Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pet osoba optuženo za zločinačko udruženje, među njima dva policajca i odvjetnica

Osumnjičene se tereti da su prodavajući krivotvorene hrvatske isprave strancima počinili niz kaznenih djela
13. studenoga 2020. u 18:09 5 komentara 6302 prikaza
Mamic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijane korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana (1971., 1964., 1965. i 1979.) i jednom hrvatskom državljankom (1960.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela krivotvorenja isprava, ovjeravanja neistinitog sadržaja, zloporabe položaja i ovlasti, davanja mita i primanja mita, a u sastavku zločinačkog udruženja.

Zagreb: Andrej Plenković obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 'TADA NISAM BIO NI ČLAN' Plenković: Nema teoretske šanse da sada još nosimo etiketu Ive Sanadera. No way!

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je prvoosumnjičeni (1971.) najkasnije od početka 2019. do 12. studenog 2020. godine, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi povezao u zajedničko djelovanje preostalih četvero osumnjičenika te nepoznate osobe izvan Republike Hrvatske, priopćeno je iz MUP-a.

Sumnja se da su osumnjičeni stjecali nepripadnu materijalnu korist omogućavanjem zainteresiranim osobama sa područja Republike Srbije i drugih država, koje ne ispunjavanu uvjete za boravak i kretanje na području država članica EU, da temeljem krivotvorene dokumentacije steknu osobne i putne isprave Republike Hrvatske.

Pri tome je prvoosumnjičeni (1971.) sukladno prethodnom dogovoru i kriminalnom planu zajedno sa za sada nepoznatim članovima zločinačkog udruženja, posredstvom četvrtoosumnjičenog (1965.) angažirao drugoosumnjičenog (1964.) i petoosumnjičenog (1979.), inače policijske službenike Policijske uprave brodsko-posavske, za pribavljanje podataka iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova o hrvatskim državljanima koji posjeduju hrvatsko državljanstvo, a nemaju izdane osobne i putne isprave Republike Hrvatske.

IVO SANADER VIDEO Danas osuđen na 8 godina zatvora, a ovako je o korupciji govorio kao premijer

Temeljem dobivenih podataka iz službenih evidencija MUP-a, prvoosumnjičeni (1971.) je putem nepoznatih osoba pribavio neoriginalne putne isprave Republike Italije i Kraljevine Španjolske, kao i druge isprave s umetnutim fotografijama podnositelja zahtjeva. Nakon toga bi organizirao dolazak i boravak zainteresiranih osoba na području Republike Hrvatske.

U zločinačko udruženje angažirao je i trećeosumnjičenu (1960.), inače odvjetnicu, koja je u većini slučajeva, temeljem specijalne punomoći, osobama zainteresiranim za preuzimanje identiteta hrvatskih državljana, pružala pomoć kod podnošenja zahtjeva za izdavanjem osobnih isprava Republike Hrvatske ovlaštenim djelatnicima u žurnim postupcima na području više policijskih uprava ili policijskih postaja na području Republike Hrvatske.

Prilikom podnošenja zahtjeva, kao dokaz identiteta, podnositelji su zajedno sa osumnjičenom odvjetnicom prilagali neoriginalne putne i osobne isprave Republike Italije, Kraljevine Španjolske i tzv. „Roma password“, zajedno sa prethodno pribavljenim rodnim listom i domovnicom Republike Hrvatske.

Zagreb: Nastavak suđenja Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media FIMI MEDIA Sanaderu i HDZ-u višemilijunske kazne! Pogledajte koliko moraju platiti

Temeljem takve nevjerodostojne dokumentacije, ovlašteni djelatnici policijskih uprava ili policijskih postaja su, nemajući razloga za sumnju u istinitost podataka navedenih u zahtjevima i vjerodostojnost predočenim ih dokumenata, po provedenim upravnim postupcima, u žurnim postupcima izdavali osobne i putne isprave Republike Hrvatske preuzetih identiteta hrvatskih državljana i to u većini slučajeva temeljem prethodno sačinjenih specijalnih punomoći osumnjičenoj odvjetnici koja je potom tako ishodovane osobne isprave predavala zainteresiranim osobama.

Nakon toga prvoosumnjičeni (1971.) je, sukladno prethodnom kriminalnom planu od najmanje 16 osoba koje su temeljem krivotvorene dokumentacije stekle osobne isprave Republike Hrvatske, preuzeo dogovoreni neutvrđeni novčani iznos u rasponima od 15 do 23 tisuće eura, odnosno preuzeo je najmanje 240 tisuća eura u vidu nagrade za članove zločinačkog udruženja te organizirao odlazak osoba koje su na prijevaran način preuzeli identitete hrvatskih državljana s novoishodovanim osobnim dokumentima Republike Hrvatske iz Republike Hrvatske.

Temeljem naloga nadležnog suda provedeno je 13 dokaznih radnji pretrage doma i drugih prostorija kao što su pretražena i osobna vozila uhićenika kojom prilikom je zbog osnova sumnje na počinjenje imovinskih kaznenih djela ili mogućih prekršaja iz nadležnosti Ministarstva financija, Carinske uprave oduzeto jedno osobno vozilo marke Mercedes SL 500, velik broj krivotvorene dokumentacije najviše domovnica i rodnih listova temeljem kojih su se ishodovali hrvatski dokumenti za „lažne identitete „ i veći broj druge dokumentacije koja potvrđuje osnovanost postupanja i sumnje na počinjenje kaznenih djela.

BiH policija LAGALI SOCIJALNOJ SLUŽBI Gnjusan zločin u Mostaru: Bebu pokopali u tuđem grobu pa u Splitu tražili rodiljnu naknadu

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku, a policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje da su počinili kaznena djela i to:

 •  prvoosumnjičeni (1971.) – kaznena djela Zločinačko udruženje iz čl. 328. Kaznenog zakona, Krivotvorenje isprave iz čl. 278., st. 1. i 3. Kaznenog zakona, Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 281. Kaznenog zakona u vezi čl. 37. Kaznenog zakona, Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona u vezi čl. 37. Kaznenog zakona i Davanje mita iz čl. 294. Kaznenog zakona,
 • drugoosumnjičeni (1964.) - kaznena djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. Kaznenog zakona, Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona i Primanje mita iz čl. 293. Kaznenog zakona,
 • trećeosumnjičena (1960.) kaznena djela Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja iz čl. 329. Kaznenog zakona, Ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 281. Kaznenog zakona, Krivotvorenje isprave iz čl. 278. st. 1. i 3. Kaznenog zakona,
 • četvrtoosumnjičeni (1965.) - kaznena djela Počinjenje kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 329. Kaznenog zakona, Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona u vezi članka 37. Kaznenog zakona
 • petoosumnjičeni (1979.) kaznena djela Počinjenje kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 329. Kaznenog zakona i Zlouporaba položaja i ovlasti iz čl. 291. Kaznenog zakona.

Dvojica osumnjičenih policijskih službenika su rješenjem načelnika Policijske uprave brodsko-posavske udaljena iz službe dana 12. 11. 2020. godine.

EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • Croman92:

  Imena i prezimena. Što se čeka?

 • Croman92:

  E pa sada da vidimo tko nam to radi u policiji zahvaljujući aboliciji.

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  gospodo , šta je sa krimilacima iz policijske postaje vukovar koje sam ja prijavio?