Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spolno zlostavljanje

Vatikan izrazio "stid i tugu" zbog američkog izvješća o pedofiliji među svećenicima

vatikan
Foto: Reuters/PIXSSELL
16.08.2018.
u 23:01

Porota u Pennsylvaniji je prije dva dana objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina

Vatikan je u četvrtak izrazio "stid i tugu" nakon objave američkog izvješća o pedofiliji u Katoličkoj Crkvi u SAD-u.

Porota u Pennsylvaniji je prije dva dana objavila zaključke do sada najveće istrage o spolnom zlostavljanju u američkoj Katoličkoj Crkvi kojom je utvrđeno da je 301 svećenik spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina.

Američka biskupska konferencija zatražila je ranije u četvrtak od Vatikana da pokrene neovisnu istragu o bivšem kardinalu Theodoru McCarricku iz Washingtona kojeg se optužuje za spolno zlostavljanje, a koji je prošli mjesec podnio ostavku.

Kardinal Daniel DiNardo, predsjednik Američke konferencije katoličkih biskupa, rekao je da je jedan od glavnih uzroka koji su do toga doveli propusti nadređenih biskupa.

Organizacija je objavila da će uvesti novi mehanizam za prijavu takvih kaznenih djela i njihovu istragu bez miješanja biskupa koji su nadređeni optuženim svećenicima.

Taj će mehanizam uključivati više članova Crkve koji nisu svećenici, ali su stručni za provedbu zakona ili psihologiju.

Komentara 28

PL
@ploto@
08:22 17.08.2018.

Sa pedofilima i silovateljima se treba beskompromisno obračunati.Nažalost u SAD se skriva da je najveći poligon za silovanje,pedofiliju i sve ostale seksualne nastranosti upravo svjetski centar neoliberalne dekadencije Hollywood. Nedavno su tobože izvukli slučaj Weinstein,koji je kap u moru,a takvihh tamo ima koiliko hoćete jer se to događa desetljećima.I ne samo režisera ,scenarista,vlasnika velikih filmskih kuća,nego i glumaca koji su na statusno na višoj razini.

RK
Rodneral Križičević Rodnik
00:51 17.08.2018.

Došli divlji i otjerali pitome, zli nadjačali dobre... A zašto? Zbog kukavičluka popustljivih. Tako se pedofilija uvukla u Crkvu, korupcija u državu. Samo se, ljudi, povlačite pred zlom, bježite pred lopovima...

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
00:03 17.08.2018.

Strašna su svjedočanstva žrtava u toj jednoj američkoj saveznoj državi. Sodomija i silovanja očito su uz blagoslov nadležnih biskupa (kao i u Hrvatskoj) bili bonus za dobru službu kojeg su nastrani svećenici, kojima su roditelji povjerili svoju djecu na vjersko podučavanje, imali uživati potpuno zaštićeni od bilo kakvih sudskih progona. Ali kako američki socijalni kriminalisti kažu da su crkvena silovanja i sodomija maloljetnika nekoliko puta rjeđe prijavljivana od onih u javnom svijetu, roditelje su redovito ucjenjivali a sve slučajeve krili. Naravno, nastrani svećenici su nastavljali u nedogled svoje spolno zadovoljavanje nad djecom i nad onim nad kojima imaju moć. Rijetke su časne sestre koje nisu doživjele silovanje ili spolno uznemiravanje. Moraju šutjeti o toj redovitoj crkvenoj praksi i raditi kao sluškinje. Nije to praksa samo u katoličkoj crkvi. Ima ih i u drugim religijama ali to nas malo izgleda zanima. Joga u svakodnevnom životu je imala u Austriji svog gurua koji je gdje god bi došao obavio i spolni odnos s nekim od žena ili muškaraca. Ljepotan od preko 140 kila bio je više puta u Hrvatskoj i lokalna organizacija mu je podvodila žene i djevojke, u Češkoj je u kampu silovao desetak i žena i muškaraca. Zanimljivo je da je dobar dio žena dragovoljno htio spolno općiti sa svetim čovjekom, očito ispranih mozgova i uz dobar izgovor i za svoje vlastite odluke. Kao i katolička crkva i to je "tajna" koju članovi čuvaju iako je sladostrasnik pobjegao iz Europe u Indiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije