Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zapovjednik Zdravko Janić

'Pokazali smo odlučnost i spremnost da oslobodimo sve okupirane dijelove Hrvatske'

Foto: Privatni arhiv
1/2
01.05.2020.
u 15:25

. Od 2000. pa do 2017. godine Janić je bio zapovjednik Zapovjedništva SJP MUP-a. Danas je savjetnik za borbu protiv terorizma ministra Davora Božinovića

Zdravko Janić, u akciji Bljesak zapovjednik napadnog pravca istok, kaže da je ova operacija jedna od najznačajnijih vojnih operacija u Domovinskom ratu:

– U toj operaciji pokazana je odlučnost, spremnost i sposobnost Hrvatskih oružanih snaga da oslobode sve privremeno okupirane teritorije RH i da uspostave puni suverenitet na čitavom državnom teritoriju. Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova odradile su ključnu stratešku zadaću čitave operacije Bljesak istovremenim koordiniranim napadnim djelovanjem Specijalnih jedinica MUP-a s istočne i sa zapadne strane na neprijateljske linije obrane od Okučana do Pakraca. Prvog dana operacije u 18 sati u području sela Cage presječen je tzv. sektor “zapad“ spajanjem specijalnih jedinica, čime je onemogućeno dovlačenje novih neprijateljskih snaga s područja Okučana. Ovaj strateški uspjeh Specijalnih jedinica MUP-a omogućio je nesmetano odvijanje ostalih faza operacije: oslobađanje Okučana, oslobađanje autoceste i izlazak na državnu granicu na Savi te u potpunosti oslobađanje cijelog sektora Zapad – prisjeća se Zdravko Janić, pripadnik ATJ Lučko od osnutka te jedinice.

S njom je kao instruktor specijalističke obuke bio sudionikom svih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata, kada je bio prešao na dužnost načelnika Odjela za borbu protiv terorizma u Sektoru Specijalne policije. Od 2000. pa do 2017. godine Janić je bio zapovjednik Zapovjedništva SJP MUP-a. Danas je savjetnik za borbu protiv terorizma ministra Davora Božinovića.

– Nije sve išlo glatko, bilo je tu “porođajnih muka” oko same organizacije jer je akcija bila vrlo zahtjevna. Šuma je bila prolistala, zazelenjela se i nismo imali vizualni pregled. Borbe su bile izravne. Upotreba topništva bila je ograničena jer je sve bilo jako blisko i blizu. Neprijatelj te čeka, a ti ga ne vidiš – kaže Janić naglasivši kako je ponosno i časno bilo biti dio pobjedničke Hrvatske oružane sile, posebno jer su svi u trenutku pobjede u operaciji Bljesak shvatili da je stvorena snaga koja ima sposobnost osloboditi čitav privremeno okupirani teritorij RH, što je i operaciji Oluja poslije i učinjeno.

 

Komentara 1

LE
LEGENDA
00:29 02.05.2020.

bilo je lako kada ste imali milovanovića na koga se može uvijek računati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije