Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvojac iz Varaždina

Poduzetnici zapalili skladište kako bi naplatili pet do šest milijuna kuna od osiguranja

Foto: Screenshot/Google Maps
16.06.2020.
u 11:16

Okrivljenici su sklopili dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila znajući da ih neće plaćati jer nemaju dovoljno novca na računu

Prijevare u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje, zlouporaba osiguranja, ilegalno prebacivanje migranata preko granice... Za sve to dvojicu poduzetnika tereti Državno odvjetništvo u Varaždinu, koje je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 52-godišnjaka i 23-godišnjaka.  

Kao odgovorne osobe dvaju trgovačkih društava iz Varaždina u srpnju 2017. i kolovozu 2018. godine sklopili su police osiguranja kojima su osigurali robu i zalihe društava u visini od preko 800.000 eura, iako nisu posjedovali svu prikazanu robu i zalihe, ni po količini, niti po vrijednosti. Potom su 11. siječnja 2019. podnijeli prijavu štete u visini od oko 5.000.000 kuna zbog požara u skladištu u kojem je roba bila uskladištena. Naplatom štete njihova trgovačka društva stekla bi nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 6.000.000 kuna, no osiguravatelj im nije isplatio novac zbog sumnje u vjerodostojnost okolnosti nastanka požara.

Okrivljenici su u rujnu 2018. godine u Zagrebu u ime tvrtke sklopili dva ugovora o leasingu i preuzeli dva osobna automobila vrijedna više od 360.000 kuna uz obvezu plaćanja mjesečnih rata leasinga, znajući da ih neće plaćati jer nemaju dovoljno novca na računu. Nakon što je davatelj leasinga raskinuo ugovore zbog neplaćanja i zatražio vraćanje vozila, oglušili su se na to i zadržali vozila.

Pokazalo se da su prilikom sklapanja ugovora o leasingu predali lažnu prijavu poreza na dobit i lažni godišnji financijski izvještaj o navodnom uspješnom poslovanju.

Osim toga, postoji osnovana sumnja da je 52-godišnjak u rujnu i listopadu 2019. godine pomogao državljaninu Srbije da ilegalno preveze preko državne granice sedam stranih državljana. Preko posrednika kupio je osobni automobil i predao ga srpskom državljaninu na korištenje, a radi skrivanja svog identiteta kao kupca, naložio je posredniku da u kupoprodajni ugovor upiše kao kupca svog susjeda čije je osobne podatke posjedovao.

Okrivljeni 52-godišnjak se nalazi od ranije u istražnom zatvoru zbog slučaja zapljenje droge i oružja u Varaždinu, te nabavke eksploziva za sastavljanje eksplozivnih naprava.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
miki45
07:42 17.06.2020.

kakav to clnak bez imena i prezimena jeli to opet neki zasticeni podobni

DH
dalibor.hren
13:25 16.06.2020.

Sve dobro dolazi iz Varaždina: Čačić, Čehok, Štromar, Divjak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije