Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Milinović odbacio tvrdnje sindikata da zastrašuje štrajkaše

Darko Milinović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
21.11.2019.
u 16:05

Na jučerašnjem skupu stotinjak predstavnika školskih odbora u Gospiću, Milinović je rekao da je Vlada krenula u rješavanje problema u školstvu, te da smatra da se "štrajka samo iz politikantskih razloga".

Ličko-senjski župan Darko Milinović u četvrtak je odbacio tvrdnje čelnika školskih sindikata u štrajku da se služi zastrašivanjem zaposlenika u školama, poručivši da je kao župan obvezan štititi prava roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo dugotrajnim štrajkom.

Ured župana posalo je otvoreno pismo predsjedniku srednjoškolskog sindikata Branimiru Mihalincu, u kojem tvrdi da je Milinović kao neposredno izabran župan obavezan štititi prava svih građana, posebno roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo načinom rješavanja statusa djelatnika u obrazovnom sustavu.

"Vrlo jasno sam na tom sastanku rekao da podržavam nastojanja u poboljšanju statusa djelatnika u obrazovnom sustavu, ali također i da je djeci onemogućeno ustavno pravo na obrazovanje, i bila je tolerantna i vrlo kvalitetna rasprava", stoji u pismu.

Milinović je naveo da u prilog tome govore i riječi Mirka Stankovića, predsjednika ličko-senjskog ogranka Sindikata hrvatskih učitelja, koji je aktivno sudjelovao na sastanku, zagovarao štrajk, te mu se zahvalio na organizaciji sastanka. 

Na jučerašnjem skupu stotinjak predstavnika školskih odbora u Gospiću, Milinović je rekao da je Vlada krenula u rješavanje problema u školstvu, te da smatra da se "štrajka samo iz politikantskih razloga".

Pozvao je roditelje i sindikaliste, te ravnatelje u svojstvu poslodavaca, da poduzmu sve da bi se u Ličko-senjskoj županiji uspostavila redovna nastava, jer bi svima ustavno pravo djece na obrazovanje trebalo biti na prvom mjestu.

Usrvrdio je da samo deset propuštenih radnih dana Županiju košta 575.000 kuna, te da od idućeg tjedna treba zaustaviti štrajk i organizirati nastavu jer je blizu polugodište, ali i matura.

Roditelji učenika su se izjasnili da podržavaju taj stav, odnosno da treba nastavu normalizirati, a da nastavnici svoje zahtjeve traže prosvjedujući subotama u Zagrebu, stoji u Milinovićevom priopćenju.

Mirko Stanković: Milinović nije zastrašivao, ali štrajk je povijesni trenutak borbe za pravicu

Sindikalist Stanković, koji je na skupu u Gospiću bio u svojstvu predsjednika Školskog odbora Osnovne škole "Plitvička jezera", Hini je rekao  da Milinović nikoga nije zastrašivao, ali da njegova inicijativa neće pasti na plodno tlo, jer je štrajk za nastavnike "povijesni trenutak borbe za pravicu".

"Trideset smo godina čekali ovaj trenutak, povjerenja više nema zbog lažnih nada 30 godina. Preduboko smo ušli u to, ili ćemo sada to riješiti ili ostati potplaćeni i bez digniteta koji zaslužujemo. Moramo se izboriti za pravedne koeficijente i uvjete za rad u odnosu na sve državne i javne službe“, rekao je Stanković.

Dodao je na kraju da smatra da je župan uz dobru volju za rješavanje problema dobio kontraefekt, odnosno da su na taj sastanak trebali biti pozvani predstavnici sindikata.

Tuškan: Milinovićev apel ravnateljima za prekid štrajka protivi se Zakonu o radu

Za razliku od njega, predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec i glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan ipak smatraju da je riječ o "direktnom zastrašivanju", jer ravnatelji i predstavnici školskih odbora nemaju ovlasti prekinuti štrajk budući da nisu vezani za sindikalne zahtjeve.

"Kada bi ravnatelji apelirali na prekid štrajka, to bi bilo suprotno Zakonu o radu, gdje stoji članak da poslodavac ne smije vršiti nikakav nadzor nad radom sindikata i sindikalnim aktivnostima. Obraća se krivim ljudima", poručila je Tuškan u razgovoru za Hinu.

Smatra da je to što Milinović traži miješanje u rad sindikata. 

"Na 'prosvjedu šutnje' jasno smo pokazali rezultate, gdje je više od 96 posto zaposlenih reklo ne, i to je jasna poruka da se štrajka do ispunjenja zahtjeva. Ne može se apelirati ni na koga da se štrajk prekine jer se naši zahtjevi još uvijek ignoriraju" smatra Tuškan.

VIDEO: Akcija sindikalista 'Potrubi za obrazovanje'

Komentara 2

NK
Najam krova
16:51 21.11.2019.

Dado, Dado... kod Plenkovića se više ne možeš ogrebati.

TM
trade_mark
09:24 22.11.2019.

to je takva sirovina da ga ni hadeze više ne želi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije