad dobila i brojne nagrade, među njima su i Republička nagrada za znanstveni rad "Božidar Adžija“ (1985.), "Ramiro Bujas" za životno djelo te "Kiklop" za najbolju publicističku knjigu 2009.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 6

SA
Satnik1111
13:20 17.03.2024.

Teški gubital za "hrvatsku levicu".

LL
lijepa_li si
16:49 17.03.2024.

iskrena i poštena ljevičarka, vjerojatno bi popljuvala barbarizam i primitivizam zoke.

Avatar zoster1
zoster1
16:31 17.03.2024.

Baš je bila OK žena...Sućut porodici i svaki joj mir...Vidim da klečavci i revni katolibani u duhu crkve i krivovjere šibaju sa komentarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije