Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA SUSTAVA

Povijesna odluka u EU: Dogovorena obvezna solidarnost u migrantskoj politici

EU
08.06.2023.
u 22:08

Četiri godine se praktički vodila ova rasprava. Bitno je da će se sada cijeli taj postupak azila provoditi na organiziraniji način - kaže ministar Davor Božinović

Ministri unutarnjih poslova nakon cjelodnevnog zasjedanja Vijeća EU u Luksemburgu izglasali su danas odluku o reformi sustava azila i migracija u EU oko kojeg se njihove države godinama nisu mogle dogovoriti. Opći pristup, oko kojeg su se usuglasili, donosi novost u smislu “obvezne solidarnosti”, što znači da će sve države članice EU morati pomoći onim graničnim državama koje su prve na udaru migranata, ali države će moći birati između preseljenja, što znači preuzimanja migranata iz granične države, ili financijske solidarnosti, što znači plaćanja novčanog iznosa po migrantu kojeg nisu preselile na svoj teritorij.

Financijski doprinos za države koje se odluče na taj način iskazivati solidarnost iznosio bi 22.000 eura po odbijenom migrantu.  - Države članice će imati mogućnost odabrati između različitih doprinosa solidarnosti - rekla je Maria Malmer Stenergard, švedska ministrica za migracije, koja je predsjedala sastankom na kojemu je Hrvatsku predstavljao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. - Nakon višegodišnjih pregovora, danas smo usvojili povijesnu, važnu odluku - dodala je Stenergard. 

- Države koje sudjeluju, a sve zapravo sudjeluju u ispunjavanju načela solidarnosti, to će moći raditi na različite načine, i financijski, i kroz neke druge vrste pomoći - rekao je ministar Božinović u izjavi nakon sastanka.

Odluka još nije konačna, ali švedska ministrica i drugi nazivaju je povijesnom. Sada slijedi trijalog između Vijeća, Europskog parlamenta i Europske komisije, nakon kojeg se odluka formalno usvaja. Europski parlament želi da preseljenja migranata iz graničnih država bude obvezujuće za sve države članice, što je različit stav od odluke Vijeća EU. 

POVEZANI ČLANCI:

Vijeće EU odluku o općem pristupu donijelo je kvalificiranom većinom glasova, što znači da je bilo preglasavanja. Još nema informacija o tome tko je bio protiv ili suzdržan.

- Četiri godine se praktički vodila ova rasprava. Bitno je da će se sada cijeli taj postupak azila provoditi na organiziraniji način, koji će uključiti i mogućnost da se pitanja zahtjeva za azilom riješe i na samom ulasku na teritorij EU. Bit će jasniji kriteriji po kojima će netko moći tražiti međunarodnu zaštitu - rekao je ministar Božinović nakon sastanka. Naglasio je da ovo nije konačna odluka, a ako ona i bude usvojena prije europskih izbora 2024., nova pravila neće stupiti na snagu prije 2026. jer je predviđen rok od dvije godine između usvajanja i stupanja novih pravila na snagu. 

- Migracije nije moguće zaustaviti, ali bi jedan od faktora koji bi manje privlačio migrante mogla biti jasna procedura po kojoj neće sam dolazak na teritorij EU značiti da je netko u poziciji da ostvari pravo azila. Zbog toga je i bitno da se ta pitanja razriješe na samom ulazu, na vanjskim granicama EU, a tome moraju dati doprinos i oni koji nisu na vanjskim granicama - zaključio je Božinović. 

>> VIDEO Nestvarne posljedice razaranja brane u Ukrajini: Ovaj grad je u potpunosti potopljen

Komentara 21

SL
SlavaAP
22:46 08.06.2023.

"švedska ministrica i drugi nazivaju je povijesnom" odlican timing, bas na dan kada je sirijski doktor kojeg primila Svedska poceo klati djecu koja se igraju u parku. Hvala svim europarlamentarcima sto su nam omogucili da i ostala djecica mogu biti probodena nozem, ne samo francuska.

DU
Deleted user
22:51 08.06.2023.

Preselimo ih lijevo liberalima u kuću.....sve do jednoga. Što propovijedaju neka okuse....

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
22:41 08.06.2023.

Svi ih solidarno moramo sve deportirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije