Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ananas je prošlost

VIDEO Puž-muž, 'ajde ti na pizzu: Probali smo jedinstvenu deliciju u Hrvatskoj. Bili smo skeptični, kad ono...

Novska: U restoranu Bon Tanjur poslužuju pizzu s puževima
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/17
06.03.2024.
u 08:19

Podloga na ovoj pizzi krema je od paprike i palata, onda ide mozzarella, pa panceta. Pa puževi...

Probali smo jedinstvenu pizzu s puževima u Hrvatskoj. I sasvim je dobra. Osmislila ju je mlada chefica Josipa Dragojević u svom restoranu Bon tanjur u Novskoj. A postoji sasvim dobar novljanski razlog zašto je pizza s puževima baš u ovom gradu. Naime, na jednom od glavnih trgova u Novskoj, upravo preko puta restorana Bon tanjur, fontana je u obliku puža i to puža Viviparus novskaensis. A riječ je o novljanskom ogrcu, izumrloj fosilnoj vrsti koju najčešće nalazimo upravo u paludinskim naslagama okolice Novske. Taj je puž, čiji su fosili otkriveni 1886. godine, jedan od zaštitnih znakova Novske, a svoje je mjesto novljanski ogrc našao i na poštanskoj marki izdanoj 1997. godine. "Dakle, gledala sam tu našu fontanu i onda mi sinulo kako moram imati neko jelo s puževima. Puževe je inače dosta teško nabaviti s obzirom na to da se u Hrvatskoj baš ne konzumiraju, ali mi je onda sinula ideja kombinacije – idemo ih staviti na pizzu. I tako se rodila ta ideja. Posložila sam i sve sastojke kako ne bi bila klasična pizza i stavila je na jelovnik prije nekoliko mjeseci. U početku je tu i tamo netko odlučio probati je, ali nakon teksta na lokalnom novljanskom portalu – sada je svi žele probati", govori nam simpatična Josipa Dragojević koja je tek kasnije doznala kako se pizzu s puževima nigdje drugdje ne može u Hrvatskoj probati.

Podloga na ovoj pizzi krema je od paprike i pelata, onda ide mozzarella, pa panceta. "I to se onda sve peče i nakon toga je dekoriramo puževima. Ide ih desetak na jednu pizzu. Puževe smo prethodno prokuhali u vodi i octu, a onda ih stavili na luk i povrće, dodali malo bijelog vina, maslaca, malo temeljca povrtnog, soli i papra. Puževi se ne peku, nego se prokuhani na pizzu stave nakon završetka pečenja pizze i onda se začine na kraju još ukiseljenim papričicama, matovilcem, a gore još stavimo umak od češnjaka i peršina i to je to", opisuje Josipa bogati sadržaj jedinstvene pizze od puževa u svom restoranu.

Nama se pizza svidjela, a Josipa kaže da je isto sa svima drugima koji su je probali. "Oni koji probaju ugodno su iznenađeni. Svi. Stariji kažu kad dođu da su kao djeca jeli puževe, ali ovi mlađi zastanu, malo komentiraju, ali probaju. I uglavnom, tko god je probao sviđa im se", napominje Josipa dodajući i kako ima smiješnih komentara. "Sad sam ih pojeo, popio sam pivo pa neka oni zaplivaju – rekao nam je jedan stariji Novljanin nakon što je pojeo pizzu", prepričava Josipa.

Večernjakovoj ekipi puževi su se svidjeli. Prvi put smo ih uopće probali, bili smo oprezni i očekivali smo možda i nešto "kompliciraniji" okus, ali ne. Potpuno normalni komadi mesa, malo žilaviji kod rezanja jer su bili veći primjerci, ali u kombinaciji s ostalim sastojcima pizze imaju sasvim dobar okus. Tako da je nakon prvog opreznog zalogaja sve išlo kao da je posve uobičajena pizza.

Koliko je uspjela vidjeti na internetu, svježih puževa u Hrvatskoj nema za nabaviti. Slaba je potražnja pa se očito ne isplati nuditi svježe. Zato ih koristi konzervirane koje kupuje na istom mjestu u Zagrebu gdje i sve druge sastojke za pizze. S puževima njezina originalnost ne staje. Već sada ima drugih ideja. "Sada planiram nešto s riječnim ribicama. Moram to prvo osmisliti do kraja, jer se riba treba obrađivati pa da vidimo gdje ćemo i kako ćemo. Riječnu ribu bih htjela kombinirati i sigurno ću to probati", najavljuje daljnje kulinarske planove Josipa Dragojević koja je sklonost kuhanju i svoje zanimanje zavoljela uz majku.

VEZANI ČLANCI:

"Ona je u svadbama bila glavna kuharica. Pa je počela peći kolače i tu sam se i ja uključila. Nismo imali restoran do ovoga, ali smo se bavili cateringom. Tako da je majka više od 30 godina u tom poslu, ja sam uz nju kuhanje zavoljela, odškolovala se. Poduzetnica sam već 10 godina, krenula s tortama i lani u lipnju otvorila restoran. Povukla sam i sestru u to. Sada imam deset zaposlenih i velika je to odgovornost, ali volim svoj posao i kuhanje", govori Josipa koja je svoju životnu želju – vlastiti restoran – ostvarila lani u nekoć starom Ininom radničkom restoranu, u zgradi koju je Grad Novska dobio prije nekoliko godina. Potkrovlje je pretvoreno u učenički dom, a donji prostor dali su u najam.

Josipa se javila na natječaj za najam i počela s radom. "Zadovoljni smo, i dalje radimo catering, 10 je zaposlenih i treba to sve isfinancirati. Prilagodili smo se gostima, mijenjamo jelovnike, dodajemo namirnice ovisno o godišnjem dobu. Imamo i klasična jela, ali i neke novitete u svemu. Sve smo pokrili, a ostala je ljubav prema slasticama pa i toga ima dovoljno", zaključuje svoju priču Josipa koju kod kuće dočekuje četvero djece, od godine i pol do 15 godina starosti. Kombinirati obitelj i poduzetništvo teško je, kaže Josipa, jer u restoranu zna ostati nekad i do ponoći i dulje, no baka servis pomaže.

FOTOGALERIJA Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

Novska: U restoranu Bon Tanjur poslužuju pizzu s puževima
1/6
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar zpAgram
zpAgram
12:16 06.03.2024.

Slijedeće je pizza sa žabama

MA
mario1304
08:50 06.03.2024.

Pisali ste 2022. godine da ste postoji još pizzeria koje pripremaju pizzu s puževima, poput pizzerije Kavalir u Botovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije