Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pokazali smo odlučnost i spremnost da oslobodimo sve okupirane dijelove Hrvatske'

. Od 2000. pa do 2017. godine Janić je bio zapovjednik Zapovjedništva SJP MUP-a. Danas je savjetnik za borbu protiv terorizma ministra Davora Božinovića
01. svibnja 2020. u 15:25 1 komentara 2270 prikaza
Foto: Privatni arhiv
Pogledajte galeriju 1/2

Zdravko Janić, u akciji Bljesak zapovjednik napadnog pravca istok, kaže da je ova operacija jedna od najznačajnijih vojnih operacija u Domovinskom ratu:

Hrvatska pošta MIJENJAMO NAVIKE U ovim teškim vremenima naizgled male „akcije“ mogu imati važnu ulogu

– U toj operaciji pokazana je odlučnost, spremnost i sposobnost Hrvatskih oružanih snaga da oslobode sve privremeno okupirane teritorije RH i da uspostave puni suverenitet na čitavom državnom teritoriju. Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova odradile su ključnu stratešku zadaću čitave operacije Bljesak istovremenim koordiniranim napadnim djelovanjem Specijalnih jedinica MUP-a s istočne i sa zapadne strane na neprijateljske linije obrane od Okučana do Pakraca. Prvog dana operacije u 18 sati u području sela Cage presječen je tzv. sektor “zapad“ spajanjem specijalnih jedinica, čime je onemogućeno dovlačenje novih neprijateljskih snaga s područja Okučana. Ovaj strateški uspjeh Specijalnih jedinica MUP-a omogućio je nesmetano odvijanje ostalih faza operacije: oslobađanje Okučana, oslobađanje autoceste i izlazak na državnu granicu na Savi te u potpunosti oslobađanje cijelog sektora Zapad – prisjeća se Zdravko Janić, pripadnik ATJ Lučko od osnutka te jedinice.

S njom je kao instruktor specijalističke obuke bio sudionikom svih akcija i operacija tijekom Domovinskog rata, kada je bio prešao na dužnost načelnika Odjela za borbu protiv terorizma u Sektoru Specijalne policije. Od 2000. pa do 2017. godine Janić je bio zapovjednik Zapovjedništva SJP MUP-a. Danas je savjetnik za borbu protiv terorizma ministra Davora Božinovića.

Ministri Medved i Krstičević u Splitu na proslavi obljetnice Pauka Obljetnica osnutka Pauka Krstičević komentirao obljetnicu Oluje i poručio: Crvene beretke simbol su časti i pobjede

– Nije sve išlo glatko, bilo je tu “porođajnih muka” oko same organizacije jer je akcija bila vrlo zahtjevna. Šuma je bila prolistala, zazelenjela se i nismo imali vizualni pregled. Borbe su bile izravne. Upotreba topništva bila je ograničena jer je sve bilo jako blisko i blizu. Neprijatelj te čeka, a ti ga ne vidiš – kaže Janić naglasivši kako je ponosno i časno bilo biti dio pobjedničke Hrvatske oružane sile, posebno jer su svi u trenutku pobjede u operaciji Bljesak shvatili da je stvorena snaga koja ima sposobnost osloboditi čitav privremeno okupirani teritorij RH, što je i operaciji Oluja poslije i učinjeno.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • LEGENDA:

    bilo je lako kada ste imali milovanovića na koga se može uvijek računati