Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Idući tjedan bit će sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, doći će i predsjednica'

Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/8
Autori: Bojan Arežina, Hina
27.06.2018.
u 09:20

Plenković je rekao da je lex Agrokor praktički jučer postao dio pravne stečevine Europske unije

Idući tjedan bit će održana sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju, na kojoj će sudjelovati i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, najavio je u srijedu na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

"U razgovoru s predsjednicom Republike dogovorio sam da idući tjedan održimo sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju na koju će doći i predsjednica Republike", izvijestio je premijer članove Vlade.

Na njoj će biti stavljeno na stol sve što se do sada napravilo i sve što želimo napraviti, a razmotrit ćemo i sugestije predsjednice upućene Vladi, rekao je Plenković. 

Zagreb: Održana redovna sjednica Vlade RH
1/12

Predsjednica Republike prije dva tjedna predstavila je javnosti svoj Prijedlog mjera populacijske politike te ih uputila Vladi.

Premijer je održavanje sjednice Vijeća najavio nakon što je Vlada Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u idućoj godini za sklapanje ugovora ukupno vrijednih 50 milijuna kuna za sufinanciranje projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama tj. dječjim vrtićima.

"Riječ je o još jednoj mjeri koju stavljamo u kontekst naših napora za demografsku i pronatalitetnu politiku", kazao je premijer.

Plenković se osvrnuo i na obilježavanje pete godišnjice članstva u Europskoj uniji.

"Veliko je postignuće da je Hrvatska članica EU", rekao je Plenković, dodajući da će se u subotu navečer ispred HNK u Zagrebu održati javni koncert kojim će se obilježiti članstvo.

Plenković je rekao i da Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (popularno poznat kao lex Agrokor) ne samo da je dobio potvrdu sukladnosti od strane Ustavnog suda, nego je praktički jučer, a to će biti objavljeno i u službenom listu EU, postao i dio pravne stečevine Europske unije.

– Važno je da to mediji, a osobito hrvatska javnost osvijesti, to je važan političkih uspjeh, ali i pravno priznanje ovog zakona – rekao je Plenković.

Vlada je u saborsku proceduru sa sjednice uputila prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se, kako je istaknuo ministar zdravstva Milan Kujundžić, unaprjeđuje primarna zdravstvena zaštita tako da se redefinira status i pozicija doma zdravlja kao nositelja zdravstvene zaštite na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Ministar ističe i da se novim prijedlogom zakona uvodi načelo supsidijarnosti i načelo funkcionalne integracije, jasnije se zakonski određuje način i oblik organizacije djelatnosti primarne razine zdravstvene zaštite (sustav ordinacija), uvodi se primanje u radni odnos još jednog zdravstvenog radnika iste struke u ordinaciji, uvode se usluge specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, kao i dijela stacionarnih oblika te posebno dežurstvo u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, zdravstvene zaštite predškolske djece i dentalne zdravstvene zaštite koje obavljaju domovi zdravlja i privatni zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji.

Predloženim zakonom uređuje se i područje zdravstvenog turizma, osnažuje se preventivna zdravstvena zaštita, rješava se radno-pravni status zdravstvenih radnika – zakupaca u domu zdravlja koji obavljaju privatnu praksu na osnovi zakupa, uređuje se pružanje palijativne skrbi na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti u okviru djelatnosti domova zdravlja te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti.

Predlaže se i restrukturiranje i racionalizacija bolničkog sustava tako da se uređuje veteranska bolnica, dodatno se definira specijalna bolnica koja može obavljati i pojedine djelatnosti specifične za opću bolnicu (osim hitne medicine), uvodi se nacionalna i sveučilišna bolnica te se uvodi mogućnost da Vlada može osnovati zdravstvenu ustanovu, za potrebe obrane i nacionalne sigurnosti, a na prijedlog ministra nadležnog za obranu i uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za zdravstvo.

Također, uvodi se Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite te mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate rada radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost pružanjem zdravstvene zaštite u procesu dijagnostike i liječenja ili sudjelovanjem u dijelu zdravstvene zaštite obavljanjem dijagnostičkih, odnosno terapijskih postupaka koje bi se uredilo uredbom Vlade.

Prijedlogom zakona na primarnoj razini zdravstvene zaštite uvodi se tako sustav ordinacija te se postojeći sustav obavljanja zdravstvene djelatnosti na temelju koncesija mijenja u oblik privatnih praksi u ordinacijama bez vremenskog ograničenja na koji se daje koncesija, a kako bi se, stoji u obrazloženju prijedloga zakona, osigurao trajniji i sigurniji oblik pravnog statusa nositeljima djelatnosti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te se izjednačio položaj svih zdravstvenih radnika u privatnoj praksi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (dosadašnji zakupci i koncesionari).

Kujundžić drži da je predloženi zakona primjeren sadašnjem trenutku navodeći da je analizirano više od pet tisuća sugestija, primjedbi i kritika. "Vjerujem da smo napravili prijedlog zakona koji će u realnim okolnostima zadovoljiti sve dionike, uz određene manje proteste, jer su neki možda očekivali malo više", kazao je.

Vlada je u Sabor uputila i izmjene i dopune Zakona o lijekovima kojima se planira osigurati racionalizacija i financijska stabilizacija zdravstvenog sustava kroz reguliranje cijena lijekova koji se izdaju na recept, ističe Kujundžić.

Promjena važećeg normativnog uređenja predlaže se jer cijene novoregistriranih lijekova nisu definirane prilikom dolaska na hrvatsko tržište, već ih određuje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje tek nakon što nositelj odobrenja podnese zahtjev za stavljanje lijeka na listu lijekova Zavoda.

Predloženim izmjenama uspostavio bi se novi sustav određivanja cijena lijekova na recept tako da Agencija za lijekove i medicinske proizvode utvrđuje najvišu dozvoljenu cijenu lijeka na recept na hrvatskom tržištu te izračunate cijene redovito objavljuje na svojim mrežnim stranicama, objašnjava ministar.

Istodobno bi se Zavodu omogućilo povoljnije ugovaranje cijena lijekova s nositeljima odobrenja za skupe inovativne lijekove, a time i uvrštavanje novih lijekova na listu lijekova Zavoda koji bi postali dostupniji pacijentima.

Zdravstvenim ustanovama omogućila bi se, u slučaju potrebe, nabava i kupnja lijeka koji nije stavljen na listu lijekova Zavoda po definiranoj cijeni koja ne smije biti veća od najviše dozvoljene cijene lijeka izračunate od Agencije.

Premijer Andrej Plenković izrazio je nadu da će ove izmjene pridonijeti smanjenju cijene lijekova, a posljedično tome i manjim troškovima u zdravstvenom sustavu.

Komentara 35

KR
krakatau
09:31 27.06.2018.

Hahahaha... Pozdrav iz Irske! Pozzdravima se pridruzuju moja supruga i moje tri kcerke.

Avatar Dalmacija
Dalmacija
09:30 27.06.2018.

Demografski slom i propast Hratske ništa ne može zaustaviti, pa čak ni predsjednica. Stotine tisuća Hrvata je pobjeglo iz Hrvatske i otišlo u izbjeglištvo. Bježanija se tek zahuktava, autobusijada uništava Hrvatsku, svako jutro prepuni autobusi odvoze Hrvate put Njemačke. Jadna naša zemljo što si dočekala.

DO
doktorica
10:36 27.06.2018.

demografska revitalizacija će se dogoditi kad dođu pošteni ljudi a ne uhljebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije