Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN NABAVE

Opremanje vojske: MORH nabavlja četiri helikoptera Black Hawk, modernizira tenkove...

Helikopter
Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS/PIXSELL
1/27
06.02.2020.
u 21:43

Kopnena vojska nastavit će se opremati hrvatskom puškom VHS-2 i pripadajućom opremom

Ministarstvo obrane RH predstavilo je plan nabava za 2020. i analiziralo rezultate iz nabava opreme i oružja tijekom prošle godine.

Proračun Ministarstva obrane u 2020. godini iznosi 5,34 mlrd. kuna, što je 264 milijuna kuna više u odnosu na 2019. Od tog novca za plaće i troškove odlazi 2,28 mlrd. kuna, a za nabave 1,49 mlrd. kn. Preostalih 797 milijuna kuna odnosi se na višegodišnje stvorene obveze te nabave koje se realiziraju u inozemstvu. Ministar obrane Damir Krstičević zadovoljan je što je u njegovu mandatu vojni proračun narastao za oko 1,3 mlrd. kn.

Helikopter
1/24

Kao i svake godine, u veljači MORH planira javno potpisivanje ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima iz vojne industrije koja zapošljava više od 5000 osoba, a ovakvi ugovori daju im vrijednu referenciju za plasman njihovih proizvoda i na svjetskom tržištu.

– Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti od oko 457 milijuna kuna što je oko 144 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, što doprinosi razvoju hrvatskih tvrtki i promociji proizvoda hrvatske obrambene industrije – kaže Krstičević.

Ugovor s Brodosplitom

Najavljujući konkretne vojne nabave, Krstičević prvo ističe nabavu četiri potpuno nova helikoptera američke proizvodnje Black Hawk koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, no za koje su već počele otplate, a u pregledu investicija za 2019. navodi se kako je za te helikoptere u prošloj godini izdvojeno 241,2 milijuna kuna. Ministar tvrdi da nismo odustali od nabave višenamjenskog borbenog aviona, taj projekt vodi međuresorno povjerenstvo na razini Vlade RH, “a u svibnju ćemo dobiti konkretne ponude, a odluku o odabiru očekujemo do kraja ove godine”, kaže ministar.

Krstičević je u svom nastupu donekle riješio i enigmu što se događa s nabavom preostalih obalnih ophodnih brodova nakon što je prototip “Omiš” predan HRM-u još prije više od godinu dana. Krstičević posebno naglašava, između ostalih projekata opremanja i modernizacije u 2020., i gradnju obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže. Kaže da je prototip koji je isporučen HRM-u tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže. Potpisivanje ugovora sa splitskim Brodosplitom o nastavku gradnje, za početak jednog od preostala četiri broda, trebao bi se dogoditi 17. veljače ove godine.

MORH očekuje da će se ove godine realizirati i ranije najavljeni dolazak 80-ak rabljenih američkih borbenih oklopnih vozila pješaštva, gusjeničara Bradley, te se najavljuje njihovo “osvježivanje” i modernizacija u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću.

Video: Hrvatska ratna mornarica

Na predstavljanju plana nabave najavljene su još neke od važnijih nabava za 2020. Što se tiče HRZ-a, osim nastavka rada na programu nabavki Black Hawkova i očekivanog izbora borbenog zrakoplova te redovite pripreme za protupožarnu sezonu, nastavit će se dogradnje smještajnih i radnih kapaciteta zračnih baza u Zemuniku, Plesu, Lučkom i Divuljama. HRM će, osim nastavka gradnje ophodnog broda, nabaviti i nove motore za raketne topovnjače klase Kralj, a nabavit će se i brze brodice. Kopnena vojska nastavit će opremanje hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pripadajućom opremom. Osim posla s Bradleyima, Đuro Đaković završit će s generalnom revizijom tenkova M-84.

Revizija M-84

Od važnijih nabava realiziranih prošle godine, od karlovačkog HS Produkta nabavljeno je pušaka i pištolja u vrijednosti od 9,9 milijuna kuna, potom 6500 borbenih odora za oko 45 milijuna kuna, također od domaćih tvrtki, za reviziju šest tenkova M-84 utrošeno je 15 milijuna kuna, a za izgradnju i rekonstrukciju vojnih zgrada i lokacija u Puli, Pločama, Splitu, Petrinji, Varaždinu, Zagrebu i Kninu oko 50 milijuna kuna.

Komentara 56

JU
Jure1991
22:10 06.02.2020.

Krstičeviću, jedanput su te nasanjkali kod nabave aviona, ako to dozvoliš i ovaj puta, nisi zaslužio drugo nego da odeš sa ove funkcijei da ostaneš upamćen kao nesposobnjaković. Ovo besramno odugovlačenje, ne sluti mi na dobro. Ostavi se ti odora,, kapa i čarapa, primi se posla.

49
49valdez1
06:32 07.02.2020.

Hrvatska treba pod hitno pjesacke staze po selima , 95 % sela u HR nema staze za pjesake,a kamioni voze 80 km/h

Avatar NasaPosla
NasaPosla
07:12 07.02.2020.

Vrhunac uspjeha nam je nešto kupiti i to održavati.Kad ćemo napredovati s industrijom i proizvodnjom softvera? Uostalom tko bi to imao napraviti, kad imamo, na 3.800.000 stanovnika, a 1.241.000 umirovljenika. Za višak od 700.000 umirovljenika se nitko ne srami, ni političari ni lažni umirovljenici. A to košta cca 20 milijardi kuna godišnje, odnosno u 10 godina to je 200 milijardi kuna. Usporedbe radi jedan Pelješki most košta cca 2,5 milijardi kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije