Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Optužnica protiv HDZ-a zbog Fimi medije na sud ide prije izbora?

Prema ZKP-u, istraga mora završiti za godinu dana (+ 6 mjeseci), a iako je istraga u odnosu na HDZ otvorena 25. listopada, prvi nalog u procesu datira iz travnja 2010.
23. studenoga 2011. u 08:00 190 komentara 28 prikaza
'17.11.2011., Zagreb - Na stadionu NK Jarun odrzano je predstavljanje kandidata HDZ-a za predstojece parlamentarne izbore. Jadranka Kosor, Djuro Popijac, Davorin Mlakar, Josip Djakic. Photo: Davor Pu
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'

Optužnica protiv HDZ-a trebala bi bi biti podnesena do kraja ovoga tjedna. A ako i ne bude podnesena do petka, ipak će završiti na sudu prije izbora. U to su uvjereni svi odvjetnici optuženika u predmetu Fimi media s kojima smo ovih dana razgovarali.

U USKOK-u o tome ne žele reći ni slova, a odbijaju čak i načelni razgovor o temi krajnjih zakonskih rokova u kojima, prema novom Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), mora biti dovršena istraga.

Rokovi na izmaku

ZKP kaže da USKOK istrage mora završiti i optužnicu podnijeti u roku od godinu dana (samo u iznimno složenim predmetima mogu ih produljiti za još šest mjeseci). U protivnom, cijeli im trud pada u vodu. Iako je istraga u odnosu na HDZ kao 20. optuženog u Fimi mediji otvorena 25. listopada, za HDZ ipak vrijedi rok koji se računa od početka cijelog procesa. Prvi nalog za istragu datira iz travnja prošle godine protiv HDZ-ova rizničara Mladena Barišića. Kao početni može se uzeti i neki kasniji nalog o istrazi, odnosno njezinu proširenju, no svejedno su rokovi za optuženje HDZ-a na izmaku.

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj, na pitanje hoće li se prije 4. prosinca podnijeti optužnica, odgovara da “ni takva pravosudna sramota nije isključena”. Pritom se poziva na takve najave u dijelu medija i dovodi ih u vezu s Državnim odvjetništvom kao izvorom tih informacija.

– Mladen Bajić ponaša se kao da nije svjestan obveze Hrvatske da svojim građanima osigura pravo na pošteno suđenje – kaže Gredelj.

Šiber: Nije simpatično

Smatra da zakonski rokovi u kojima se mora dovršiti istraga nisu razlog za podizanje optužnice prije izbora.

– Tomu se mogu nadati politički protivnici HDZ-a! Duboko sam uvjeren da Bajić to neće učiniti. Ako ipak učini, bilo bi korektno da se učlani u SDP, stavi za nositelja liste, kako bi sve bilo potpuno transparentno – svrstao je HDZ-ov odvjetnik Bajića u lijevi politički tabor. Podizanje optužnice prije izbora Gredelj ocjenjuje kao Bajićevo profesionalno i političko samoubojstvo.

– Šteta je već učinjena, a to što se podiže optužnica samo je logičan korak nakon otvaranja istrage protiv HDZ-a – kaže prof. Ivan Šiber. Smatra da optužnica protiv HDZ-a neće utjecati na izborne rezultate.

– Oni koji su vjerni HDZ-u, bit će i dalje, a oni koji su se pokolebali, ionako su već odlučili dati glas nekom drugom – kaže Šiber, uz napomenu da mu načelno nije simpatično da takva optužnica ide pred izbore.

Njegova kolegica prof. Mirjana Kasapović kaže da optuživanje HDZ-a nije sasvim politički apsolvirana tema.

– Jedno je najava postupka, a drugo kad on doista počne – kaže M. Kasapović. No, dodaje da nema previše sućuti za HDZ “jer su sami odgovorni za to što im se događa”. Uvjerena je i da je bolje podići optužnicu prije izbora nego poslije.

– Bilo bi jako loše da HDZ dobije izbore i da se odmah ide u optuživanje nove vlasti. S druge strane, ako izgube izbore, podizanje optužnice u HDZ-u bi kvalificirali kao političko pakiranje – mišljenje je prof. Kasapović.

Gredelj je uvjeren da bi podizanje optužnice protiv HDZ-a prije izbora kod simpatizera HDZ-a i onih koji su demokratski opredijeljeni stvorilo dodatni motiv da glasuju za HDZ.

– No, istraga još nije dovršena, a zakon dopušta podnošenje optužnice radi potrebe razmatranja rezultata istrage kod najsloženijih predmeta još tri mjeseca nakon dovršetka istrage – zaključuje odvjetnik HDZ-a.

Kako se razvijala USKOK-ova istraga o cr

Kako se razvijala USKOK-ova istraga o crnim fondovima

Travanj 2010.
USKOK je otvorio nalog za provođenje istrage protiv HDZ-ova rizničara i šefa Carine Mladena Barišića zbog izvlačenja novca iz državnih tvrtki preko Fimi medije.

25. listopada
USKOK je donio nalog o proširenju istrage u slučaju Fimi medije i na HDZ kao pravnu osobu. Pod istragom su i Sanader, Jarnjak, Maček, Pavošević i Barišić.

Rujan 2011.
Bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević USKOK-u je predočila isplatnice iz crnog fonda koje svjedoče o nelegalnom financiranju HDZ-ovih kampanja.

6. studenoga 2011.
HDZ je odlučio da će ga kao stranku u postupku koji protiv njih vodi USKOK zastupati Damir Sesvečan, predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Studeni 2011.
USKOK je ispitao sve osumnjičenike, odgovorne osobe u HDZ-u, čime su se stvorili uvjeti za donošenje odluke o (ne)podizanju optužnice protiv HDZ-a.

Pravni aspekt: Predmet Fimi media na sud

Pravni aspekt: Predmet Fimi media na sud ili u koš?

Hoće li biti optužnice prije izbora ili neće?

Odvjetnici, branitelji u predmetu Fimi media, raspolažu neslužbenom informacijom da je optužnica protiv HDZ-a već napisana, a da će se podići do kraja tjedna, dakle prije izbora. USKOK o toj temi ništa ne govori.

Mora li se optužnica podizati upravo sada?

Dio pravnika misli da je isteklo vrijeme za istragu. Dakle, čas je da se optuži HDZ za Fimi mediju, ili pada u vodu cijeli trud i istraga koja se vodila godinu i pol. HDZ-ov odvjetnik smatra da USKOK ima još 3 mjeseca.

Hoće li optužnica utjecati na ishod izbora i kako?

Prof. Ivan Šiber smatra da neće. Pravovjerni će i dalje glasati za HDZ, a oni koji su razočarani, ionako su već odlučili glas dati nekom drugom. Mirjana Kasapović kaže da dijelom hoće utjecati, ali HDZ je za to sam kriv.

Birači imaju pravo znati za zloporabe vl

Birači imaju pravo znati za zloporabe vlasti

Podizanje optužnice protiv HDZ-a kao političke stranke i pravne osobe neposredno prije izbora moglo bi se, izolirano gledano, preispitivati s pozicije utjecaja na rezultat izbora i strukturu buduće vlasti.

Kod svakog birača koji ima razvijen osjećaj za pravdu, ta činjenica mora ostaviti dojam i utjecati na to čiju će listu zaokružiti na biračkom mjestu. No, te činjenice nisu razlog za bilo kakvo odgađanje kaznenog postupka kako bi se HDZ-u omogućila ravnopravna politička utakmica.

Za to je nekoliko razloga, i političkih i pravnih. Naime, HDZ je, prema USKOK-u, zloupotrijebio činjenicu da je obnašao vlast kako bi nezakonito zgrnuo novac, a crni fond uložio je u predizborne kampanje, odnosno u daljnje osvajanje vlasti. Građani, birači, imaju pravo znati za sve zloupotrebe vlasti što ih je činila stranka kojoj su dali povjerenje. Imaju pravo i na to da se raščisti tko je točno u vodstvu HDZ-a donosio odluke o nelegalnom poslovanju i bio motor kriminalnog ponašanja. Uostalom, birači imaju pravo na elemente na temelju kojih će ocijeniti je li ta stranka doista očistila svoje redove i zaslužuje li njihovo daljnje povjerenje.

Kad je riječ o pravnim razlozima za podizanje optužnice, oni su vrlo jednostavni i jasni. Državno odvjetništvo, odnosno USKOK, mora se rukovoditi isključivo zakonom i po njemu dovršavati istrage i podizati optužnice. Pravosuđe, čiji je dio u širem smislu i Državno odvjetništvo, mora biti neovisno.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • elfenomeno77:

  a sta cemo sa optuznicom protiv čačića?

 • dkatica2:

  hdz@hdz.hr --------------- Vlaj Bajić pazi ima nas 220 0000 --------------------------------------------

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Nije ničudo što nas Nijemci zovu \" otrovna kiflica\" kad imamo političare zajedničare i odvjetnike Gredelje.