Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo dolazi u Irsku, svi se pitaju kako će ga dočekati

Papa Franjo mogao bi ondje privući značajno manje mnoštvo od Ivana Pavla II. čijem je posjetu 1979. godine svjedočilo preko dva milijuna ljudi
22. kolovoza 2018. u 09:21 4 komentara 372 prikaza
Papa Franjo
Foto: MAX ROSSI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Gotovo su četiri desetljeća prošla otkako je posljednji put papa bio u Irskoj. Mnogi u toj tradicionalno katoličkoj zemlji od tada su odbacili crkveni nauk o ženama, homoseksualcima i pobačaju. Papa Franjo, koji u Irsku dolazi 25. kolovoza na dva dana, mogao bi ondje privući značajno manje mnoštvo od Ivana Pavla II. čijem je posjetu 1979. godine svjedočilo preko dva milijuna ljudi.

Papa Franjo STOP ZATAŠKIVANJIMA Irski nadbiskup poziva papu da otvoreno govori o zlostavljanjima

Razvodi i homoseksualnost u Irskoj tada su bili izvan zakona. 

Otada je u javnost isplivalo više slučajeva svećeničkog seksualnog zlostavljanja i njihova zataškavanja. Javnost je također saznala i za desetljeća zlostavljanja u zloglasnim Magdaleninim praonicama, crkvenim ustanovama za preodgoj djevojaka koje su 'zastranile'. Ondje su im oduzimali djecu, tjeralo ih se na prisilan rad i zlostavljalo na druge načine. 

Iako se i dalje velik broj Iraca deklarira katolicima, 78,3 posto po popisu iz 2016. godine, oni u velikoj mjeri zanemaruju crkveni nauk, pa su na referendumu 2015. dopustili istospolne brakove, a ove godine izglasali liberalizaciju zakona o pobačaju.

zaslužuju li? Papa zamolio oprost za svećenička zlostavljanja djece

Organizatori Svjetskog susreta obitelji, vrhunca Franjina posjeta Irskoj, pripremili su 500 tisuća besplatnih ulaznica za misu 26. kolovoza u Phoenix parku u Dublinu.

Očekuje se da će Papa prije toga privući oko 45 tisuća posjetitelja u marijanskom svetištu Knock u zapadnoj Irskoj. Za oba događaja ulaznica više nema, iako neki kažu da su mnoge rezervirane u znak prosvjeda kako bi na događaju Papu dočekale prazne stolice.

Papa Franjo Silvije Tomašević Papina poruka: Kršćanin ne smije biti licemjer

Jedan prosvjednik rekao je Irish Timesu kako je pod imenom 'Isus Krist' rezervirao gotovo 800 ulaznica.

Članovi njegove facebook udruge ''Say Nope to the Pope'' (Reci ne Papi) planiraju prosvjedu hodnju iz dublinske ulice O'Connell do Vrta sjećanja (Garden of Remembrance) koji je posvećen ''svima koji su dali svoj život za slobodnu Irsku''.  Čelnik udruge zlostavljanih žrtava One in Four, Colm O'Gorman, pozvao je ljude da mu se pridruže u Vrtu sjećanja za vrijeme Papine mise u Dublinu kako bi iskazali solidarnost sa žrtvama svećeničkog zlostavljanja.

Franjo dolazi u Irsku u vrijeme bujice novih slučajeva seksualnih napastvovanja što su ih počinili crkveni velikodostojnici, ponajviše u Australiji, Čileu i Sjedinjenim Državama.

Vatikan je u četvrtak izrazio ''sramotu i očaj'' nakon što je u izvješću porote na sudu u Pennsylvaniji poimenice naveden 301 svećenik iz te savezne države kao vjerodostojno optužen zlostavljač djece.

