Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opremanje vojske: MORH nabavlja četiri helikoptera Black Hawk, modernizira tenkove...

Kopnena vojska nastavit će se opremati hrvatskom puškom VHS-2 i pripadajućom opremom
06. veljače 2020. u 21:43 56 komentara 18154 prikaza
Helikopter
Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/27

Ministarstvo obrane RH predstavilo je plan nabava za 2020. i analiziralo rezultate iz nabava opreme i oružja tijekom prošle godine.

Andrej Plenković Summit u Beji Plenković: Stojim iza Krstičevića i s njim sam stalno u kontaktu

Proračun Ministarstva obrane u 2020. godini iznosi 5,34 mlrd. kuna, što je 264 milijuna kuna više u odnosu na 2019. Od tog novca za plaće i troškove odlazi 2,28 mlrd. kuna, a za nabave 1,49 mlrd. kn. Preostalih 797 milijuna kuna odnosi se na višegodišnje stvorene obveze te nabave koje se realiziraju u inozemstvu. Ministar obrane Damir Krstičević zadovoljan je što je u njegovu mandatu vojni proračun narastao za oko 1,3 mlrd. kn.

Helikopter
1 / 24
U Ministarstvu obrane RH predstavljen je Plan nabave za 2020. godinu

Kao i svake godine, u veljači MORH planira javno potpisivanje ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima iz vojne industrije koja zapošljava više od 5000 osoba, a ovakvi ugovori daju im vrijednu referenciju za plasman njihovih proizvoda i na svjetskom tržištu.

– Potpisat ćemo ugovore u vrijednosti od oko 457 milijuna kuna što je oko 144 milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu, što doprinosi razvoju hrvatskih tvrtki i promociji proizvoda hrvatske obrambene industrije – kaže Krstičević.

Ugovor s Brodosplitom

Najavljujući konkretne vojne nabave, Krstičević prvo ističe nabavu četiri potpuno nova helikoptera američke proizvodnje Black Hawk koji dolaze u Hrvatsku 2022. godine, no za koje su već počele otplate, a u pregledu investicija za 2019. navodi se kako je za te helikoptere u prošloj godini izdvojeno 241,2 milijuna kuna. Ministar tvrdi da nismo odustali od nabave višenamjenskog borbenog aviona, taj projekt vodi međuresorno povjerenstvo na razini Vlade RH, “a u svibnju ćemo dobiti konkretne ponude, a odluku o odabiru očekujemo do kraja ove godine”, kaže ministar.

Damir Krstičević Krstičevićev suborac: 'Generale, politika traži govornike, demagoge i 'salonske picajzle'. Ti si sve suprotno od toga'

Krstičević je u svom nastupu donekle riješio i enigmu što se događa s nabavom preostalih obalnih ophodnih brodova nakon što je prototip “Omiš” predan HRM-u još prije više od godinu dana. Krstičević posebno naglašava, između ostalih projekata opremanja i modernizacije u 2020., i gradnju obalnog ophodnog broda za potrebe Obalne straže. Kaže da je prototip koji je isporučen HRM-u tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama znatno unaprijedio sposobnosti Obalne straže. Potpisivanje ugovora sa splitskim Brodosplitom o nastavku gradnje, za početak jednog od preostala četiri broda, trebao bi se dogoditi 17. veljače ove godine.

MORH očekuje da će se ove godine realizirati i ranije najavljeni dolazak 80-ak rabljenih američkih borbenih oklopnih vozila pješaštva, gusjeničara Bradley, te se najavljuje njihovo “osvježivanje” i modernizacija u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću.

Video: Hrvatska ratna mornarica

Na predstavljanju plana nabave najavljene su još neke od važnijih nabava za 2020. Što se tiče HRZ-a, osim nastavka rada na programu nabavki Black Hawkova i očekivanog izbora borbenog zrakoplova te redovite pripreme za protupožarnu sezonu, nastavit će se dogradnje smještajnih i radnih kapaciteta zračnih baza u Zemuniku, Plesu, Lučkom i Divuljama. HRM će, osim nastavka gradnje ophodnog broda, nabaviti i nove motore za raketne topovnjače klase Kralj, a nabavit će se i brze brodice. Kopnena vojska nastavit će opremanje hrvatskom jurišnom puškom VHS-2 i pripadajućom opremom. Osim posla s Bradleyima, Đuro Đaković završit će s generalnom revizijom tenkova M-84.

Revizija M-84

Od važnijih nabava realiziranih prošle godine, od karlovačkog HS Produkta nabavljeno je pušaka i pištolja u vrijednosti od 9,9 milijuna kuna, potom 6500 borbenih odora za oko 45 milijuna kuna, također od domaćih tvrtki, za reviziju šest tenkova M-84 utrošeno je 15 milijuna kuna, a za izgradnju i rekonstrukciju vojnih zgrada i lokacija u Puli, Pločama, Splitu, Petrinji, Varaždinu, Zagrebu i Kninu oko 50 milijuna kuna.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Jure1991:

  Krstičeviću, jedanput su te nasanjkali kod nabave aviona, ako to dozvoliš i ovaj puta, nisi zaslužio drugo nego da odeš sa ove funkcijei da ostaneš upamćen kao nesposobnjaković. Ovo besramno odugovlačenje, ne sluti mi na dobro. Ostavi se ti odora, ... prikaži još!, kapa i čarapa, primi se posla.

 • 49valdez1:

  Hrvatska treba pod hitno pjesacke staze po selima , 95 % sela u HR nema staze za pjesake,a kamioni voze 80 km/h

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Vrhunac uspjeha nam je nešto kupiti i to održavati.Kad ćemo napredovati s industrijom i proizvodnjom softvera? Uostalom tko bi to imao napraviti, kad imamo, na 3.800.000 stanovnika, a 1.241.000 umirovljenika. Za višak od 700.000 umirovljenika se nitko ne srami, ni ... prikaži još! političari ni lažni umirovljenici. A to košta cca 20 milijardi kuna godišnje, odnosno u 10 godina to je 200 milijardi kuna. Usporedbe radi jedan Pelješki most košta cca 2,5 milijardi kuna.