Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukidaju se 22 prekršajna suda te vraća 10 drugih

Predviđa se jačanje uloge sudačkih vijeća pri imenovanju sudaca te će imovinske kartice sudaca biti objavljene kao i političarima
18. studenoga 2017. u 20:00 6 komentara 3023 prikaza
Glavni su ciljevi izmjena povećanje učinkovitosti i transparentnosti te objektivnije i brže imenovanje sudaca, rekao je ministar Dražen Bošnjaković
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministarstvo pravosuđa jučer je na e-savjetovanju otvorilo javnu raspravu o izmjenama četiri pravosudna zakona, o sudovima, Državnom sudbenom vijeću, te područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava.

Božo Petrov Božo Petrov: 'To je PR dokument, kao da je djelovao Edward Škaroruki'

Još 11 državnih odvjetništava

Prekršajni sudovi, njih 22, ugasit će se 1. rujna 2018. kad izmjene stupaju na snagu, te će se njihovi poslovi pripojiti općinskim sudovima, kojih se broj povećava za devet (u Crikvenici, Daruvaru, Đakovu, Kutini, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Vinkovcima i još jedan u Splitu) pa će ih biti 33. Novi bi sudovi imali od 10 do 80 sudaca. I broj općinskih državnih odvjetništava će se povećati za 11 pa će i njih biti 33. Vraća se još jedan, Trgovački sud u Dubrovniku. Također, Trgovački sud u Bjelovaru umjesto onog u Varaždinu bit će nadležan za Koprivničko-križevačku županiju. Te su promjene uvjetovane geografskim specifičnostima i prometnom povezanošću, praćenjem priljeva predmeta i opterećenosti sudova... Prijašnjom je reformom 15 županijskih sudova postalo nadležno za rješavanje žalbi protiv svih odluka općinskih sudova, a ne kao prije, samo na svome području. Za neke vrste sporova nadležni su o žalbama odlučivati samo određeni sudovi, pa uz četiri najveća (Osijek, Rijeka, Zagreb i Split) za radne sporove bio bi nadležan i Županijski sud u Bjelovaru, za obiteljske u Puli, a za zemljišnoknjižne predmete u Varaždinu i Velikoj Gorici, jer imaju najviše sudaca i mogućnost osnivanja specijaliziranih vijeća, a da se ne ugrozi efikasnost rješavanja drugih predmeta. I u trgovačkim predmetima predviđaju se slična rješenja.

Imovinske kartice sudaca bit će javno objavljene, po pravilima koja vrijede i za političare. Predsjednik Vrhovnog suda više nitko neće moći biti više od dva puta. U postupku njegova izbora inicijativa se prebacuje na DSV koji postupak mora pokrenuti barem šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika, pa se više neće dogoditi da predsjednik države određuje tajming te u zadnji tren predloži kandidata.

Tri plus jedan za DSV

Preciznije se definira sadržaj godišnjeg izvješća predsjednika Vrhovnog suda, i to sukladno pokazateljima Komisije za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe, na čijim listama smo po bitnim pokazateljima pri dnu. Predviđa se jačanje uloge sudačkih vijeća pri imenovanju sudaca te definira teme za ocjenu sudaca.

Sastav DSV-a mijenja se tako da će umjesto po dva, u njemu biti tri županijska i jedan općinski sudac te se mora voditi računa o različitoj teritorijalnoj zastupljenosti. Članovima DSV-a iz reda sudaca umanjit će se sudske obveze, predsjedniku DSV-a sa 75 na 50%, zamjeniku s 50 na 30%, a sucima se briše umanjenje. Predviđa se i uvođenje sudskog savjetnika-specijalista te, shodno tomu, mijenja nadležnost sudskih savjetnika, ali je predviđeno da ta promjena stupi na snagu tek od ožujka 2019., a ostali paket pravosudnih zakona u rujnu 2018.

Pogledajte i galeriju s dijelovima presude u arbitraži INA-MOL:

Glavni su ciljevi izmjena povećanje učinkovitosti i transparentnosti te objektivnije i brže imenovanje sudaca, rekao je ministar Dražen Bošnjaković
1 / 8
Arbitraža - MOL
Robert Ježić i Ivo Sanader Arbitraža MOL Donosimo presudu: snimka Sanadera je 'montirana', Turudića optužili za pristranost Robert Ježić i Ivo Sanader IVA PULJIĆ-ŠEGO Arbitri nokautirali hrvatsko pravosuđe Tomislav Horvatinčić Marinko Jurasić Pravosuđe u zemlji kojom još vlada “zakon linča”

DSV će morati poštovati bodovnu listu za suce

Imenovanje sudaca morat će se provesti u roku od šest mjeseci od objave oglasa. Na razgovor će se pozivati kandidati koji imaju 130 bodova ocjenu obnašanja dužnosti, a na razgovoru se može dobiti najviše 15 bodova. Ubuduće će se kandidate moći pitati samo određena pitanja, svima jednaka pri istom imenovanju. DSV više neće moći imenovati koga hoće, već će morati poštovati bodovnu listu. Ako imaju isti broj bodova, DSV će morati obrazložiti izbor. DSV će temeljem izvješća SOA-e ocijeniti postojanje sigurnosnih zapreka da netko postane sudac. Slično je i rješenje vezano uz psihološko testiranje kandidata koji su završili Državnu školu za pravosudne dužnosnike.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
 • ja-kan:

  Kozmetika, po tko zna koji put ! Dio sudaca je nedostojan sudačke dužnosti i dok ne bude mjera kojima se svake godine npr. 1% najlošijih sudaca eliminira iz pravosuđa neće biti nikakvog stvarnog napretka.

 • Avatar Roy Bean
  Roy Bean:

  Bošnjaković je čovjek bankarskog lobija

 • Deleted user:

  Treba ukinuti sud u Šibeniku, to je pravo leglo kriminala.