Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski istok

Trump je priznanje Jeruzalema dogovorio s arapskim čelnicima

donald trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.12.2017.
u 19:48

U Jeruzalemu su prvi mučenici dali život za Krista, Jeruzalem je bio i ostao najsvetije mjesto za sve kršćane, kaže don Antun Šuljić

Ne možemo stajati sa strane. I mi sudjelujemo u intifadi (ustanku) jer koliko Jeruzalem znači muslimanima, toliko znači i nama kršćanima, kazao je za Večernji list Toni Abu Jode, Palestinac kršćanin iz Betlehema. On se, zajedno s nekoliko desetaka kršćana, pridružio Palestincima muslimanima u pobuni protiv odluke Donalda Trumpa da Jeruzalem proglasi glavnim gradom Izraela.

– Palestina je naša domovina i branit ćemo je krvlju. I u prijašnje dvije intifade poginulo je stotinjak kršćanskih Palestinaca. Ugasili smo svjetla na božićnom drvu i ovaj će Božić biti jedan od najtužnijih dosad. Pitanje je kako će se situacija razvijati, ali mi, Palestinci, odlučni smo nastaviti s intifadom sve dok Trump ne promijeni svoju odluku – kazao je Toni Abu Jode.

Da je Jeruzalem važan za kršćane koliko i za muslimane dokazuje i pismo koje su kršćanski poglavari iz Jeruzalema uputili Donaldu Trumpu. U pismu traže da se održi međunarodna konferencija o statusu Jeruzalema te da Trump podupre mirovni proces između Izraelaca i Palestinaca, a ne da svojim odlukama stvara još veći razdor i potiče na nasilje. “Svaka iznenadna promjena statusa Jeruzalema bila bi štetna”, stoji u pismu koje je potpisalo 13 kršćanskih patrijarha i crkvenih dužnosnika. “Uvjereni smo da će ovaj posljednji korak osnažiti mržnju, sukobe, nasilje i patnju u Jeruzalemu i Svetoj zemlji. Ne može se postići trajni mir a da Jeruzalem ne ostane Sveti grad, zajedničko mjesto triju religija i dvaju naroda”, stoji u pismu koje su, među ostalim, potpisali grčko-pravoslavni patrijarh Theophilos III., apostolski upravitelj Latinskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa i franjevački kustos Svete zemlje Francesco Patton.

Trumpu su podršku dali evangelisti iz SAD-a. Još od 1970. evangelistički pokret postao je glavna snaga američkog protestantizma. Neoevangelisti postali su najbrže rastuća vjerska zajednica u SAD-u.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da je Trumpova odluka velika pogreška jer je jednostrana i daje prednost jednoj od dviju strana u sukobu.

Koliko će ostati u Bijeloj kući?

– Na Trumpu će sad biti odgovornost za daljnje sukobe koji će zasigurno odnijeti mnogo života. Sjetite se dvije prijašnje intifade, odnijele su više od šest tisuća života, a ranjenih je bilo više od 50 tisuća. Strepit ćemo nekoliko dana dok ne vidimo u kojem će smjeru to ići. Ako će, kako su Palestinci i najavili, doći do treće intifade, bit će zasigurno krvavija od dvije prijašnje i s izuzetno teškim posljedicama. Jedini odgovoran za to bit će isključivo Donald Trump – kazao je Puhovski, ističući kako nije siguran da je američkom predsjedniku to bio cilj, već da je takvu odluku donio potpuno nepromišljeno i pod tuđim utjecajem.

– Ta je odluka izazvala nezadovoljstvo diljem arapsko-islamskog svijeta jer arapska strana to doživljava kao političko, a kršćanska strana kao vjersko pitanje. Trump je jednostavno realizirao odluku koji je donio još Bill Clinton ali je nije realizirao. Zapravo, još ćemo vidjeti hoće li je i Trump realizirati jer je to dug proces. Pitanje je što će se dogoditi u međuvremenu i hoće li sadašnji američki predsjednik biti dovoljno dugo u Bijeloj kući da realizira tu odluku – kazao je Puhovski, smatrajući i da je Trump takvu odluku donio jer je odlučio malo zaoštriti svoje odnose s Europskom unijom.

donald trump
1/17

Don Anton Šuljić ističe da je Jeruzalem višestruka svetinja i kršćanima.

– Jedna je ona povijesna vezana uz Isusa i njegov život i javno djelovanje, druga je ona apostolska i vezana je uz osnutak Crkve, silazak Duha Svetoga i početke javnoga djelovanja Crkve kao nove Kristove zajednice. I konačno, Jeruzalem je simbol za novo nebo i novu zemlju, odnosno postao je kršćanima znak onog „Jeruzalema gore“, kako ga označuje Pavao u Poslanici Galaćanima, a što se onda nastavlja u Otkrivenju – kazao je don Anton Šuljić napominjući da je povijesni Jeruzalem grad Isusova javnog djelovanja.

– U njega je Isus dolazio više puta, a prvi put kad je kao novorođenče bio prikazan u Hramu, pa zatim u njega dolazi s roditeljima kao dvanaestogodišnji dječak, potom, za njegova trogodišnjeg javnog djelovanja, slijede njegovi višekratni dolasci u grad i u Hram. U Jeruzalemu je Isus slavio svoju posljednju večeru, ustanovio najsvetije tajne za kršćane: euharistiju i sv. red, dao je svoju zapovijed ljubavi, a potom, prešavši potok Cedron koji je razdvajao Jeruzalem i Maslinsku goru, bio obliven krvavim znojem i doživio je izdaju, pa onda suđenje pred Pilatom u Herodovoj palači, križni put, smrt na Golgoti, uskrsnuće i uzašašće.

Mlaka arapska reakcija

U Jeruzalemu se ukazivao preplašenim apostolima i darovao im svoga Duha. Sve se to dogodilo u Jeruzalemu i kršćani sve te povijesnosti razumijevaju i slave na spomen Jeruzalema i osobito u njemu samome – kazao je don Anton Šuljić te dodao kako su u Jeruzalemu život za Krista dali prvi mučenici poput Stjepana i apostola Jakova, pa je Jeruzalem postao i ostao najsvetije mjesto za kršćane svih denominacija.

Gotovo je sigurno da iza Trumpove odluke o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela i preseljenju američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u taj grad stoji neiskusni političar i Trumpov zet Jared Kushner, koji je ujedno i ortodoksni židov čiji su djed i baka preživjeli holokaust. Jared Kushner, 35-godišnji milijunaš, jedan je od Trumpovih najbližih savjetnika te ima izuzetno velik utjecaj na sve političke odluke Bijele kuće vezane uz Bliski istok. On stoji i iza Trumpove odluke o bombardiranju Sirije u travnju ove godine. Imao je i snažan utjecaj na Trumpovu kampanju, uključujući digitalnu strategiju i angažiranje stručnjaka. Iako nije dobio službeni položaj unutar Trumpove administracije, bio je u tranzicijskom timu u kojem je bilo i troje predsjednikove djece.

Izraelski ministar prometa Yisrael Katz tvrdi da je Donald Trump dobio zeleno svjetlo arapskih zemalja za priznanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela. Ističe da je američka administracija koordinirala taj korak s arapskim čelnicima prije odluke kako bi se osiguralo da će pomoći u obuzdavanju palestinskih i arapskih reakcija. Što se tiče reakcije Saudijske Arabije o Trumpovu potezu, Katz je siguran da će Riyad uzeti u obzir “zajedničke sigurnosne interese s Izraelom”, pogotovo u odnosu na zajedničkog neprijatelja Iran.

Palestinci: Princ je izdajica!

Iako je i saudijski kralj Salman Trumpov potez nazvao zlobnom provokacijom muslimana, Trump zasigurno ne bi donio takvu odluku bez blagoslova Saudijske Arabije, najvažnijeg saveznika SAD-a na Bliskom istoku. Naime, izraelski i američki mediji nedavno su objavili da je saudijski princ Mohamed Bin Salman predložio palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da glavni grad palestinske države bude predgrađe istočnog Jeruzalema, Abu Dis. Međutim, palestinski predsjednik odbio je takav prijedlog, što je razljutilo saudijskog princa te je zaprijetio uskraćivanjem financijske pomoći Palestinskoj samoupravi. Više nije tajna da Saudijska Arabija ima već otvoreni diplomatski kanal s Izraelom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno je pozvao muftiju Saudijske Arabije Abdula Aziza Al Sheikha da posjeti Izrael, netom nakon što je izdao fetvu da je grijeh napadati Izraelce. Isto tako, Trump je podršku dobio i od saudijskog kralja Salmana, kao i od gotovo svih zaljevskih zemalja. Blage reakcije zemalja Zaljeva na Trumpovu odluku upravo su dokaz da ima njihov blagoslov.

I dok su u svim džamijama na molitvi petkom vjernici pozvani na prosvjed, u Bahreinu su prosvjede zabranili, kao i u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zbog toga u mnogim arapskim zemljama, uz američku i izraelsku, pale i saudijsku zastavu uz povike: “Princ Mohamed je izdajica koji je prodao Jeruzalem“.     

Komentara 19

NE
Nepokolebljiv
21:22 11.12.2017.

Sta su, tko su "Palestinci"? To su stanovnici starorimske provincije Palestine bez obzira na "krvna zrnca", nacin kako se mole svom bogu, kojeg su geografskog porijekla. Danas su si neki Arapi posvojili to ime iz cisto politickih pobuda, proklamiraju da su religijsko Muslimani ali slabo poznaju Kuran, neposteni su te naginju nasilju cisto radi nasilja. Kuran doslovno upucuje da cestit Musliman m o r a prema "ljudima Knjige" ( odnosi se na Zidove I Krscane) ophoditi s "pravednoscu, ljubavlju I razumjevanjem" - Surat al Muhtahana 8. Takoder u Svetom Kuranu vrlo vjerno opisuje ove druge pobornike zla: "O, vi koji vjerujete, hodite stopama mira. Ne slijedite stope Satana. On je vas neprijatelj! (2, 208). Dakle ako se zeli koristiti ime "Palestinci" onda se to ime odnosi na sve koji prebivaju u "Svetoj Zemlji" Arapi - Muslimani, Arapi - Krscani, Zidovi, te svi ostali krscani razlicitih porijekla pa konacno svi nevjernici koji tako zive.

FR
franjo
20:29 11.12.2017.

Jeruzalem je židovska prijestolnica preko tri tisuće godina. Isus rođeni Židov preko dvije tisuće godina. Muhaned puno kasnije , oko tisuću i četiristo godina koji je rođen u Medini i okupio arapski narod u Meki, i nije ni bio u Jeruzalemu . Palestinci , fantomski narod kojima je domovina Jordan . Prije ili kasnije će i stara i slijepa Europa isto učiniti kao i Trump .

ZI
zimerman
23:09 11.12.2017.

Muslimani su od Indije oteli dio zemlje I stvorili Pakistan, jos nikad nisam cuo da se naivni zapad sazaljeva nad Indijom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije