Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petrova bolnica žrtva je velikog Rebra

05. travnja 2004. u 00:00 924 prikaza

Tiho nezadovoljstvo velikog broja zaposlenih u Klinici za ženske bolesti i porode, poznatijoj kao Petrova bolnici, koje se donedavno zadržavalo unutar liječničkih soba i po bolničkim hodnicima, prerasta u otvoreni bunt, a moglo bi završiti službenim prijedlogom ministru zdravstva Andriji Hebrangu da se Petrova izdvoji iz velikog sustava Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Iza tih, za sada neslužbenih, najava stoje četiri ključna zavoda Klinike - Zavod za ginekološku onkologiju koju vodi doc. Ante Ćorušić, Zavod za humanu reprodukciju na čelu s prof. Velimirom Šimunićem, Zavod za ginekološku kirurgiju na čelu s doc. Dubravkom Barišićem i Zavod za perinatalnu medicinu koji vodi prof. Ivan Kuvačić. A, kako tvrdi doc. Ćorušić, izdvajanje Petrove u samostalnu zdravstvenu ustanovu želi golema većina zaposlenika bolnice.

- Klinika u Petrovoj najveće je rodilište u Hrvatskoj s više od 4800 porođaja na godinu, u njoj se liječi oko 35 posto pacijentica oboljelih od zloćudnih bolesti genitalnog trakta u Hrvatskoj, a po mnogim stručnim rezultatima, među vodećim je bolnicama ne samo u Hrvatskoj već i u regiji. I to je zasluga mnogih koji su ovdje radili prije nas. Usto, Petrova je prva i najveća Klinika zagrebačkog KBC-a i nije nam svejedno da naočigled propada. Izdvajanje je opcija našega opstanka - govori nam doc. Ćorušić.

- Bolnica je zapuštena, zakinuta i zanemarena jer je u podređenoj poziciji unutar KBC-a. A s obzirom na zaduženje KBC-a od 73 milijuna eura za novo Rebro, za obnovu Petrove i za nabavu nove opreme u sljedećih 20 godina novca neće biti - smatra naš sugovornik i napominje da je Petrova žrtva investicija na Rebru. Kao ilustraciju stanja doc. Ćorušić opisuje da Zavod za ginekološku onkologiju 18 godina nije obijeljen te je, kaže, i kadrovski i građevinski devastiran. Na tri kata toga zavoda nema prostorije gdje bi se pacijentice mogle okupati.

- Kada je toliko ruinirana da se nekoliko pacijentica ozlijedilo dok su ulazile u nju. Dakako da smo više puta tražili da se kupi nova kada ili nova slavina, no nikada nismo naišli na razumijevanje u upravi KBC-a. Sve što smo uspjeli nabaviti bilo je iz donacija i privatnih veza.

U protekle tri godine u Petrovoj je zatvorena ljekarna pa se danas po jednu ampulu lijeka mora slati vozač na Rebro. Uzeta im je autonomnost u transfuziji krvi, koja se opet mora naručiti s Rebra. Biokemijski i endokrinološki laboratoriji propadaju zbog manjka opreme i neulaganja u njih.

- Ne tako davno imali smo i svoj račun, a danas imamo samo nelogične odluke vrha KBC-a koje ne pridonose ginekološkoj struci ni njezinu razvoju, a najmanje zdravlju naših bolesnica. Na novom Rebru niti jedan kvadrat nije predviđen za ginekologiju, uz opravdanje da će se napraviti studija o opravdanosti investiranja. Ispali smo iz svih projekata i investicija, a bolnica propada - kaže doc. Ćorušić i zaključuje da Petrova bolnica može ostati dio KBC-a samo uz uvjet da dobije veću autonomiju u odlučivanju.

Diana GLAVINA

više

Kuvačić: Barem samostalan račun

Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode prof. Ivan Kuvačić kaže da je vjerojatno iluzorno očekivati da će se Klinika izdvojiti u samostalnu bolnicu iako i po prostoru i po specifičnoj djelatnosti to može biti. - Najmanje što tražimo jest čist račun u našemu poslovanju, što je moguće samo tako da nam se vrati samostalan račun kako bismo mogli kontrolirati i imati uvida u to koliko zarađujemo i koliko trošimo - rekao je prof. Kuvačić.

više

Sto zračenja previše

Kao primjer koliko je otpor sadašnjem načinu upravljanja i odlučivanja unutar KBC-a realan, dr. Ćorušić izdvaja i linearni akcelerator, uređaj za zračenje koji osim za pacijentice koje se liječe u Petrovoj služi i za liječenje onkoloških pacijenata s Rebra i KB-a Jordanovac. Prema međunarodnim standardima, na takvom se aparatu dnevno može zračiti osd 30 do 40 pacijenata, a na ovom u Petrovoj na dan je na zračenju 140 pacijenata. Aparat je jednostavno prekapacitiran i svaki se mjesec na njegove popravke potroši barem sedam dana, a pacijenti, naravno, čekaju. - Za linearni akcelerator KBC nema novca, a ima za mnogu skuplju opremu, ali i za Rebro, bolnicu koja k tome nije dovoljno iskorištena - kaže dr. Ćorušić.

Autobahn
PODIGAO 20.000 EURA
Hrvat na teži način naučio što se dogodi kada u Njemačkoj ne vraćate kredit. Kupio auto pa nestao
Mirovine
Štednja kao investicija
Izazov prihvaćen: Štedjeli smo svaki dan i pokušali potrošiti minimalno na svakodnevni život. Evo rezultata