Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSTORNI PLAN Parcele na Viru su premale, zemljište je preizgrađeno, a kuće preblizu

Pada više od pola virskih zahtjeva za legalizaciju!

08.01.2009.
u 15:55

VIR – Više od 50 posto virskih zahtjeva za građevinsku dozvolu pada?! Riječ je zahtjevima za legalizaciju koji nisu zadovoljili tekstualne uvjete Prostornog plana, zbog čega se među investitore u bespravnu gradnju uvukao nemir.

Srušena 103 objekta
Podsjetimo, prije dvije godine prema Viru, otoku sa više od 9000 bespravno sagrađenih kuća, krenuli su bageri Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, a Virom se tada panično pronijela informacija da bageri dolaze rušiti prvih oko 500 objekata.

Uslijedili su prosvjedi, apeli, ali potom i suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja za usvajanje Prostornog plana, pa je u konačnici na Viru tada srušeno manje kuća, odnosno 103 objekta. Znatan broj među srušenim objektima bile su investcije Mađara, ali i hrvatskih državljana. Usvajanjem Plana mogućnost legalizacije dobilo je 9000 virskih objekata, a nakon što su u Općini već počeli kalkulirati o milijunskim iznosima od komunalnog i vododoprinosa, u Uredu osnovanom baš za ubrzavanje izdavanja dozvola na Viru, zahtjevi za dozvole navodno su masovno odbijeni.

– Po mojim informacijama, zahtjeve za građevinsku dozvolu podnijelo je oko 4500 ljudi na Viru. U obradi ih je dosad bilo nekoliko stotina, a od njih više stotina polovica je odbijena, jer stanje na terenu ne odgovara tekstualnom dijelu Plana. To znači da su objekti ili sagrađeni na parceli manjoj od 180 metara četvornih, ili im je izgrađenost veća od 60 posto, ili su pak blizu drugih parcela i objekata na manje od metra. Budući da je slično stanje i u velikom broju predmeta koji još nisu stigli na obradu, mi smo pokrenuli postupak izmjena i dopuna Prostornog plana po kojima će u novim zahtjevima vlasnici kuća morati zadovoljiti nešto blaže uvjete – kaže Kristijan Kapović.

Tvrdi da će uvjet izgrađenosti biti do 80 posto, najmanja veličina parcela bit će 150 metara četvornih, a za dozvolu će biti potrebna i suglasnost susjeda da udaljenost između kuća bude i manja od metra.

Novogradnji stari uvjeti
– Za buduću gradnju ostaju uvjeti od 600 i 800 četvornih metara i najviše 30 posto izgrađenosti parcele. Također nećemo dopustiti gradnju više od četiri stana – rekao nam je Kristijan Kapović.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije