Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob interesa

Premijerovo ljetovanje na Hvaru bez istrage jer nije prijavljeno

'15.08.2010., Hvar - Nakon posjeta bivseg predsjednika RH Stjepana Mesica, Hvar je posjetio Zoran Milanovic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Marko Lukunić/PIXSELL
11.06.2013.
u 14:00

Sukob interesa i trgovina utjecajima daleko su veći problem od mita, koje nije toliko rasprostranjeno, kazao je Munir Podumljak

U zapadnim zemljama ne postoje zakonski okviri kakve mi imamo, ali postoje demokratski standardi kakvima smo svjedočili, recimo, u Njemačkoj za rješavanje sukoba interesa, rekao je Munir Podumljak, izvršni direktor Partnerstva za društveni razvoj na predstavljanju rezultata istraživanja "Sukob interesa i nespojivost dužnosti u Republici Hrvatskoj".

Čak 63 izmjene antikorupcijskih propisa govore i o mogućoj pravnoj nesigurnosti. Nakon deset godina reformi učinak je lošiji od onoga što smo u percepciji građana imali 2002./2003. godine, ustvrdio je Podumljak, koji je probleme sukoba interesa i trgovinu utjecajima izdvojio kao daleko veće nego što je mito, koje nije toliko rasprostranjeno. I kažnjavanjem se korigira neželjeno ponašanje, ali brojem i vrstom sankcija koje se izriču za sukob interesa, po Podumljakovu mišljenju, baš se i ne utječe na promjenu ponašanja.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za sukob interesa, istaknula je sadašnju neovisnost toga tijela te profesionalizaciju, što je već u četiri mjeseca rada dovelo do bitno drugačijih rezultata od prijašnjih povjerenstava iako su usporedbe besmislene s obzirom na drastične razlike. Složila se s Podumljakom da je problem što povjerenstvo "može, a ne mora pokrenuti postupak" u povodu prijave te je dodala da, iako zakon propisuje da se uzimaju u obzir "neanonimne" prijave, oni postupaju i na temelju anonimnih, ali tada sami provjeravaju informacije pa, ako ima potrebe, pokreću postupak.

Na pitanje novinara Večernjeg lista Orešković je rekla da protiv premijera nije podnesena prijava zbog famoznog ljetovanja na Hvaru, ali da bi povjerenstvo odradilo svoje da jest. Naknadno je, naglasivši da se ne referira na taj slučaj, dodala da odgovornost dužnosnika raste proporcionalno s funkcijom te kako bi dužnosnici zbog svog integriteta trebali deklarirati svoj sukob interesa jer naravno da se ne mogu odreći svojih prijatelja i suradnika s kojima su proveli čitav život, ali najgore je prešutjeti kad se nešto prezentira u javnosti kao sporno.

Na to je prof. dr. Aleksandar Štulhofer dodao da bi on kao pokaznu vježbu uveo obvezu da dužnosnici svakih šest mjeseci recitiraju što je to sukob interesa kako bi se društvom proširio virus čestitosti. Predstavnici ministarstava pravosuđa i uprave istaknuli su netransparentnost donacija i sponzorstava na lokalnoj razini, a problem je i nemogućnost propitivanja sukoba interesa vijećnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije