Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povreda doma zaštićenih najmoprimaca

Povreda doma: Policija je iznijela vlasnicu iz stana

provala
Robert Anić/Pixsell
11.11.2009.
u 00:48

Marija Lončar i njezin sin Siniša 40 godina žive u stanu na Barutanskom bregu.

Nakon 40 godina života u stanu na Barutanskom bregu 31, Marija Lončar (70) i njezin sin Siniša (43) u nedjelju su se navečer zatekli pred zatvorenim ratima. Pokušavajući otključati shvatili su da je u stan provalila i uselila se vlasnica kuće Melita Hegediš (41), njezin suprug Miroslav (42) i njihov 15-godišnji sin.

– Brava je bila promijenjena, a iz stana sam čula lavež. Nisam mogla vjerovati. Sin i ja ondje živimo već 40 godina. Kao zaštićeni najmoprimci, vodimo stalnu borbu sa stvarnim vlasnicima stana – prepričala je Marija Lončar, inače voditeljica Udruge zaštićenih najmoprimaca.

Nije prvi put

Pozvana je i policija kako bi Mariju, ne prvi put, vratila u njen dom.

– Melita je policajcima lagala kako me ne poznaje te da u stanu živi već pet godina. Odveli su me u postaju, a tek kad je sin donio dokumentaciju o zaštićenom najmoprimstvu, policija se vratila do stana i tražila Melitu i njezina pripitog muža da izađu. Vikala je i opirala se pa su je policajci iznijeli van – kazuje M. Lončar.

Hegediši su odvedeni u policijsku postaju, a nakon kriminalističkog istraživanja, zbog narušavanja nepovredivost doma i istražnom sucu županijskog suda. I 2006. godine, u kolovozu, Hegediši su izveli prepad na trosobni stan. S petoricom muškaraca obila je balkonska vrata sa stražnje strane i na brzinu iselila Lončareve te promijenila bravu. Nepoznati ljudi su utrpali namještaj u kamion i odvezli se.

Zakonska zbrka

Zakonska zbrka oko stana traje od 1969. godine kad je obitelj Lončar dobila rješenje za useljenje u vojni stan.

Kuća s nekoliko stanova bila je djelomično u vlasništvu pokojnog Josipa Batinića i nacionalizirana je nakon Drugog svjetskog rata. Stan u njoj su Lončarovi dobili od Komande grada. Nakon promjena devedesetih godina, Lončarovi su tužili Batinića, i Općinski sud je u ožujku 2001. godine donio je presudu koja zamjenjuje ugovor o najmu stana.

Tako su Lončarovi postali nositelji stanarskog prava, a Batinić je (p)ostao vlasnik (neuseljiva) stana. Kad je Batinić umro, stan u takvom statusu - neuseljivom - naslijedila je njegova kći Melita Hegediš, a s njom su stigli i problemi.

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Robinzon
Robinzon
13:32 11.11.2009.

Mihac Ipak bi ti lego.Kupio si kuću jer ti je cijena odgovarala, sa stanarom kojega si unaprijed odlučio izbaciti na cestu.Po zakonu si mu bio dužan ponuditi drugi smještaj koji bitno ne umanjuje uvjete stanovanja u dosadašnjem stanu.Tvoj postupak jee siledžijski, a za siledžije ..........

Avatar Robinzon
Robinzon
09:20 11.11.2009.

A nu viđe nekog Mihca Ljudina išćero siroticu iz stana, e da se malo proširi.A da je Zaštićeni najmoprimac bio slučajno neki branitelj kojemu je ostalo nešto \"ratnih uspomena\", takvi Mihci bi se produžili, a ne proširili.Se razmemo?

UZ
Uzbek
16:41 25.05.2010.

Zasticeni najmoprimci su jedan format Parazita koji unistavaju i ozbiljno razdjeljivaju drustvo u Hrvatskoj na gore. Povodom tim sto sudovi u Hrvatskoj ne funkcijoniraju, vlasnici takvih stanova/kuca sve vise i vise osjecaju iskonsku mrznju prema Hrvatskom sustavu. Slucaj Moj; Kucaca s nekoliko stanova. Jedan stan ima zasticene najmoprimce. Do nedavno bijo je samo jedan sat za vodu,.. i oni bi vodu bas trosili na litre i litre. Kad bi doso racun oni bi jednostavno naveli ..vi ste vlasnici pa vi placajte... i to tako X 60 god. (20 u Hrv). Hrv. Zakon ih stiti bolje od apartajda; Kad njima dodje zuta minuta,.. onda neskrivaju svoju frustraciju na druge, (u skladu sa Hrv. Zakonom) bacaju na vlasnike kamene ploce, cigle, kupe, mastele vode (od metala), smece......... itd Policajci \"debili\" dodju svako malo da cine \"ocevide\", ali sukladno sa zakonom, nista ih do sad nesprijecava da se prazne na nas. Kad ja idem doma, nikad ne idem javnim putem, jer mi nemoze niko garantirat da me njihov pas (koji nebi smjeli imat) ne napadne, ili da me neko od njih dobro izprebija..Zato koristim susjednu parcelu rodjaka.... i to tako ide od vazda.. Vrlo sam tuzan da mi Hrvatska nemoze prijustit normalan zivot,...Ja i Moji roditelji smo posteni gradjani koji redovno placamo taxu,.. Nikad nismo trazili nikakvu financiske pomoci/dopune, itd. Zasto Vlasnike takvih stanova Hrvatska Drava gleda ko Gradjani drugog reda???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije