Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudne izmjene

Ukidaju se 22 prekršajna suda te vraća 10 drugih

Glavni su ciljevi izmjena povećanje učinkovitosti i transparentnosti te objektivnije i brže imenovanje sudaca, rekao je ministar Dražen Bošnjaković
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
18.11.2017.
u 20:00

Predviđa se jačanje uloge sudačkih vijeća pri imenovanju sudaca te će imovinske kartice sudaca biti objavljene kao i političarima

Ministarstvo pravosuđa jučer je na e-savjetovanju otvorilo javnu raspravu o izmjenama četiri pravosudna zakona, o sudovima, Državnom sudbenom vijeću, te područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava.

Još 11 državnih odvjetništava

Prekršajni sudovi, njih 22, ugasit će se 1. rujna 2018. kad izmjene stupaju na snagu, te će se njihovi poslovi pripojiti općinskim sudovima, kojih se broj povećava za devet (u Crikvenici, Daruvaru, Đakovu, Kutini, Metkoviću, Pazinu, Sesvetama, Vinkovcima i još jedan u Splitu) pa će ih biti 33. Novi bi sudovi imali od 10 do 80 sudaca. I broj općinskih državnih odvjetništava će se povećati za 11 pa će i njih biti 33. Vraća se još jedan, Trgovački sud u Dubrovniku. Također, Trgovački sud u Bjelovaru umjesto onog u Varaždinu bit će nadležan za Koprivničko-križevačku županiju. Te su promjene uvjetovane geografskim specifičnostima i prometnom povezanošću, praćenjem priljeva predmeta i opterećenosti sudova... Prijašnjom je reformom 15 županijskih sudova postalo nadležno za rješavanje žalbi protiv svih odluka općinskih sudova, a ne kao prije, samo na svome području. Za neke vrste sporova nadležni su o žalbama odlučivati samo određeni sudovi, pa uz četiri najveća (Osijek, Rijeka, Zagreb i Split) za radne sporove bio bi nadležan i Županijski sud u Bjelovaru, za obiteljske u Puli, a za zemljišnoknjižne predmete u Varaždinu i Velikoj Gorici, jer imaju najviše sudaca i mogućnost osnivanja specijaliziranih vijeća, a da se ne ugrozi efikasnost rješavanja drugih predmeta. I u trgovačkim predmetima predviđaju se slična rješenja.

Imovinske kartice sudaca bit će javno objavljene, po pravilima koja vrijede i za političare. Predsjednik Vrhovnog suda više nitko neće moći biti više od dva puta. U postupku njegova izbora inicijativa se prebacuje na DSV koji postupak mora pokrenuti barem šest mjeseci prije isteka mandata aktualnog predsjednika, pa se više neće dogoditi da predsjednik države određuje tajming te u zadnji tren predloži kandidata.

Tri plus jedan za DSV

Preciznije se definira sadržaj godišnjeg izvješća predsjednika Vrhovnog suda, i to sukladno pokazateljima Komisije za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe, na čijim listama smo po bitnim pokazateljima pri dnu. Predviđa se jačanje uloge sudačkih vijeća pri imenovanju sudaca te definira teme za ocjenu sudaca.

Sastav DSV-a mijenja se tako da će umjesto po dva, u njemu biti tri županijska i jedan općinski sudac te se mora voditi računa o različitoj teritorijalnoj zastupljenosti. Članovima DSV-a iz reda sudaca umanjit će se sudske obveze, predsjedniku DSV-a sa 75 na 50%, zamjeniku s 50 na 30%, a sucima se briše umanjenje. Predviđa se i uvođenje sudskog savjetnika-specijalista te, shodno tomu, mijenja nadležnost sudskih savjetnika, ali je predviđeno da ta promjena stupi na snagu tek od ožujka 2019., a ostali paket pravosudnih zakona u rujnu 2018.

Pogledajte i galeriju s dijelovima presude u arbitraži INA-MOL:

Glavni su ciljevi izmjena povećanje učinkovitosti i transparentnosti te objektivnije i brže imenovanje sudaca, rekao je ministar Dražen Bošnjaković
1/8

Komentara 6

JK
ja-kan
22:57 18.11.2017.

Kozmetika, po tko zna koji put ! Dio sudaca je nedostojan sudačke dužnosti i dok ne bude mjera kojima se svake godine npr. 1% najlošijih sudaca eliminira iz pravosuđa neće biti nikakvog stvarnog napretka.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
21:26 18.11.2017.

Bošnjaković je čovjek bankarskog lobija

DU
Deleted user
22:11 18.11.2017.

Treba ukinuti sud u Šibeniku, to je pravo leglo kriminala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije