Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURA NA PRISAVLJU

Bačić: Ovo je pritisak na HRT, HND: Neka HRT povuče tužbe

HRT
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
25.02.2019.
u 20:46

Prvo je GONG sazvao presicu, pa je Maras sa SDP-ove konferencije izbacio ekipu HRT-a, da bi na kraju reagirao glavni ravnatelj.

Opet se užarila situacija oko HRT-a. Jučer je najprije u GONG-u održana konferencija za medije o tome zašto 30-ak civilnih udruga, uz potporu i nekih sindikata, već tjedan dana pa sve do novinarskog prosvjeda u subotu, bojkotira HRT, čemu se iz dana u dan pridružuju i političke stranke (Radnička fronta, Start, Možemo, SDSS, cijela Amsterdamska koalicija, SDP, Pametno te neki nezavisni saborski zastupnici).

Gotovo istodobno Gordan Maras je sa SDP-ove konferencije za medije udaljio ekipu HRT-a, da bi potom uslijedilo priopćenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, kao i izvanredna konferencija na HRT-u.

Loš potez Marasa

– Politička je odgovornost zašto HRT danas ne predstavlja javni medij kakav trebamo. I ovo je prvi put u Hrvatskoj da i parlamentarna i izvanparlamentarna opozicija podržava ovakav bojkot – kazala je Jelena Berković iz GONG-a, dodavši da bi bilo najbolje da je sadašnja Uprava HRT-a već na odlasku. Nikola Baketa, inače član Vijeća HRT-a koji je jučer govorio u osobno ime, upozorio je na Ugovor između Vlade i HRT-a.

– Prema tom ugovoru, misijski ciljevi HRT-a trebali bi biti poticanje medijske kulture, očuvanje i jačanje povjerenja prema javnom servisu, sloboda izražavanja različitih stavova i ideja te poticanje demokratskih procedura, a sve je to nešto čega danas na HRT-u nema – kazao je Baketa.

Nekako istodobno s konferencijom u GONG-u, Gordan Maras zamolio je HRT-ovu ekipu koja je došla popratiti SDP-ovu konferenciju za medije, da se udalji rekavši da do subotnjeg novinarskog prosvjeda “SDP ne daje izjave za HRT, čime protestiraju protiv najgoreg javnog servisa koji tuži svoje novinare”. Marasov potez osudio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazavši:

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

– Valjda se zna što bojkot znači. Bojkot koji je protiv HRT-a pokrenuo GONG, te su mu se do sada pridružile i brojne druge civilne udruge, kao i neke političke stranke, podrazumijeva da oni koji sudjeluju u bojkotu ne odlaze na HRT, odnosno ne gostuju u njihovim emisijama. A posve je neprihvatljivo da se kolege i kolegice s HRT-a ometa ili izbacuje s konferencija za medije koje su javne. Pozivamo političare da ne politiziraju novinarski prosvjed koji će se održati u subotu i koji se odnosi na ukupno stanje novinarske i medijske scene, čiji je dio i HRT koji je pokrenuo dosad nezabilježen križarski rat tužbama protiv Hrvatskog novinarskog društva, vlastitih novinara i novinarki te ostalih medija. Ono što HRT sad jedino može napraviti jest da bezuvjetno povuče sve te tužbe.

HRT podignuo 33 tužbe

Nakon svega uslijedila je konferencija za novinare na HRT-u.

– Maras je s presice izbacio HRT-ovu ekipu te javnu televiziju onemogućio u obavljanju svog posla – informiranja javnosti. Tim potezom, kao i priopćenjima dijela političkih stranaka HRT je izložen dosad neviđenom političkom pritisku. Ovo smatramo udarom na novinarstvo, na javnu televiziju i tražimo zaštitu od političkih pritisaka. Tražimo da političke stranke, ali i različite skupine, HRT ne koriste za svoje interese, dnevnopolitičke obračune i u svrhu predizborne kampanje – kazao je šef HRT-a Kazimir Bačić, dok je na upit zašto je HRT reagirao tek nakon poteza SDP-a, a ne i na odluku civilnih udruga o bojkotu, ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić uzvratio da je to stoga što HRT do sada nijedna udruga nije izbacila s bilo kojeg događanja. Vezano uz brojne tužbe, ravnatelj produkcije HRT-a Damir Novinić kazao je pak da je HRT u posljednje dvije godine podigao 33 tužbe, sedam protiv glavnih urednika drugih medija, zbog neobjavljivanja demantija te 26 protiv nakladnika, a da se s nakladnicima kreće u procese mirenja.

Bojkot HRT-a

Na HRT-ovu najavu mirenja, glavni urednik 24 sata Goran Gavranović uzvratio je da čeka kako bi vidio o čemu je konkretno riječ. Glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić nije nam uzvratio na poziv, a glavni urednik Novosti Nikola Bajto rekao je: – Oko mirenja ćemo se konzultirati s našim odvjetnicima, no slažem se s HND-om da HRT treba bezuvjetno povući sve tužbe. Upotreba HRT-a kao mašinerije za tužbe prema drugim medijima skandalozan je pritisak na medije. Bačić je politički imenovana osoba i vlast koja ga je postavila, i koja na to ne reagira, stoji iza tih pritisaka na medije.     

Ključne riječi

Komentara 100

KO
kompakt
12:48 25.02.2019.

Poštujemo pravila struke, kakva cenzura, jedino vršimo cenzuru u slu"čaju Marka Perkovića i svih kritika komunjara, kao i bojkot domoljuba.

DU
Deleted user
13:12 25.02.2019.

Potpuno se slažem da HTV ništa ne valja. Ali ne zato što je desno, već naprosto što nije profesionalna. A ako bismo već gledali desno/lijevo, onda je sigurno više lijevo kada u prime time-u nedjeljom daje krajnje ideološki svrstanog Stankovića, kojemu kao takvome nije mjesto na javnoj televiziji. Samo mi je čudno da se na tu činjenicu ovi sdesna nisu nikada uvjerljivo pobunili, tako da je to sve skupa izgleda zajednički politički kupleraj u kojemu im je svima ovakva TV dobra. Vjerujem i da ovaj marasov igrokaz nije iz uvjerenja, već čisto radi malo samopromocije. Naravno, "u ništa" kao i obično.

IL
ivan.lorkovic.zg
13:02 25.02.2019.

Ovo nije za verovati. Ravnatelj TV-a je zažderana komunjara čiji dnevnici uvijek počinju sa Berijem i SDP-om i čisti su besplatni sdp-ov PR. najbolji termin "Nedjeljom u 2" je besplatni četnički kanal koji stalno reklamira ljevičare, komunizam i Jugoslaviju. Pa za milog Boga pa gdje vi vidite na HTV-u desnicu. Da ja dođem za urednika ili ravnatelja a nisma baš nepoznata osoba onda bi vidjeli što je "zdrava" desnica i poštena desnica - ali ne brinite s e nemam šanse u postojećem okruženju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije