Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Dugotrajna nezaposlenost u 2021. će porasti za 38 posto iznad razine prije pandemije

Radnici na gradilištu
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
09.03.2021.
u 15:07

Broj radnika na dopustu u Njemačkoj, Italiji, Francuskoj i Španjolskoj pao je s najvećeg broja od 25 milijuna, koliko je iznosio u travnju 2020., na nešto manje od osam milijuna u prosincu – prvo se vraćaju oni kojima su smanjili radne sate

Do zapošljavanja većih razmjera vjerojatno neće doći prije 2022. pa su izgledi za ponovno zapošljavanje onih koji traže posao, njih 13,7 milijuna u prosincu 2020., od čega je 1,8 milijuna dodatnih od veljače, ne uzimajući u obzir “skrivene nezaposlene“, radnike koji su napustili tržište rada, i dalje su nejasni. Podaci su to za četiri gospodarstva eurozone; talijansko, njemačko, francusko i španjolsko, u kojima je Allianz proveo istraživanje o nezaposlenosti uslijed pandemije.

Zaključili su da će dugotrajna nezaposlenost u 2021. godini porasti za 38 posto iznad razine prije pandemije, s procijenjenog najnižeg broja od 4,8 milijuna dugotrajno nezaposlenih osoba u prvom tromjesečju 2020. na 6,6 milijuna u trećem tromjesečju 2021., prije nego što u četvrtom tromjesečju 2021. dođe do laganog pada i stabilizacije na 6,5 milijuna.

Prema Allianzovu  istraživanju, samo u četiri velika gospodarstva eurozone, u razdoblju neposredno nakon šoka izazvanog bolešću Covid-19, programe za očuvanje radnih mjesta koristilo je više od 25 milijuna radnika.

- Zahvaljujući tim programima kretanje tržišta rada od zaposlenosti prema nezaposlenosti u 2020. je godini, unatoč naglom padu gospodarskog rasta, bilo jedva nešto veće od onog iz 2019. No, s druge strane, 13,7 milijuna nezaposlenih radnika u velikoj je mjeri ostalo bez mogućnosti pronalaženja posla, kao što pokazuje snažan pad prelazaka iz nezaposlenosti u zaposlenost, čak 20 posto u 2020. godini. Velika većina radnika koji su ostali bez posla u prvoj polovici 2020. godine ili su već od ranije bili nezaposleni, borit će se za povratak na posao tijekom sljedećih 12 mjeseci – piše u istraživanju koje potvrđuje logiku: Tko prvi izađe, zadnji ulazi.

- Kako se gospodarski oporavak eurozone počinje odvijati od drugog tromjesečja 2021. godine nadalje, tvrtke će davati prednost vraćanju svojih zaposlenika s dopusta povećavanjem radnog vremena nad zapošljavanjem novih. Iako je broj radnika na dopustu u četiri velike ekonomije eurozone pao s najvećeg broja od 25, koliko je iznosio u travnju 2020., na nešto manje od osam milijuna u prosincu, ovaj će se proces, u najboljem slučaju, odvijati postupno. Prvo, zato što će tvrtke zabilježiti značajan rast troškova jer će morati isplaćivati plaće i doprinose što će dodatno povećati pritisak na već znatno smanjene marže, posebno u ranoj fazi oporavka. Usto, Njemačka će razinu BDP-a kakvu je imala prije krize doseći tek sredinom 2022., dok će Italiji, Španjolskoj i Francuskoj za oporavak trebati godinu dana dulje. S obzirom na to da se izbori u Njemačkoj održavaju u rujnu 2021., u Francuskoj u travnju 2022., a u Italiji 2023., očekuje se da će vlade velikodušno produljiti trajanje programa do 2022., premda bi mjere mogle postati „ciljanije“.

- Kao rezultat, očekujemo da ćemo u 2022. ući s dva milijuna radnika koji će još uvijek biti korisnici potpora za očuvanje radnih mjesta – smatraju u istraživanju.

Napominju da se izgledi za ponovno zapošljavanje postojano smanjuju s trajanjem nezaposlenosti, između ostalog i zbog negativnog utjecaja na vještine osobe. Šok zbog Covida-19 ubrzao je strukturne promjene u gospodarstvu što će zauzvrat vjerojatno potaknuti neusklađenost radnika i zahtjeva poslova. No, kažu i kako postoje dokazi da je šok zbog Covida-19 možda povećao produktivnost rada: produktivnost po satu rada narasla je iznad razine prije krize već u trećem tromjesečju 2020., što je u oštroj suprotnosti s trendom produktivnosti po satu rada primijećenim tijekom velike financijske krize.

- Iako je još prerano reći, jedno od tumačenja moglo bi biti da su digitalizacija Europe koju je nametnula pandemija, uz raširen rad na daljinu i povećani stupanj automatizacije u proizvodnji, potencijalni pokretači povećanja produktivnosti – zaključuju Allianzovi analitičari.

VIDEO: Poduzetnik otkrio što prvo moraju provjeriti svi koji kupuju novi stan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije