Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk u školama

Plenković: Ovakva situacija ima i predizborne konotacije. Divjak: Na njemu je odluka

Andrej Plenković ispred prosvjednika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.11.2019.
u 18:34

Plenković je prethodno već apelirao na sindikate obrazovanja da nastave dijalog i prekinu štrajkati, jer će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako štrajk zaposlenih u obrazovanju, koji traje već 29. dan, "možda ima i nekakve predizborne konotacije", a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je nakon razgovora s njim da je premijera upoznala s mogućim rješenjima štrajka učitelja, te je ustvrdila da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati

- Apeliramo na profesore, učitelje, na roditelje i na učenike, pa na kraju i na čelnike sindikata na dijalog, na razum, na razgovor, da se pronađe rješenje, jer ovakva situacija, moram to otvoreno reći, sigurno ima i nekakve konotacije predizborne. Dakle, to uopće nije sporno, mislim da smo tu vježbu vidjeli i prošle godine kada je bila riječ o jednoj drugoj temi -, rekao je Plenković nakon bilateralnog sastanka s irskim premijerom Leo Varadkarom. Poručio je kako nije dobro da se njegovu Vladu kvalificira kao da ne želi dijalog.

- Zato želim da nastavimo dijalog i pronađemo rješenje. Ovo je razumna i racionalna Vlada, koja radi za učitelje i za profesore i za radnike i za umirovljenike - naglasio je Plenković.

- Ono što apeliram sada, s ovim štrajkom, koji po meni ima možda ovu emotivnu dimenziju 'naši koeficijenti nisu dobri', dovodimo se u situaciju da će djeca teško nadoknaditi dane koje nisu odradili u školi, da će možda biti u pitanju dio blagdana, odgoda mature, možda odgođeni i prijemni ispiti na fakultetima - kaže premijer.

Smatra kako to nije dobro, pogotovo ne u Vladi koja diže plaće, pa je u takvoj situaciji štrajk "pretjeran".

Plenković je prethodno već apelirao na sindikate obrazovanja da nastave dijalog i prekinu štrajkati, jer će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je večeras novinarima, nakon razgovora s premijerom Andrejem Plenkovićem, da je premijera upoznala s mogućim rješenjima štrajka učitelja, te je ustvrdila da je na premijeru odluka u kojemu će trenutku dalje reagirati.  

"Razgovarali smo o mogućim rješenjima i on je sada sa svime upoznat i na njemu je odluka u kojem će trenutku dalje reagirati", rekla je u ministrica Divjak po izlasku iz Banskih dvora, a njezinu izjavu objavila je N1 televizija.

Ministrica Divjak nije htjela govoriti o detaljima ponuđenih rješenja rekavši kako "bi ipak pustila da premijer dalje komunicira".

Premijer Plenković i ministrica Divjak susreli su se u četvrtak poslijepodne u Banskim dvorima i razgovarali o aktualnostima vezanim uz štrajk učitelja. S tim u vezi, Divjak je istaknula kako je "važno da ne razmišljamo samo o materijalnom položaju, nego općenito o statusu naših učitelja i nastavnika". 

Nikoga ne zanima odnos među političarima nego rješenja

Novinare je zanimalo i kakav je njezin odnos s premijerom i utječe li to na razrješavanje problema, a ministrica Divjak smatra kako se "mora izmaknuti u razgovoru o odnosima među političarima, jer to sigurno nikoga ne zanima".

"Ono što ljude zanima je rješenje, ono što roditelje zanima jest hoće li djeca na vrijeme završiti školsku godinu, ono što zanima učitelje je kako i na koji način se njihov status može unaprijediti", istaknula je ministrica Divjak.

Komentara 104

Avatar otacdomovine1
otacdomovine1
17:36 21.11.2019.

Naravno da je predizborno, cijeli štrajk je politički. Kada im je Milanović u jednom danu skinuo i do 10% plaće, šutili su. A ako se neki nastavnik ili ne dao Bog ravnatelj usudio pisnuo išta protiv njega ili Jovanovića - instant otkaz! To nije tajna, to zna doslovno svatko tko zna ikoga u prosvjeti, a pogotovo to dobro znaju nastavnici. Ali sada, kada je HDZ na vlasti i kada im plaće rastu iz godine u godinu, sada su odjednom Plenković i Marić neprijatelji prosvjete. A ne, nije politički...

BA
bakulušić
17:23 21.11.2019.

Skoro svi sindikalni čelnici su prije formalno bili članovi KPJ/KPH a sad su neformalno članovi SDP-a i srodnih partija. Tko ne vidi predizbornu konotaciju, slijep je čovjek.

KA
kapunjohan
17:30 21.11.2019.

Ovi ne žele raditi ,žele pokazati koliko su jaki ali to bi mogli i policija , vojska, sudovi , doktori, komunalci itd.. Svi oni zarađuju manje od onoga što bi ih donekle zadovoljilo. Tko je od njih važniji , pa svi su važni jer svi mogu blokirati normalan život , neki od njih čak i sa većim posljedicama od prosvjetarskih. Izgubljeno znanje bi se moglo lakše nadoknaditi i organizirati nadomjesni modeli. Treba država svima dati otkaz, zaradi nerada i raspisati nove natječaje sa induvidualnim ugovorima o radu , pa tko voli nek izvoli. Sve bi se riješilo u roku 15 dana a učitelji bi predložili, koja poglavlja je moguće skratiti i koja izbaciti , kao na baš važna i tako nadoknaditi izgubljeno u okviru fonda preostaloga vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije