Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neefikasni

Pet njemačkih zastupnika u pet godina nije postavilo ni jedno pitanje

hrvatski europarlamentarci
Foto: Tomislav Krasnec
06.01.2014.
u 19:00

U šest mjeseci rada u Europskom parlamentu SDP-ovac Marino Baldini nije postavio nijedno pitanje, nije sastavio nijedno izvješće niti je predložio jedan jedini amandman.

U šest mjeseci rada u Europskom parlamentu SDP-ovac Marino Baldini nije postavio nijedno pitanje, nije sastavio nijedno izvješće niti je predložio jedan jedini amandman. Deklaracije i rezolucije kao da i ne postoje. Da deset puta nije istupio u parlamentu, reklo bi se da u pola godine strasbourskog staža nije ni slova napisao niti glasa zucnuo.

Najviše amandmana

Takav učinak iščitava se iz analize rada prvih hrvatskih eurozastupnika, njih 12, koji su nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo 1. srpnja započeli svoj mandat. Podatke o aktivnostima zastupnika prikuplja organizacije VoteWatch te MEPranking, koristeći službene podatke Europskog parlamenta.

S druge strane spektra, među najučinkovitijima, situacija je kompliciranija zbog različitih mjerila, no zbirni podaci kažu kako je petero zastupnika HDZ-a aktivnije i učinkovitije od istog broja kolega iz SDP-a, među kojima po radu prednjači Tonino Picula. U parlamentu EU je najviše puta istupila Ruža Tomašić (82 govora) iz HSP-a AS, a slijedi je HDZ-ovka Dubravka Šuica (74), koja je i podnijela najviše amandmana na izvješća (7), kao i zastupničkih pitanja (9).

Jedna deklaracija

Najmanje je govorio, uz Baldinija, njegov stranački kolega Oleg Valjalo (20). Broj istupa znači nazočnost, ali i spremnost da se zastupnik javno izloži i kaže svoje mišljenje. No postoji i drugi kriterij – koliko duboko ulaze u meritum stvari, odnosno koliko oblikuju samu politiku EU i parlamenta. Nije neočekivano da su najučinkovitiji Andrej Plenković i Davor Stier (HDZ), obojica vrlo iskusni u međunarodnim pitanjima. Plenković je jedini od hrvatskih zastupnika sudjelovao u sastavljanju nacrta izvješća (o Europskom fondu za globalizaciju) te potpisao jednu deklaraciju. Davor Stier prednjači u inicijativama za donošenje deklaracija (pet). U globalu, nisu hrvatski zastupnici – pa ni oni najpasivniji – toliko loši jer nemali broj od 776 europskih zastupnika cijeli staž provede komotno. Primjerice, u pet godina mandata, pet njemačkih zastupnika postavilo je samo jedno pitanje, a jedna zastupnica nijedno. No, napominju iz VoteWatcha, brojke jesu indikator, no ne pokrivaju “nemjerljive” vrijednosti, poput rada na terenu. Građani Hrvatske, kao i ostali građani EU, rad zastupnika u Bruxellesu imat će priliku ocijeniti već u svibnju, na izborima za Europarlament.

Komentara 4

NV
novo vriijeme
19:19 06.01.2014.

Mjerilo za rad zastupnika je koliko koristi ima neka zemlja od njih ne koliko su glasni. Osim toga novinar bi trebao navesti broj zastupnika koji ima Njemačka , vjerojatno oko 70, tako da 5 neaktivnih ne znači puno.

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
22:16 06.01.2014.

95% hrvatskih zastupnika u pet godina nije postavilo niti jedno pitanje ... Ali uzimaju novce.

Avatar Nexus
Nexus
09:48 07.01.2014.

Dosta je da Ruza govori; U sutnji je zlato. Ines je sve rekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije