Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI ZA LISTOPAD

Poznato koliko iznosi prosječna plaća u RH: Evo gdje se najviše, a gdje najmanje zarađuje

Rijeka: Jaka i olujna bura ispraznila tržnicu i natjerala prodavačice da se toplo obuku
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
20.12.2023.
u 13:05

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, 1.856 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 756 eura

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za listopad iznosila je 1.178 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 14,6, a realno za 8,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu. U odnosu na plaću za rujan ove godine, prosječna neto plaća za listopad bila je nominalno viša za 1,9 posto, a realno za 1,4 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad isplaćena je u zračnom prijevozu, 1.856 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, 756 eura. Prema izvješću DZS-a, medijalna neto plaća za listopad iznosila je 1.014 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad iznosila je 1.630 eura, što je u odnosu na rujan nominalno više za 2,1 posto, a realno za 1,6 posto.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 16,8 posto, a realno za 10,4 posto. Kao i kod neto plaće, najviša prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za listopad bila je u zračnom prijevozu, u iznosu od 2.693 eura, a najniža u proizvodnji odjeće, u iznosu od 990 eura.

Za razdoblje od siječnja do listopada ove godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 1.138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje lani nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto. U listopadu je bilo prosječno 175 plaćenih sati, što je u odnosu na rujan više za 4,8 posto. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (186), a najmanji u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (152).

POVEZANI ČLANCI:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za listopad iznosila je 6,60 eura, što je u odnosu na rujan niže za 2,2 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine više za 9,8 posto.

>> VIDEO Meteorolog koji je najavio superćelijske oluje: 'Postaje opasno, jaki vjetrovi idu prema Europi...'

Ključne riječi

Komentara 2

DZ
Dzasmin
14:34 20.12.2023.

Opet vi o "prosjecnoj" placi! Onaj cuveni prosjek, gdje ja jedem kupus, on meso, ali u prosjeku obojica jedemo sarmu!!

ŠV
Švapski
14:54 20.12.2023.

“Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama bila je za listopad i iznosila je 1856 eura”. Ako četveročlana obitelj u Njemačkoj ne radi, dobiva gotovo točno toliki iznos državne potpore “Buergergeld”. To dobiva i hrvatska obitelj koja živi u Njemačkoj. Zašto ovo nitko ne vidi kao skandal?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije