Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVILA URSULA VON LEYEN

Unija dvostruku količinu cjepiva očekuje od travnja

International Women's Day in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
09.03.2021.
u 14:44

Europska unija trebala bi dobivati 100 milijuna doza cjepiva, a RH milijun doza mjesečno

Od travnja bi se količina isporučenih doza različitih cjepiva protiv COVID19 za države članice Europske unije trebala udvostručiti, odnosno EU bi trebao dobivati 100 milijuna doza cjepiva mjesečno, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u intervjuu za njemačke dnevne novine Stuttgarter Zeitung.

Kriterij za raspodjelu

Prema neslužbenoj računici Večernjeg lista, koju smo radili u izostanku službenih projekcija po pojedinim državama članicama, to bi značilo gotovo milijun doza mjesečno za Hrvatsku od sljedećeg mjeseca, odnosno gotovo tri milijuna isporučenih doza do kraja lipnja. Ta se neslužbena računica temelji na udjelu stanovništva Hrvatske u EU, koji je nešto manji od 1 posto, što je glavni, premda ne i jedini, kriterij za raspodjelu cjepiva u sustavu zajedničke, europske nabave.

Same isporuke u prvim mjesecima dosta odstupaju od ugovorenih količina jer je proces proizvodnje cjepiva protiv COVIDa poprilično nepredvidiv u situaciji velike globalne potražnje i skrivenih stavki ugovora koje različiti proizvođači cjepiva imaju s različitim državama ili, u ovom slučaju, blokom država kao što je EU.

– Od travnja nadalje količine bi se ponovno mogle udvostručiti, prema planovima proizvođača, a također i zbog toga što će uskoro biti odobrena daljnja cjepiva. Možemo očekivati oko 100 milijuna doza mjesečno u drugom tromjesečju, ukupno 300 milijuna doza do kraja lipnja – rekla je Ursula von der Leyen.

Cjepivo koje je razvila farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson trebalo bi dobiti odobrenje ovaj tjedan i postati četvrto odobreno cjepivo protiv COVIDa u EU, nakon Pfizer/Biontechova, Modernina i Astra Zenecina cjepiva.

Cjepivo Johnson&Johnsona daje se u samo jednoj dozi, a druga tri u dvije doze. Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), članicama Unije do jučer su isporučena gotovo 53 milijuna doza cjepiva, od kojih je iskorišteno 38,3 milijuna doza. Hrvatskoj je, prema istom izvoru, isporučeno 328.680 doza, a iskorišteno je dosad 242.985 doza ili 73,9 posto.

Velika smanjenja u odnosu na obećane i ugovorene količine u prvim mjesecima nakon odobrenja cjepiva u EU imala je Astra Zeneca, ali i američka Moderna. Prema podacima iz povjerljive tablice koju je na Facebooku objavio mađarski ministar Gulyas Gergely, Moderna je trebala Hrvatskoj u siječnju isporučiti 94 tisuće doza, u veljači još oko 300 tisuća doza, a u stvarnosti, prema podacima ECDCa, isporučila je u ta dva mjeseca samo 33.600 doza.

RH slabo procijepljena

Hrvatska slabo stoji i po ECDCovim podacima o postotku procijepljenosti stanovništva: prvu dozu cjepiva protiv COVIDa primilo je 5,6% punoljetnih građana, a samo Luksemburg, Estonija, Bugarska i Letonija imaju slabiji postotak. Njemačka je na 6,8%, Slovenija na 7%, Mađarska 8,8%, Danska 10,6%, Malta 13,5%.

Drugu dozu primilo je 1,6% punoljetnih građana Hrvatske, a manji postotak za drugu dozu imaju samo Letonija i Bugarska. O strategiji cijepljenja premijer Plenković razgovarat će s predsjednicom EKa i drugim dužnosnicima u Bruxellesu potkraj tjedna, kad dolazi u radni posjet institucijama EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije