Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA MIROGOJU

Položeni vijenci povodom Dana pobjede nad fašizmom: 'Borba protiv njega mora biti sve jača'

Zagreb: Povodom Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Mirogoju položeni vijenci
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
VL
Autor
hina
09.05.2023.
u 13:26

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je da u Hrvatskoj još uvijek postoje imena ulica i trgova nazvanih po ustaškim dužnosnicima

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te izaslanstva SDP-a i Socijaldemokrata položili su u utorak vijence na Partizanskom groblju i Grobnici narodnih heroja na Mirogoju, u povodu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je da u Hrvatskoj još uvijek postoje imena ulica i trgova nazvanih po ustaškim dužnosnicima.

- Moramo se potruditi da tom naslijeđu napokon kažemo 'ne', jer to nije ono što Hrvatsku treba voditi naprijed - rekao je Grbin. Istaknuo je da i ove godine Dan Europe obilježavamo u posebnim okolnostima, s obzirom na rusku agresiju i brojne zločine počinjene u Ukrajini.

- Međutim, vidimo i da drugdje u svijetu fašizam i dalje živi te da borba protiv njega mora biti sve jača i jača - kazao je predsjednik SDP-a. Predsjednik zagrebačkog ogranka Socijaldemokrata Davor Bernardić rekao je da je Holokaust bio najmasovniji likvidacijski pokret u kojoj su stradali milijuni ljudi zbog vjerske i etničke pripadnosti.

VIDEO Snimka ukrajinskih vojnika u Bahmutu, bježe od Rusa koji su okupirali zgradu 

Komentara 17

FR
frend1
14:34 09.05.2023.

Kad je srpski kralj u egzilu, iz Londona, naredio 12.09.1944., preko radia BBCa da se svi čchetnici stave Titu "pod komandu", u sljedećih par mjeseci broj srpskih partizanskih divizija se povećao za preko 300%. Kao takvi su za nagradu dobili - nebranjeni Zagreb. Pa je pitanje od koga je Zagreb i oslobođen kad je Zagreb bio -prazan. Još znakovitija je bila naredba da 10. zagrebački partizanski korpus me smije ući u Zagreb još narednih dana dok srpske i crnogorske jedinice "oslobađaju" - opet prazan Zagreb. Ni to nije bila prepreka da se krene masovno od života "oslobađati" sve zagrebačke bolnice pune ranjenika, pa i civila, a lov na vile i nekretnine u boljestojećim zagrebačkim kvartovima je mogao započeti! Žene partizanke su se odmah primile važnog posla - maknuti kip bana Jelačića. Mogao si bilo kojeg civila optužiti da je okupator - i "u ime naroda" - ode glava bez previše pitanja. Samo od 2017.-2019. je u Zagrebu i široj okolici ekshumirano i pokopano nešto manje od 2000 posmrtnih ostataka koje su "Osloboditelji" oslobodili života. S tim da se većina stratišta još nije ni istražila. Sreća pa u Hrvatskoj svi polaku uviđaju da nema smisla forsirati ni crni fašizam, a niti crveni fašizam koji je zamjenio onaj crni. Bravareva smrt prošla bez većih vijesti, pa i ovaj ironični dan "oslobođenja" je prošao bez veće halabuke... i neka je. BTW, pravi dan oslobođenja za Hrvatsku je 05.08., a ne 08.05., tako se i prst sudbine narugao ovoj povijesnoj prevari.

ZS
ZNA SE
13:50 09.05.2023.

8/9 svibnja 1945e je jugoslavenska agresorska armija okupirala Zagreb te počinila masovne zločine nad hrvatskim stanovništvom

SA
sasha68
13:28 09.05.2023.

jedino ako uspiješ naći fas-iste, inace ces ih izmisliti, samo da imate protiv cega biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije