Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja

- Kad kriza traje, treba djelovati odmah. Sve što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske i financije krize nije u hrvatskoj javnosti percipirano na adekvatan način
04. prosinca 2018. u 14:35 25 komentara 579 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

- Nitko od članica i članova vlade nije povrijedio načela djelovanja, a to su i savjesno i odgovorno i nepristrano ponašanje, čuvajući vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo povjerenih dužnosti. Svojim smo potezima bili na razini odgovornosti, kazao je danas premijer Andrej Plenković nakon summita Srednjoeuropske inicijative govoreći o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je jučer donijelo odluku da su Martina Dalić i Zdravko Marić povrijedili načela obnašanja javne dužnosti, a vezano za slučaj Agrokor.

Zdravko Marić Martina Dalić Afera agrokor Povjerenstvo: Dalić i Marić povrijedili načela obavljanja javne dužnosti

- Povjerenstvo se nije bavilo konceptom sukoba interesa, niti je on utvrđen kod ministra financija ni kod bivše potpredsjednice Vlade. Koliko mi je poznato, Povjerenstvo se bavilo člankom 5 i načelima djelovanja - rekao je premijer.

Kad imate ozbiljnu izvanrednu situaciju, od ratnih vremena bez presedana za hrvatsko gospodarstvo, odgovornost na onom tko upravlja vladom RH je velika. Čini mi se da u svim ex post komentarima i analizama ili teoretskim, apstraktnim, sanatorijskim ili laboratorijskim uvjetima, oni koji nisu u toj poziciji to ne mogu uopće percipirati, dodao je premijer.

Davor Bernardić DAVOR BERNARDIĆ 'Plenković je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2'

- Kad kriza traje, treba djelovati odmah. Sve što se napravilo u pogledu sprječavanja šire gospodarske i financije krize koju bi eventualni stečaj pa nakon toga i serijski stečaj niza kompanija, niti u hrvatskoj javnosti, a sad već ni u dijelu drugih promatrača nije percipirano na adekvatan način. To je kao da se potres trebao dogoditi pa nije. Pa kako se nije dogodio, nije ni problem. Minimizira se stvarni problem, a maksimizira se pristup koji bi se trebao voditi baš onako kako si netko zamišlja da u kriznim situacijama treba djelovati. Mislim da smo svojim potezima bili na razini odgovornosti, a ne na razini politikantstva i bezidejnosti, kao oporba tada ili danas oporba a tad oni koji su bili dio vlasti - kazao je Plenković i dodao kako će sve to ocjenjivati hrvatski građani.

VIDEO Što je Martina Dalić rekla na predstavljanju svoje knjige

Kairo: Svjetsko prvenstvo u rukometu, Danska - Hrvatska
REAKCIJE NA UTAKMICU
Evo što pišu danski mediji, gotovo svi su koristili riječ koja silno boli Hrvate nakon poraza
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • PavasTea:

    Pročitajte malo bolje odluku Povjerenstva, Marić nije bio u nikakvom sukobu interesa, načelo djelovanja javnih dužnosnika govori o načinima.

  • carlo.maldini.96:

    Anka Mrak Taritaš se nešto javlja a sama je bila kažnjena s 4 tisuće kuna zbog sukoba interesa dok je bila ministrica izvlačenja novca iz Gunje!!

  • luka.profaca:

    a di je pijanica zlatar violić što je dizala lovu s službene kartice ministarstva kulture i to trošila na svoje bakanalije??