Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAVOR BERNARDIĆ

'Plenković je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2'

Davor Bernardić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
04.12.2018.
u 12:29

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kaže da se "presudom" pokazalo i dokazalo ono što su svi znali - da su Martina Dalić i Zdravko Marić krivi za povredu načela obnašanja javne dužnosti.

Dio saborske oporbe danas je zatražio ostavku ministra financija Zdravka Marića nakon što mu je jučer Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa "presudilo" za povredu načela obnašanja javne dužnosti u rješavanju krize u Agrokoru. Istu "presudu" dobila je, podsjetimo, i bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je premijera Andreja Plenkovića da smjeni ministra Marića.

- Ovo je Vlada sukoba interesa. Nakon jučerašnjeg priznanja ministra Marića da je na tajnim sastancima bio kao predstavnik Vlade, jasno je da je premijer Plenković itekako upoznat sa svime što se događalo u Agrokoru i da je u grupi Borg Plenković broj 1, a Marić broj 2. Marić pod hitno mora otići i vjerujemo da će vrijediti isti kriteriji kao što su vrijedili za odlazak Martine Dalić. Nakon svih dokaza koje smo vidjeli, pozivam glavnog državnog odvjetnika da poduzme nešto, ne da se skriva jer je situacija jasna i maske su pale. Plenkovića pozivam da smijeni Marića, a ako ga ne smijeni, to će biti jasan dokaz da ova Vlada štiti kriminal i korupciju – kaže Bernardić.

Davor Bernardić
1/8

Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kaže da se "presudom" pokazalo i dokazalo ono što su svi znali - da su Martina Dalić i Zdravko Marić krivi za povredu načela obnašanja javne dužnosti.

- Do te je odluke došlo velikim dijelom i zbog angažmana Živog zida jer smo mi podnijeli prijavu Povjerenstvu, ali to nije kraj, nego tek početak jer u pripremi imamo još nekoliko prijava. Ovog trenutka tražimo ostavku ministra Marića. On je davno moralno pao, kada je bio prvi pokušaj njegove smjene i glasanje je bilo 71:75, a sada tražimo i formalno da podnese ostavku i napusti Vladu, i prestane sramotiti funkciju ministra financija i cijelu Hrvatsku – kaže Sinčić.

Očekuje da Povjerenstvo bude jednako oštro i prema premijeru Plenkoviću i prema čelniku Mosta i bivšem potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu koji su tada bili u koaliciji, tim više što su, drži Sinčić, oni kolovođe i upravljali su koalicijom koja je postavila Antu Ramljaka.

- Potrudit ćemo se da svi oni koji su odgovorni za događanja oko Agrokora i kazneno odgovaraju jer želimo da Hrvatska postane pravna država – kaže Sinčić. U Živom zidu očekuju da ministar Marić do kraja dana podnese ostavku, jer on za njih "nije nikakav ministar nego običan lažov“.

Marić se mora zahvaliti i otići

I Anka Mrak Taritaš te Krešo Beljak iz Amsterdamske koalicije komentirali su "presudu" Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Zdravku Mariću i Martini Dalić.

- Povjerenstvo je u drugom pokušaju odlučivalo, kad radite posao, onda recite zašto ste ga odradili, ako ste pisali zakon, recite da jeste i zašto ste to napravili. Što se tiče Marića, već se jednom u Saboru odlučivalo o povjerenju ministri financija i rezultat je bio 75 glasova za njegov ostanak i 75 glasova protiv, to je pokazalo što mislimo o njemu - kaže čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. Podsjeća da se već nagađa da ministar ide od Nove godine, dakle, već je pokazao da ima rezervno radno mjestu.

- Marić se mora zahvaliti i otići. No vrlo je bitno i donijeti novi zakon koji regulira sukob interesa, ali ne onako kako to želi ministar Kuščević. Ne mogu sve institucije biti ovisne HDZ-u – poručuje Mrak Taritaš.

Šef HSS-a Krešo Beljak ukazuje na puni naziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te primjećuje kako u "presudi" tog tijela nije bilo ni riječi o sukobu interesa.

- Oni ne znaju bi li piškili ili kakili, ako su Marić i Dalić bili u sukobu interesa, onda su to trebali reći, pa to povlači političke posljedice kao što su ostavka, ali i uključivanje DORH-a u cijelu priču – kaže Beljak. Problem države je, dodaje, što institucije nisu neovisne pa imamo ovako mlake odluke, umjesto da se jasno reklo da su Marić i Dalić bili u sukobu interesa.

Pogledajte video konferencije za medije Amsterdamske koalicije

Komentara 24

DU
Deleted user
11:27 04.12.2018.

Intelektualni sirotan ponavlja svoje "umotvorine" bez ikakvih dokaza. Kada će konačno reći nešto suvislo?

Avatar southman
southman
11:53 04.12.2018.

Povratak u šumu je jedino rješenje za ove revolucionare i anarhiste !

DU
Deleted user
12:43 04.12.2018.

Apsurd cijele hrvatske ekonomske i političke stvarnosti je da nam je i sa ovakvim anemičnim Plenkijem i co. još uvijek bolje nego kaj je bilo za vrijeme SDP-a i onog naduvenka... A da ne govorim kak bi nam bilo da je kojim slučajem naduvenko dobil još jedan mandat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije