Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković nudi hrvatski model ratifikacije IK

U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu premijer Plenković iznio je pouke koje je Vlada naučila u procesu ratifikacije.
28. lipnja 2018. u 16:05 6 komentara 290 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković ponudio je svim državama koje planiraju ratificirati Istanbulsku konvenciju “hrvatski model” kako to uspješno učiniti. U Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe u Strasbourgu premijer je iznio pouke koje je Vlada naučila u procesu koji su obilježile ideološke i političke nesuglasice te istaknuo kako je spreman podijeliti naučene lekcije: od toga kako sastaviti interpretativnu izjavu do toga kako pojasniti pravi cilj Konvencije, a to je zaštita žena i djece od nasilja.


Vlada RENATA RAŠOVIĆ Kako je HDZ-ova vlada (opet) preveslala hrvatske branitelje

Plenković je kazao da je Vlada izvukla lekciju o tome da se Konvencija, čiji je cilj sigurnost žena i djece, stavlja u širi kontekst ideološke debate koja potpuno izokreće javnu raspravu. 
– Hrvatska je ustrajala u ratifikaciji, posebice pod vodstvom moje Vlade. To smo učinili uvjereni da radimo dobru stvar za društvo i za zaštitu žena od nasilja – dodao je Plenković, ali i upozorio da bi se trebalo organiziranije pozabaviti problemima koji se javljaju pri tumačenju Konvencije. Hrvatska je postala 31. država koja je ratificirala Konvenciju, a u 14 država Konvencija je još na čekanju.

Otpor ratifikaciji posebno je vidljiv u nekim zemljama istočne i središnje Europe, primjerice u Bugarskoj i Slovačkoj gdje se mogu čuti isti argumenti kao i u Hrvatskoj, a prvenstveno se tiču onoga što kritičari Konvencije nazivaju rodnom ideologijom, odnosno tvrdnjom da Konvencija na mala vrata u zakonodavstvo uvodi pojam roda. 
– Debate koje stvaraju razdor u društvu i fokusiraju se na pitanja koja nemaju veze sa sadržajem ne koriste ni Vijeću Europe ni ciljevima Konvencije – kazao je premijer i dodao da može pomoći i u dijelu koji se tiče sastavljanja “solidne interpretativne izjave”. Vladina interpretativna izjava, usvojena uz prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije, kaže da IK ne nameće promjene u pravnom sustavu.

Andrej Plenković
1 / 5
Istanbulska konvencija
Vlada RH Ljubica Gatarić Vraćanje na početak, kao da mirovinske reforme 2002. nije bilo Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH Andrej Plenković: 'Idući tjedan bit će sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, doći će i predsjednica'
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • cinbenik:

    Jednostavno,politici trgovati i ucjenjivati,kako bi uopće bio nenarodni i nebirani premijer....To je prvi preduvjet ,modela koji nudi anemicni branitelj iz Brisela,kojem neprijete satorima i ostalim neprijateljstvima,kako bi se Rusile puno legalnijoj vlade i presednici.

  • ing-12345:

    Da li će briselska pudlica Plenković nuditi hrvatski model i onda kad na referendumu hrvatski narod odbaci nakaradnu Istanbulsku konvenciju .

  • dom7:

    Na silu nametnuo hr narodu,pa pokušava i dr.prevariti...Referendum premijere reći će sve a ne vaša prevara!!!!