Nakon što sleti u Irsku u subotu, Franju će dočekati irski predsjednik Michael Higgins, s kojim će imati i privatni sastanak.

vatikan Spolno zlostavljanje Vatikan izrazio "stid i tugu" zbog američkog izvješća o pedofiliji među svećenicima

Potom će se u dablinskom dvorcu susresti s premijerom Leo Varadkarom, homoseksualcem koji je bio dio uspješne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja.

Varadkar je rekao irskim medijima kako želi ''usmjeriti pažnju na prave brige koje Irci imaju o prošlosti'', u nadi da će s Papom razgovarati i o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Franjo će se u Irskoj sastati sa žrtvama zlostavljanja, kazao je vatikanski glasnogovornik Greg Burke u utorak, ali još nije poznato mjesto i vrijeme sastanka. Papa u rasporedu ima i posjet centru za beskućnike koji vode franjevci kapucini. Beskućništvo je jedan od većih društvenih problema Irske.

Fernando Ramos ISTRAGA U TIJEKU U SAD-u 300 svećenika pod optužbom za pedofiliju, zlostavljano više od 1.000 djece

Nakon toga slijedi susret s obiteljima na stadionu Croke Park gdje se očekuje oko 70 tisuća posjetitelja.

U nedjelju će Franjo prvo u Knock, a zatim će se vratiti u Dublin i predvoditi misu u parku Phoenix. S obzirom na velike društvene promjene i otkrivena svećenička zlostavljanja svi će iščekivati Franjinu propovijed, koja će biti izrečena s istog mjesta gdje je prije četiri desetljeća Ivan Pavao II. govorio drugačijoj Irskoj.

Papa Franjo
1 / 14
Papa Franjo
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Papa Franjo ide u Irsku zbog ogromnih promjena u irskom društvu. Još 1980 je preko 90% građana Irske išlo barem jednom tjedno u crkvu. Već 2000. godine bilo je manje od 20% onih koji jednom tjedno idu u crkvu. Taj ... prikaži još! ogroman pad u podršci vjernika bio je zbog trajne zabrane pobačaja uključivši i slučajeve potpune oštećenosti ploda, silovanja ili incesta. Nesretne Irkinje išle su u Veliku Britaniju. Tijekom te preobrazbe mladi su se okrenuli tehnologiji i informatici, Irska se preobratila iz siromašne države u državu s najvišom svjetskom tehnologijom, iz siromaštva i emigracije u državu bogatstva i imigracije. Vjernici su počeli javno protestirati protiv svećenika silovatelja i sodomista. Počeli su čuvati svoju djecu od svećenika. A masovna silovanja redovnica i prodaju njihove djece u Ameriku bila su redovita pojava, i o tome su vjernici imali negativan stav. Na referendumu ogromnom većinom glasova odbačen je zakon o zabrani pobačaja. Irski biskupi zamolili su papu da javno iskaže svoj stav i stav crkve da silovanja djece i redovnica od strane svećenika treba prestati a vjernicima dati riječi ohrabrenja da odlazak njihove djece u crkvu neće završiti njihovim silovanjem. Papa ima neugodan, važan i težak zadatak, neka mu je Gospodin na pomoći!

 • Tihi:

  Papa Franjo dolazi u Irsku, svi se pitaju kako će ga dočekati, kao Boga ili kao Madonu ???

 • Tihi:

  Papa Franjo mogao bi ondje privući značajno manje mnoštvo od Ivana Pavla II. čijem je posjetu 1979. godine svjedočilo preko dva milijuna ljudi ..Katolici mi nismo Muslimani ali smo jako uvjereni da je to u redu da je Bog sina ... prikaži još!a svoga razapeo i pustio dozvolio da umre u mukama na križu .. I to samo zbog naših bludnih grijeha ..... Jer on je bio nevin .... Molimo sve ostale da ne uzimaju to kao dobar primjer jer je jako kažnjivo i nitko ti nebi vjerovao u samodbrani da je to istina. Vjeruj mnogi bi te držali za lu..... Bože oprosti mu nezna što čini ili palkao ga ćeka !!!