Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Posljedice pandemije: Hrvatska među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u EU pao je u zadnja tri mjeseca 2020. za 1,6 posto
09. ožujka 2021. u 17:47 14 komentara 1753 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zapošljavanje u Europskoj uniji i eurozoni posustalo je u zadnja tri mjeseca 2020. godine, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom broja zaposlenih, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.

Radnici na gradilištu istraživanje Dugotrajna nezaposlenost u 2021. će porasti za 38 posto iznad razine prije pandemije

Sezonski prilagođen broj zaposlenih u EU porastao je u četvrtom kvartalu 2020. za 0,4 posto u odnosu na prethodni kvartal kada je uvećan 0,9 posto, izračunao je Eurostat, blago izmijenivši početnu procjenu za kraj godine.

Potvrđena je procjena za eurozonu prema kojoj je broj zaposlenih porastao 0,3 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna kada je poskočio jedan posto. 

Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u EU pao je u zadnja tri mjeseca 2020. za 1,6 posto, gotovo istim tempom kao i u prethodnom tromjesečju. U eurozoni smanjen je 1,9 posto, nakon 2,1-postotnog pada u prethodna tri mjeseca.

Eurostat procjenjuje da je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca, prema sezonski prilagođenim podacima, u EU zaposleno bilo 206 milijuna građana, od čega 157,9 milijuna u eurozoni.

International Women's Day in Brussels NAJAVILA URSULA VON LEYEN Unija dvostruku količinu cjepiva očekuje od travnja

Pandemija je smanjila broj zaposlenih u EU za 3,5 milijuna u odnosu na četvrto tromjesečje 2019. godine, utvrdili su statističari. U eurozoni njihov je broj smanjen za 3,1 milijun.

Skok u Portugalu i Estoniji

Među zemljama EU-a najviše je na kvartalnoj razini u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca poskočio broj zaposlenih u Portugalu i Estoniji, za 1,9 posto. Slijedi Španjolska s 1,2-postotnim rastom.

Najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj razini bilježile su Češka, Hrvatska, Latvija i Malta, za 0,5 posto.

Joachim Loew POVLAČI SE Löw nakon Eura odlazi s njemačke klupe

Podatak za Hrvatsku pokazuje nešto izrazitiji pad broja zaposlenih nego u trećem tromjesečju kada je smanjen 0,4 posto, prema izvješću Eurostata.

Blaži pad od 0,5 posto imale su Bugarska, Cipar, Grčka i Nizozemska, dok je zaposlenost stagnirala u Austriji i Njemačkoj.

Oporavak Poljske i Luksemburga

Samo su Poljska i Luksemburg u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu bilježili veći broj zaposlenih nego u pretpandemijskom razdoblju, i to za 0,8 odnosno 1,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

Sve ostale zemlje bilježile su pad broja zaposlenih, a najveći je bio u Španjolskoj, za 4,2 posto.

Ilustracija za BDP i kune EUROSTAT Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom BDP-a na kraju 2020.

Slijede Estonija i Latvija, s padom broja zaposlenih za četiri odnosno 3,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, te Irska, gdje je smanjen 2,7 posto.

U skupini je i Hrvatska s padom broja zaposlenih u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca za 2,4 posto, nakon 1,4-postotnog pada u razdoblju od srpnja do rujna.

Holding i Gradska groblja kažnjeni s ukupno 30.000 kuna zbog Bandićevog sprovoda

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
  • Pellegrin:

    Nije to posljedica pandemije nego HDZa......HDZ treba slomit jer smo nahebali.....

  • Penkala80:

    Bravo za HDZ i Andreja, najveći pad BDP-a, najveći pad zaposlenosti a mi želimo kupiti 12 aviona i INA-u!

  • krena:

    Dana 01. 07. 2020. čuvena tvornica Specijalnih alatnih strojeva SAS – Zadar (odnosno SAS Strojogradnja d.o.o.) praktično je prestala postojati. Od 82 zaposlenika ostalo je raditi njih osmero. Ostali su svi proglašeni tehnološkim viškom s maksimalno šest plaća otpremnine. Nekolicina ... prikaži još! zaposlenika je ostala odraditi otkazni rok. Kako je došlo do ovakve situacije, mnogi se pitaju? Odgovor na ovo dao je jednom prilikom profesor ekonomije u Zagrebu, Vladimir Čavrak, rekavši kako je “temelj svih naših nevolja nepoštena privatizacija i sustav koji je štiti”. Čavrak je rekao i sljedeće: “Transformacija vlasništva u Hrvatskoj loše je izvedena, poduzetnici nisu imali motiv povećati kapital poduzeća. Njihov cilj nije bio dobitak, nego su stvarali gubitke, a politički sustav bio je prilagođen da sve to održava.” Da bismo točno znali kao je ugašen čuveni SAS, moramo se vratiti na njegov novi početak, odnosno na godinu 1999. - 2000. Te godine je slovenska firma RIKO kupila SAS Strojogradnju.......................