Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oznaka podrijetla u TTIP-u

Picula: EU nikako ne smije pristati na kompromise oko prehrambenih standarda

Tonino Picula
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
03.03.2015.
u 00:01

U Europskoj uniji ukupno je zaštićeno 1260 proizvoda u tri kategorije koji se ukupno godišnje samo unutar Unije prodaju u vrijednosti od preko 15 milijardi eura

 - Koji je položaj Europske komisije spram uključenja oznaka zemljopisnog podrijetla (GIs) u TTIP? Je li predviđeno njihovo uključenje u finalni sporazum i na koji se način to planira uskladiti s postojećom Trademark (TM) oznakom u SAD-u?, prioritetno je pitanje koje je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, večeras postavio Europskoj komisiji.

Nastavno na osmu rundu pregovora koja je početkom veljače završena u Bruxellesu, zastupnik Picula pitao je Komisiju za dodatno pojašnjenje oko uvođenja oznaka zemljopisnog podrijetla proizvoda:

 - Ukoliko se oznake zemljopisnog podrijetla uključe u finalni sporazum, hoće li to uključiti otvorene liste za nove proizvode s oznakom zemljopisnog podrijetla (GIs) kako bi proizvodi koji se u međuvremenu zaštite na razini EU, mogli biti zaštićeni prilikom izvoza u SAD?

Otvorene liste

Picula naglašava da su otvorene liste u interesu hrvatskih proizvođača „zbog svih hrvatskih autohtonih proizvoda koji su proizvedeni na tradicionalan način, a koji će tek pronaći svoje mjesto na listi zaštićenih proizvoda“.

Protekli tjedan zastupnik Tonino Picula dobio je dozvolu pristupa sigurnoj sobi u Bruxellesu, u kojoj su pohranjeni pregovarački dokumenti u vezi TTIP-a. Pregledao je sveukupno sedam pregovaračkih poglavlja, posebice dokumente koji se tiču mobilnosti građana odnosno viznog režima, agrikulture, te intelektualnog vlasništva.

 - Područje u kojem EU nikako ne smije pristati na kompromise su prehrambeni standardi. Kvaliteta i raznolikost prehrambenih proizvoda u Europi su vrijednost koju ni pod kakvim uvjetima ne smijemo ugroziti već je moramo prenijeti i u ovaj sporazum. Zaštitom geografskog porekla dobivaju i proizvođači i potrošači. Amerikanci trenutno imaju samo Trademark oznaku dok mi s ove starne Atlantika, inzistiramo na uvođenje oznaka zemljopisnog podrijetla u TTIP. Oznaka izvornosti je specifičniji oblik zaštite od TM zaštite, jer iz činjenice što je neki proizvod proizveden na određenom području proizlaze neke njegove očekivane kvalitete odnosno svojstva proizvoda. Također, građani očekuju da proizvod obilježen oznakom zemljopisnog podrijetla, kao i oznakom izvornosti, u cijelosti dolazi s navedenog zemljopisnog područja. Dakle, riječ je o različitom stupnju zaštite proizvoda u EU i u SAD-u. No, Europska komisija je u više navrata dala jamstva da neće pristati na smanjenje standarda, poručuje Picula.

Zaštićeno 1260 proizvoda

U Europskoj uniji ukupno je zaštićeno 1260 proizvoda u tri kategorije koji se ukupno godišnje samo unutar Unije prodaju u vrijednosti od preko 15 milijardi eura. EU svoje zaštićene proizvode visoke dodane vrijednosti izvozi i u SAD, za čiju vrijednost ključnu ulogu ima sustav oznaka zemljopisnog podrijetla. Od ukupno 1260 zaštićenih proizvoda u EU čak  624 proizvoda su zaštićena na osnovi geografskog podrijetla, a još 112 ih je u procesu dobivanja zaštićenog statusa prema istom kriteriju, ističe Picula.

Picula je Komisiji u kontekstu pregovora o TTIP-u postavio još jedno dodatno pitanje, koje se tiče izvoza mesa u SAD. Budući da Hrvatska trenutno u SAD može izvoziti jedino mesne prerađevine (termički obrađeno meso, dodatke jelima i koncentrate juha), Picula je zatražio podršku od Komisije te pitao: „Hoće li se Hrvatskoj kao zemlji članici omogućiti dobivanje dozvole za izvoz mesa i proizvoda od mesa u SAD, obzirom da su za to ispunjeni svi formalni preduvjeti s naše strane“?

>> 'Tajna soba u kojoj su mi pokazali TTIP izgleda kao u špijunskom filmu'

Komentara 2

DJ
djurex
23:57 02.03.2015.

to je kao da pitate mamu dok se prostituira ima li joj tko cuvati djecu?? ona kaze: ima ...onda nista... sve je uredu..glasio bi zakljucak po logici ovog clanka.. sta je s gmo hranom? obiljezavanje i prodaja? sadnja gmo ?? kako se usudite ne dici glas protiv tolike moci korporacija naspram drzave i prvenstveno covjeka i njegovih temeljnih ljudskih prava ..da li bi nas vise stifili da smo svi lgbtq ?

Avatar Jorge
Jorge
09:05 03.03.2015.

Kako možmo govoriti o slobodi prometa roba i usluga kad nemamo čak niti slobodu putovanja? Hrvatska treba oštro nastupiti uvjetujući da se za nastavak razgovora moraju ukinuti vize za SAD svim članicama EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije