Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojan Glavašević:

'HRT kao goste dovodi ljude kojima tamo ne bi trebalo biti mjesto'

Bojan Glavašević
Robert Anić/PIXSELL
21.02.2019.
u 13:52

Oporba je pozvala građane na prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva "Novinarstvo ne damo" koji se održava u Zagrebu 2. ožujka, kao i na bojkot HRT-a na koji je pozvalo i 30 organizacija civilnog društva

Umjesto o prijedlogu da se za članicu Nadzornog odbora HRT-a imenuje Antonija Petričušić, saborski zastupnici tu su raspravu iskoristili kako bi govorili o stanju na HRT-u i tužbama koje vodstvo HRT-a diže protiv novinara. Oporba je pozvala građane na prosvjed u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva "Novinarstvo ne damo" koji se održava u Zagrebu 2. ožujka, kao i na bojkot HRT-a na koji je pozvalo i 30 organizacija civilnog društva.

Nezavisni Bojan Glavašević ustvrdio je tako da teško može govoriti o novoj kandidatkinji za člana Nadzornog odbora HRT-a a da se ne osvrne stanje na tom javnom servisu koji je, poručuje, po razini neovisnosti najgori u Europi.

– HRT ima toliko porazno nisku gledanost da je nedavno Agencija za elektroničke medije prestala mjeriti njegovu gledanost. Mnogo se pisalo kako je HRT stopirao seriju o NDH koju je financirao, a plaćena je novcem građana. Postoje ozbiljne indikacije da financiranje produkcije dodjeljuje na upitan način koji bi zahtijevao interes institucija koje se time bave – tvrdi Glavašević. Prigovara i da HRT kao goste dovodi ljude kojima tamo ne bi trebalo biti mjesto, poput "neonacista i homofoba koji je hvalio Antu Pavelića i širio zastrašujuće laži o tome kako gay populacija namjerno širi AIDS" da govori o porezima.

SDP-ov Gordan Maras dodaje da HRT guši novinarske slobode kod novinara koji rade korektno i profesionalno.

– HRT je podnio više od 30 tužbi i traži 2,3 milijuna kuna odštete od svojih zaposlenika, među kojima su mnogi dugogodišnji urednici na toj televiziji i nisu do sada imali taj problem. Otkada je europski Plenković preuzeo vođenje i imenovao vodstvo, počinje represija na HRT-u. HRT bi trebao omogućavati novinarima korektan rad i kritičko preispitivanje vlasti i predsjednice – rekao je Maras dodavši kako građani ne žele javnu televiziju na kojoj će predsjednica birati tko će je intervjuirati.

SDSS-ova Borisa Miloševića smeta predstavljanje knjige o Jasenovcu gdje se, komentira, ne samo negiralo da se dogodio holokaust već i da se dogodio bilo kakav zločin.

– SDSS je višekratno izražavao nezadovoljstvo udjelom sadržaja manjinskog programa, nedostatka kadra koji se bavi manjinskom problematikom, emitiranje programa na jezicima manjina... Samo u Hrvatskoj imamo situaciju da javni servis tuži vlastite novinare, to nigdje u Europi nemamo – naglašava Milošević.

Mostov Miro Bulj tvrdi da je HRT "PR i megafon Andreja Plenkovića i iskrivljuje sliku u javnosti, ponaša se kao javni servis u Sjevernoj Koreji", a Ivan Pernar iz Živog zida saborsku govornicu iskoristio je kako bi građane pozivao da prestanu plaćati pretplatu HRT-u i detaljno objašnjavao na što trebaju paziti u proceduri dok se budu odjavljivali.

HDZ-ova Sunčana Glavak zamjerila je jer se uopće ne raspravlja o temi koja je pred njima.

– Zakon koji je na snazi donio je SDP. To je bio prvi put da nije bio usuglašen i postignut konsenzus oko zakona koji je važan za jedan servis. Zabrinutost za prava novinara – apsolutno, novinarske slobode – apsolutne, ali moramo onda znati činjenično stanje, a ne raspravljati na razini tračeva – zaključila je Glavak.

Pogledajte video: Svađa Grmoje i Zekanovića u Saboru

Komentara 37

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:59 21.02.2019.

civilna društva tj parapolitičke ogranizacije koja plaća Soroš,Suudijska Arabija ?...molim uredništvo da u buduće ne piše populističke parole poput pamfleta " civilno društvo "

Avatar BilanMandić
BilanMandić
14:03 21.02.2019.

Mrzitelji Hrvatske se natječu u mržnji, a Bojan želi izbiti na čelo

AG
Agricola
14:09 21.02.2019.

To je taj totalitarno fašističko-komunistički mentalni sklop, on bi da na televiziiji gostuju samo njegovi istomišljenici, a sve druge bi vjerojatno na Goli otok, Staru Gradišku ili u Hudu jamu. Sramota je da se netko ovakav, tko je žrtve domovinskogovinskog rata posprdno nazivao "pošpricanima" što je dno neciviliziranog ponašanja, može biti zastupnik u saboru ili gostovati na televiziji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije