Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLUJE HARAJU EUROPOM

Ovo je nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Na Korzici puhao vjetar od 224 km/h, padala tuča veličine teniske loptice

Foto: Kolaž/Twitter screenshot
1/7
19.08.2022.
u 09:43

Nekoliko je kampova na Korzici evakuirano sinoć zbog opasnosti, a francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin kazao je bi mogla biti proglašena prirodna katastrofa

Snažne oluje poharale su u protekla 24 sata veći dio Europe, a najmanje 13 osoba poginulo je, uključujući i djecu. 

Jaki vjetrovi odnijeli su živote u Austriji, Italiji i francuskom otoku Korzici, a većina ljudi stradala je kada je stablo palo na njih. 

1/5

Oluje u Europi uslijedile su nakon tjedana visokih temperatura i toplinskih valova. Na Korzici je puhao vjetar jačine od čak 224 km/h, a oštećena su brojna stabla i mobilne kućice, dok je vjetar u Veneciji otpuhao zid sa zvonika bazilike Svetog Marka, prenosi BBC

Šef regije Eugenio Giani objavio je snimku panoramskog kotača koji se nekontrolirano vrti u Piombinu. 

Vlasti na Korzici potvrdile su kako je poginula i 13-godišnja djevojčica kada je stablo palo na nju u kampu.

Još jedan muškarac poginuo je na sličan način, dok je 72-godišnja žena poginula nakon što je njezin automobil udario krov kolibe na plaži.

Nekoliko je kampova na Korzici evakuirano sinoć zbog opasnosti, a francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin kazao je bi mogla biti proglašena prirodna katastrofa te potvrdio kako je još najmanje 20 osoba ozlijeđeno, od kojih je njih četvero u teškom stanju. 

Petnaestak intervencija bilo je i u Riccioneu u Italiji, a ceste i rive bile su poplavljene zbog obilnih kiša. Zabilježena je i tuča veličine teniskih loptica koja je uništila brojna vjetrobranska stakla automobila i krovove. 

Svjedoci tvrde kako je oluja bila potpuno neočekivana te da za nju nisu izdana nikakva upozorenja. 

- Dosada nikada nismo vidjeli tako velike oluje kao ovu, čovjek bi pomislio da se radi o monsunu - kazao je vlasnik restorana Cedric Boell. 

U Austriji su poginule dvije djevojčice nedaleko od jezera u Cerinthiji, a kasnije su potvrđene još tri smrti. Smrt muškarca i žene kasnije je potvrđena i u Italiji. Jak vjetar pogodio je i Sloveniju, a objavljena je i snimka na kojoj vjetar nosi krov zgrade. 

U Toskani su oštećeni brojni resorti uz obalu, a jaki vjetrovi odnosili su suncobrane na Trgu svetog Marka u Veneciji. 

Za razliku od francuske Korzike, na talijanskoj Siciliji nastavio se toplinski val s temperaturama višim od 40 Celzijevih stupnjeva. 

Podsjetimo, upozorenja za potencijalno opasno vrijeme izdano je i za Hrvatsku, dok je za Istru i Kvarner izdan narančasti alarm. 

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku. Upozorenje drugog stupnja zahvaća sjeverni Jadran i Istru, dok upozorenje prvog stupnja zahvaća središnji Jadran i dio središnje Hrvatske. Na obali su mogući tuča, jaki udari vjetra, obilne padaline i tornada.

Ključne riječi

Komentara 12

BE
Beyonder
09:55 19.08.2022.

Ne možete pogoditi prognozu za 10 min unaprijed, Varaždin, sparinjava teška do sad palo 35 kapi kiše a najavljen armagedon

JO
jocoudriga
09:37 19.08.2022.

Nek bude i tuče samo da led ne pada...

DU
Deleted user
11:22 19.08.2022.

Kad kod nas danas ili sutra ne bude ovako kao na Korzici, tko će se ispričati za ovakve članke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije