Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovisan o televiziji

Predsjednikova kolotečina: Donald Trump popije 12 kola dnevno

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.12.2017.
u 19:00

Od suradnika traži da svaki dan administracije trebaju gledati kao na jednu epizodu TV showa u kojemu mu je cilj poraziti svoje suparnike. Svjetla se u spavaćoj sobi Bijele kuće pale svakoga jutra u 5:30 – odmah kad se probudi predsjednik pali televizor i svaki dan gleda između 4 i 8 sati programa.

Svjetla se u glavnoj spavaćoj sobi Bijele kuće pale svakoga jutra u 5:30. Upravo u to vrijeme budi se predsjednik Donald Trump i odmah pali televizor.

Prvo gleda vijesti CNN-a, potom prebacuje na “Fox&Friends”, a zatim na MSNBC-ovu emisiju “Morning Joe”. Sve to vrijeme Trump je u krevetu, podbočen na jastuke koji su uspravljeni uz zaglavlje kreveta. Uskoro Trump hvata svoj iPhone i, još uvijek ležeći u krevetu, no pod dojmom jutarnjih vijesti, počinje sa svojom omiljenom aktivnosti – tvitanjem. Opis je ovo početka jednog Trumpova dana otkad je osvojio Bijelu kuću, kojega je, na temelju šezdesetak Trumpovih suradnika ali i članova osoblja koji su svi redom željeli ostati anonimni, objavio New York Times. Tekst pokazuje kako doista izgleda jedan dan u svjetskom središtu moći, ali ujedno pokazuje i koliko se Trump varao kada je prije izbora zamišljao svoj život u ulozi predsjednika.

U jednoj stvari, gotovo se svi New York Timesovi sugovornici slažu – Trump nije shvaćao koja je doista uloga predsjednika SAD-a i koje su njegove ovlasti. Držao je kako je predsjednik apsolutni vladar, čovjek čija se odluka ne preispituje, no sada mu je jasno da svoje poteze mora provoditi u okviru trodiobe vlasti.

– Prvih dana izderavao se na sve oko sebe, vikao je i na senatore, dok ga nisu “spustili na zemlju”. Tako mu je senator Corker rekao da prestane vikati jer on ne radi za njega. A senator McConnel mu je pred svima rekao da se ne usudi ikada ga više prekinuti u izlaganju kada ga je predsjednik nešto upitao dok je ovaj obrazlagao nacrt zakona u Ovalnom uredu. Nakon nekoliko ovakvih epizoda koje su se ponavljale u prvih nekoliko mjeseci, predsjednik je sada znatno odmjereniji, kaže jedan od izvora iz samog vrha Republikanske stranke.

Ako je i malo snizio ton, Trump nije promijenio svoj pristup poslu. Za njega je svaki dan nova bitka za samoodržanje, uvjeren kako mu je jedina briga “osujetiti napore da ga se izbaci iz Bijele kuće”. Uostalom, i prije nego je preuzeo dužnost, Trump je suradnicima poručio kako svaki dan administracije trebaju gledati kao na jednu epizodu TV showa u kojemu mu je cilj poraziti svoje suparnike.

– Sa 71 godinom Trump se neće promijeniti. Možda će ostati ovako kako je, možda će slomiti ili saviti establišment. No pri svojim navikama će ostati – rekao je Trumpov zet i savjetnik Jared Kushner, jedan od rijetkih imenovanih sugovornika.
Ma što god radio, svaki dan u blizini mu mora biti TV prijemnik. Trump, kažu, gleda između četiri i osam sati televizijskog programa na dan, najčešće svoj omiljeni Fox, ali i njemu neskloni CNN nakon čega počinju tirade na Twitteru. Čak i kada su sastanci u tijeku, na TV prijemniku utišana tona ide slika kako bi Trump mogao “baciti pogled” na traku s vijestima koje “teku” ispod slike.

Ovu dnevnu rutinu s neprestanim gledanjem televizora, pri čemu Trump ispija i do 12 konzervi dijetalne Coca Cole, pokušava već neko vrijeme prekinuti njegov predstojnik ureda, umirovljeni general američkih marinaca John F. Kelly. Nameće Trumpu sve ranije sastanke i obaveze, samo da bi ga odvojio od TV prijemnika. Uspjeh je, kažu, polovičan. Kellyja Trump gleda kao na svog jedinog zaštitnika i osobu od povjerenja u čije odluke ne sumnja i u koga ima potpuno povjerenje. Jer upravo je Kelly uveo neki red u dnevni raspored koji je Trump pokušao prvih mjeseci u Bijeloj kući sam voditi. Uz kaos u donošenju odluka.

Neki od rijetkih trenutaka kada predstojnik ureda nema prevelikog utjecaja na Trumpov dnevni ritam je u vrijeme dok se Trump nalazi na zabavama koje povremeno priređuje u Mar-e-Lagu, kada se slobodno kreće među uzvanicima koje najčešće sam poziva, za razliku od prijema u Bijeloj kući gdje goste poziva Kelly i njegov protokol. U Mar-e-Lagu Trump doznaje detalje i mišljenja koja vjerojatno nikada ne bi prošla Kellyjev filter.

Ovaj tekst pisan je jučer poslijepodne, u vrijeme kada je u Washingtonu svitalo. I upravo tada Trump je na svom Twitteru objavio “...još jedna lažna priča New York Timesa kako svakodnevno gledam televiziju 4-8 sati...”. I potpuno je izgledno da je taj tvit napisao ležeći u pidžami, oslonjen na jastuke, upravo u vrijeme kada su priču NYT-a komentirali na jutarnjem TV programu.

1/15

Komentara 11

BE
Bel
19:15 13.12.2017.

Covjek gleda (slusa)TV jer je inteligentan, ne dozvoljava si pricu da mu savjetnici govore razne lazne stvari i da ga odvoje od stvarnosti. Ponasa se kao da je drzava firma, sto je po meni ok. Trebas se truditi da tii firma ne propadne i da budes upucen. Pa se upucuje slusajuci TV. Onog casa kad to prestane, servirati ce mu sto god zele. Vjerujem da je prepametan da si to dozvoli.

Avatar mofo
mofo
20:56 13.12.2017.

Inače, kad već prepisujete debilne članke sa CNNa onda napišite diet Coke, mislim da je ipak razlika.. a da li ste napravili usporedbu sa dnevnim gledanjem TV-a običnih Amerikanaca ili čak Hrvata? Jedan političar na takvom mjestu, a da ne nema u pozadini konstantno Tv mislim da je nenormalno za očekivati.. uostalom, gdje u su izvori tih navoda, za sada su te tako "strašne" stvari ipak njegova riječ protiv medija, a ja znam kome bi rađe vjerovao.. mislim, bavite time koliko je kuglica sladoleda uzeo, koliko kola i koliko TV-a gleda, stvarno, sve razlozi za impeachment.. sta se od Rusije odustalo? Ajd sad neki zločin protiv žena, sa Mooreom je upalilo, a za tjedan dana više nitko neće pričati o tome, glavno da se glasovi dobili.. dajte se uozbiljite...

KA
Karizma
19:40 13.12.2017.

Prica mi jedan prijatelj prije 15 godina koji ima građevinsku firmu u Americi da je zvao Trampov ured za jedan posao i da se javila sekretarica i on je ostavio broj zasto ga treba i za 2 sata ga je Tramp osobno nazvao i da su pricali o mogucem poslu.On kaze u Americi sekretarice rade samo usluzne poslove primanja telefona i poste i izvrsavaju naredbe pretpostavljeni.Nema sanse da je ona upucena u poslove koji se rade jer bi sigurno dijelile i prodavale informacije.Probajte kod nas dobiti bilo koga u drzavnoj upravi ili nekom vaznom poduzecu.Nema sanse.Mi smo raj za tajnice koje vrlo brzo pocinju manipulirati informacijama.Zato svi i propadaju.Tramp sam skuplja informacije a ne uzima sto mu se servira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije