Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni A ni B

Skupo ih plaćamo, a šute kao zaliveni: Ovih 8 zastupnika u Saboru nije ni zucnulo

Zagreb: Sabor nastavio 9. sjednicu raspravom o izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti
Slavko Midzor/PIXSELL
Autori: Hina, Večernji.hr
18.12.2023.
u 10:12

Sveukupno 37 zastupnika, što je više od petine, javilo se za riječ deset puta i manje. Za sada dostupne brojke pokazuju da su zastupnici u sabornici ove jeseni govorili 5250 puta i da su se mahom iscrpljivali repliciranjem.

U 40-ak dana jesenskog zasjedanja Hrvatskog sabora, koje je završilo 15. prosinca, 40-ak zastupnika za riječ se javilo po 10 puta i manje, a njih osmero ni jednom. S druge strane, deset zastupnika u sabornici je govorilo sto i više puta.

Najviše puta govorile su zastupnice Dalija Orešković (194) iz Stranke s imenom i prezimenom, Mostova Marija Selak Raspudić (171) i Anka Mrak Taritaš (156) iz Glasa, podaci su iz Hrvatskog sabora. Slijede ih Mostov Miro Bulj (128), Socijaldemokrat Domagoj Hajduković (117), Mostov Nikola Grmoja (116), DP-ov Davor Dretar (105), Mostov Marin Miletić (104) te SDP-ove Andreja Marić (103) i Sabina Glasovac (100).

Vrlo blizu broju od sto javljanja su i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović (98) te Suverenist Marijan Pavliček i HDZ-ovi Majda Burić i Josip Borić, koji su se javili po 96 puta. S obzirom na to da ti podaci nisu konačni, jer su obrađene rasprave do 6. prosinca, a Sabor je zasjedao do 15. prosinca, moguće je da će nakon obrade svih rasprava redoslijed biti ponešto drukčiji.  

Već sada je, međutim, konačno da je prvo mjesto koje je izborio u proljetnom zasjedanju Sabora izgubio Socijaldemokrat Željko Pavić i da se s 31 javljanjem neće približiti ni prvih deset. Orešković, koja je proljetos bila druga, progurala se na 1. mjesto, a Mrak Taritaš zadržala je 3. mjesto.

VEZANI ČLANCI:

Zastupnici koji od sredine rujna nisu imali potrebu ni jednom govoriti HDZ-ovi su Dražen Barišić i Ivan Budalić, Goran Dodig (HDS) te nezavisni Vladimir Bilek, Vinko Grgić, Ermina Lekaj Prljaskaj, Miroslav Škoro i Sanja Udović. Inače, svi ti zastupnici, prema njihovim imovinskim karticama, imaju neto plaću veću od 2000 eura. Dalje, po jednom su govorili Zlatko Hasanbegović (Blok), HDZ-ovi Ante Sander i Nataša Tramišak te Irena Šimunić (NZ).

Dvaput su riječ tražili Robert Jankovics (NZ) i HDZ-ova Magdalena Komes, tri puta Rajko Ostojić (SD), četiri puta Marijana Balić (HDZ), Stjepan Kovač (HSS), Marin Mandarić (HDZ), Milorad Pupovac (SDSS) i Predrag Štromar (HNS), a pet puta Dragana Jeckov (SDSS) i Žarko Tušek (HDZ) itd.

VEZANI ČLANCI:

Sveukupno 37 zastupnika, što je više od petine, javilo se za riječ deset puta i manje. Za sada dostupne brojke pokazuju da su zastupnici u sabornici ove jeseni govorili 5250 puta i da su se mahom iscrpljivali repliciranjem. Naime, gotovo 70 posto njihovih govora čine replike (1600), odgovori na njih (700) te prijave da je povrijeđen Poslovnik (1300). Zbog tih prijava najčešće su dobivali opomene, jer se nije radilo o povredi saborskih pravila, nego o običnom repliciranju.

Mahom to potvrđuju i podaci za tri prvoplasirane zastupnice, Orešković, koja je ukupno govorila 194 puta, 70 puta je replicirala, 20 puta odgovorila na repliku, a 37 puta prijavila povredu Poslovnika. Kod Mrak Taritaš, koja je upisala 156 javljanja, zabilježeno je 48 replika, 36 odgovora na njih i 18 povreda Poslovnika. Tim kratkim formama najmanje se koristila Selak Raspudić, replicirala je samo devet puta, na repliku odgovorila 46, a povredu Poslovnika prijavila 28 puta.

VIDEO Izbori u Srbiji

Komentara 15

Avatar rubinet
rubinet
10:28 18.12.2023.

Treba uvesti izravno biranje sabornika i smanjiti im broj upola. Treba im, također, smanjiti privilegije. Samo plaćene dnevnice i prijevoz. Čast je biti zastupnikom u državnom saboru ,a ne osobno bogaćenje.

SP
Spezzi
10:29 18.12.2023.

Kao da ima koristi i od onih koju govore svaki dan ?! U ovakvoj demokraciji gdje je Sabor sveden na glumačku družinu, a sve odlučuje jedan čovjek (premijer) svaki nastup za govornicom je samo beskoristan niskobudžetni show program. Mi se tek trebamo izboriti za demokratski ustroj u državi.

Avatar anlaser
anlaser
10:25 18.12.2023.

Ne zna se tko je veći zgubidan, ovi što laprdaju tek toliko da ih se vidi ili ovi što "mudro" šute ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije