Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORAK DO EURA

Plenković uputio pismo čelnicima država članica i Europskoj komisiji za ulazak Hrvatske u ERM II

Zagreb: Andrej Plenković primio članove Viteškog alkarskog društva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2020.
u 19:22

Da je Hrvatska preuzetu obveze provodila predano i sukladno planiranoj dinamici, prepoznale su i međunarodne financijske institucije, uključujući agencije za dodjelu kreditnog rejtinga.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država članica europodručja i predsjednici Europske komisije kako bi se dobila potpora za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam II (ERM II). Sve mjere i obveze u potpunosti su ispunjene početkom svibnja, i prije predviđenoga roka, a dodatna potvrda Hrvatske spremnosti za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju uslijedila je nakon prošlotjedne potvrde Europske središnje banke da je temeljem sveobuhvatne procjene pet hrvatskih banaka, ustanovljeno da ni u jednoj nema kapitalnih nedostataka.

"Početkom srpnja Hrvatska je dobila službenu potvrdu Eurogrupe o prihvaćanju pisma namjere za ulazak u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i Bankovnu uniju te pripadajućeg akcijskog plana s reformskim mjerama. Akcijski plan s preuzetim obvezama se morao u potpunosti ispuniti kako bi Hrvatska bila u mogućnosti ući u ERM II - mehanizam nadzora koji prethodi uvođenju eura kao službene valute. Da je Hrvatska preuzetu obveze provodila predano i sukladno planiranoj dinamici, prepoznale su i međunarodne financijske institucije, uključujući agencije za dodjelu kreditnog rejtinga. To je bio i jedan od glavnih razloga zbog kojeg su agencije Fitch (u travnju i lipnju) te S&P (u svibnju) zadržali Hrvatski kreditni rejting na investicijskoj razini, unatoč utjecaju pandemije koronavirusa i očekivanog jakog gospodarskog pada", priopćili su medijima u utorak iz Vlade.

S obzirom na to da je pozitivna ocjena našeg zahtjeva za ulazak u ERM II i Bankovnu uniju od iznimne gospodarske, financijske i političke važnosti za zemlju, navode iz Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo predsjednicima Vlada država europodručja, predsjednici Europske komisije, predsjedniku Europskog vijeća te predsjednici Europske središnje banke, u kojemu je naglašeno da je cilj Hrvatske ulazak u ERM II i Bankovnu uniju već u srpnju 2020.

"Od svih država EU izvan europodručja Hrvatska je najmanja po broju stanovnika ali i najeuriziranija. Analiza ekonomskih koristi i troškova uvođenja eura pokazala je da je 2 Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura bez odgode te da će koristi od uvođenja eura biti značajne i trajne. Zato smo u proces ulaska u europodručje ušli strateški i osmišljeno, što potvrđuje izrada "Strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj" još u listopadu 2017., koju je Vlada usvojila u svibnju 2018", stoji u vladinom priopćenju.

 

Komentara 8

ZB
Zoki-Bijela
20:08 09.06.2020.

Samo naprid

ED
edgar2
20:14 09.06.2020.

Put prema eurozoni je dobar (smjer u kojemu se EU u zadnje vrijeme kreće je dobar)...To će nas dovesti u puno bolju financijsku poziciju...!

ED
edgar2
20:31 09.06.2020.

Statistische Bundesamt je objavio da je njemački izvoz skoro za trećinu manji u travnju 2020.g. nego isti mjesec godinu prije...Više od 50% njemačkog izvoza roba je unutar EU. I dobro je da su Nijemci shvatili da se sada ne mogu ponašati kao za vrijeme grčke krize. To je dovelo i do ovog francusko-njemačkog plana, pa onda i do plana Europske komisije...za očekivati je da će se slično ponašati i ostale zemlje iz grupe "štedljive četvorke"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije