Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedan od nezaobilaznih simbola

Pismo koje spaja: Glagoljica u Slavoniji pronašla svoj put, hram i utočište

Pleternica: U Muzeju bećarca organiziran okrugli stol i predstavljena knjiga "Brendiranje kulturom: glagoljica"
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
13.03.2024.
u 19:37

U Slavoniji su tragovi glagoljice sve do 1992. bili skoro potpuno nepoznati. Zbog toga je neobično i zanimljivo odjeknulo otkriće da se natpisi na ovom starom hrvatskom pismu pojavljuju u crkvama uz rijeku Orljavu, o kojima se do tada nije ništa znalo

Gradove Pleternicu i Novsku spojilo je povijesno hrvatsko pismo glagoljica na temelju kojeg smo i danas prepoznati u Europi i svijetu. Naime, ova dva grada jedini su poznati lokaliteti na kojima je pronađena glagoljica u Slavoniji. Stoga planiraju brojne zajedničke projekte. U Slavoniji su tragovi glagoljice sve do 1992. bili skoro potpuno nepoznati. Zbog toga je neobično i zanimljivo odjeknulo otkriće da se natpisi na ovom starom hrvatskom pismu pojavljuju u crkvama uz rijeku Orljavu, o kojima se do tada nije ništa znalo.

Natpis na brončanom zvonu

Konkretno, radilo se o natpisima na crkvama u Brodskom Drenovcu i Lovčiću. Time se došlo do spoznaje da je i Slavonija, uz Istru, Dalmaciju i Liku, bila područje gdje je bila prisutna glagoljica. Crkva sv. Dimitrija u Brodskom Drenovcu, u osnovi gotička s početka 14. stoljeća, jedinstvena je u svojoj ljepoti i zaštićena kao spomenik nulte kategorije. Nekoliko je objašnjenja odakle glagoljica baš u Brodskom Drenovcu. Jedno povezuje glagoljicu s nekadašnjim vladarom Drenovca Pavlom Gorjanskim, koji potječe iz loze rapskih knezova, drugo s Dujmom Frankopanom, knezom krčkim, koji je bio požeški župan u vrijeme kad je Drenovac pripadao kraljevom gradu Požegi, a treće, geografsko, kaže da se drenovačka crkva nalazila na putu prema Savi i dalje prema moru, do glagoljaških središta, što je čini vezom između mediteranskih centara glagoljice te kontinentalnih crkava i Požege kao jakog kulturnog središta Slavonije.

Hrvatska glagoljica jedan je od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta. Grad Pleternica, odnosno njegovo naselje Brodski Drenovac, donedavno je bio, uz susjedni Lovčić, koji administrativno pripada općini Brodski Stupnik, jedini poznati lokalitet na kojem je pronađena hrvatska glagoljica u Slavoniji. Točnije, tako je bilo sve do 2018., kada je pronađeno brončano zvono s urezanim natpisom na uglatoj glagoljici na lokalitetu crkve sv. Luke u Novskoj.

– Mi već dugi niz godina znamo da imamo glagoljicu ovdje u Pleternici, točnije u Brodskom Drenovcu. Radili smo razne zapise na temelju toga i pokušali to dokumentirati. Međutim, nismo znali da glagoljica postoji i u Novskoj – objašnjava gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

VEZANI ČLANCI:

Glagoljica je vrsta alfabetskoga pisma koje je osmišljeno s ciljem jednostavnijega zapisivanja slavenskih jezika za potrebe širenja kršćanstva. Hrvatska glagoljica u hrvatskim je zemljama bila prisutna od 11. do 16. stoljeća. Poznata je kao uglata glagoljica, dok obla glagoljica izvorno pripada Bugarsko-ohridskoj književnoj školi. Hrvati su živu uporabu glagoljice u svojim liturgijskim i upravno-pravnim tekstovima održali do 19. stoljeća te je smatraju svojim nacionalnim pismom. Republika Hrvatska proglasila je 2014. godine "umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice" hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom te je odredila mjere zaštite.

Otkriće glagoljice u još jednom slavonskom gradiću potaknulo je bivše gradonačelnike Pleternice i Novske, aktualnu požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić i ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića da pokrenu inicijativu za povezivanje aktivnosti na promociji glagoljice u cjelovitu zajedničku priču.

Otvorile se nove ideje

Nedavno su Pleternica i Novska zajedničkim snagama organizirale prve Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Posjetitelji su mogli sudjelovati u raznim događanjima, od okruglog stola i promocije knjige "Brendiranje kulturom: glagoljica" preko izložbe Živa glagoljica otoka Krka pa sve do tečaja glagoljice za odrasle. Svi ti sadržaji otvorili su im neke nove priče i vidike.

– Kao što smo na temelju zaštite naziva muzeja bećarca razvili cijelu priču i kroz deset godina došli do muzeja koji je kruna svih tih nastojanja, isto tako se nadamo da će i glagoljica pronaći svoj hram, mjesto i utočište. Mi zapravo puno toga još ne znamo. Pred nama je dalek put i puno mogućnosti, ali nadam se da ćemo kroz umrežavanje javnog, privatnog i civilnog sektora te znanstvenih institucija pronaći model da napravimo zanimljive i dobre projekte koji će čuvati baštinu i na zanimljiv je način prenositi budućim generacijama – rekla je Šarić.

GALERIJA Nekad simbol grada, danas potpuno devastirana: Od đakovačke Mimoze ostali su samo zidovi

Pleternica: U Muzeju bećarca organiziran okrugli stol i predstavljena knjiga "Brendiranje kulturom: glagoljica"
1/65

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije