Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. dan štrajka

Osječki suci odlučivat će o sudbini pobunjenih pivara

pivovara
PIXELL
04.03.2010.
u 16:33

Ne možemo samo promatrati u tišini što se događa, a vremena za čekanje nemamo, rekao je Ivan Vrdoljak koji će u ime Grada posredovati u sporu.

Dok pivskom kvascu u Osječkoj pivovari polako istječe rok trajanja, proizvodnja zbog štrajka ondje stoji već devet dana. Na zagrebačkom Županijskom sudu, na kojem je direktor i većinski vlasnik Pivovare podignuo tužbu protiv sindikata HUS-a, jučer je donesena odluka – o zakonitosti štrajka pivara mogu odlučivati samo osječki suci, najvjerojatnije idući tjedan.

Grad miri dvije strane

Do tada će - ako u međuvremenu Komak i pobunjeni sindikalci ne pronađu zajednički jezik - proizvodnja u pogonima stajati, a krug tvornice neće napustiti ni jedan kamion s robom.

– Zagrebački sud oglasio se nenadležnim, kao što smo i očekivali. Predmet bi se trebao prebaciti u Osijek - poručio je “pivarac” Darko Andrašek, koji je svjedočio u Zagrebu.

Istodobno se sindikalna drama iz ove tvrtke preselila u gradsku kuću, na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća. Odlučeno je kako će posrednik između sindikata i poslodavca biti osječki dogradonačelnik Ivan Vrodljak.

Svoje mjesto prepustio mu je gradonačelnik, ujedno i predsjednik GSV-a Krešimir Bubalo zbog, kako je rekao, “dosta upućenih strelica od strane gospodina Komaka prema njemu”. 

- Ne možemo samo promatrati u tišini što se događa, a vremena za čekanje nemamo. Ako možemo pomoći, sigurno ćemo se uključiti u razgovore. Ovakva situacija apsolutno svima šteti. Najbolje bi bilo kada bismo već sutra svi zajedno otišli na osječko pivo - poručio je Vrdoljak.

Dok je regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Šimo Orešković, čiji je sindikat, inače manjinski u tvrtki, još prošli tjedan potpisao kolektivni ugovor, ponovio kako “treba učiniti maksimalne napore da se ovaj bezumni štrajk prekine jer je apsurdan”, Bruno Horvat iz HUS-a odgovorio je: “Ne slažem se ni u čemu s Oreškovićem”.

Komak nedostupan

- Govorim u ime svih radnika. Ne bavimo se prioritetno vlasničkim odnosima, ali sve ide u smjeru gašenja proizvodnje. U pitanju je opstojnost tvrtke. Apeliram i na Državno odvjetništvo koje je započelo istragu oko Pivovare, ali je s njom stalo - rekao je Bruno Horvat.

Inače, vlasnika Pivovare Ivana Komaka jučer nije bilo ni na sjednici GSV-a - iako mu je poziv upućen - a njegova tajnica rekla nam je da je na službenom putu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije