Naslovnica Vijesti Hrvatska

Opasne posljedice konzumiranja 'umjetne' hrane

Kako smanjiti šećere u proizvodima, a da građani to ne primijete i ne prestanu ih kupovati, krucijalni je problem kojim se, zasad uglavnom neuspješno, bave u njihovim „svemirskim“ laboratorijima
10. kolovoza 2015. u 00:01 6 komentara 3302 prikaza
Naslovnica
Foto: VL

Mogu li njezini građani izgubiti želju za slatkim, pitanje je koje Veliku Britaniju godišnje stoji najmanje 6 milijardi funta godišnje. Tolika je, naime, financijska šteta preslatke (i premasne) prehrane Britanaca s kojom se povezuje 70 tisuća preuranjenih smrti svake godine, 12 posto od ukupnog broja umrlih! Stručnjaci i prehrambena industrija na mukama su zbog te najsmrtonosnije prijetnje današnjice koju, kako ovih dana piše Observer, već zovu – novim duhanom.

Pretjerana konzumacija šećera, poznato je, ne prouzročuje samo pretilost i loše zube već je povezana i s bolestima poput dijabetesa tipa 2 i povišenog kolesterola te povećanim rizicima oboljenja od raka, srčanih bolesti i moždanog udara.

Skupina eminentnih stručnjaka prošlog je tjedna britanskoj vladi savjetovala da prepolovi preporučeni dnevni unos šećera na samo 5 posto od ukupnog energetskog unosa, dok unutar „zidina“ industrije hrane već dulje vrijeme vode „tihi“ rat s potrošačima. Kako smanjiti šećere u proizvodima, a da oni to ne primijete i ne prestanu ih kupovati, krucijalni je problem kojim se, zasad uglavnom neuspješno, bave u njihovim „svemirskim“ laboratorijima.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Stručnjakinja Loretta Napoleoni: ISIL obično ne snima taoce za razmjenu

>> Izbor najbolje OPG-a: Prodali kafić i uložili u hobi od kojeg su stvorili posao života

>> Dalmatina prvi put u jednom mjesecu zaradila 100 milijuna kuna

>> Manje rate kredita, Švicarci ruše prejaki franak

Naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • virkom:

    A kako bi bilo da ljudi počnu kuhati, mislim stvarno kuhati! To znači ne pomiješati nešto sa nečim i hopla, eto "ukusnog" jela, već kuhati svježe namirnice. A kako bi bilo da se ljudi počnu malo više kretati, rekreativno se ... prikaži još!e baviti sportom (u okviru svojih mogućnosti). Onda im ni to malo čokolade, sladoleda ili čipsa ne bi naškodilo.

  • Avatar bok
    bok:

    Bijeli rafinirani sećer, prah je oduvijek zla. Crven je i od krvi robova koji su robovali u plantazama sećerne trstike.... Tko zeli slatko nek jede voće ilu nek zasladi s medom.sve ostalo je uglavno bespotrebno i stetno za zdravlje

  • dragica949:

    Mislim da se samo pokušavaju eliminirati posljedice,a ne uzroci. Oni su prvenstveno u tome što su se ljudi fizički potpuno neaktivni,ne kreću se,sve im je teško, nisu u stanju ni praznu rolu od papira baciti u smeće.Takvom stanju podilazi prehrambena ... prikaži još!a i prerađivačka industrija,tako da je tvoje samo otvoriti iz ambslaže i konzumirati.Instant krumpir,pire od graška,polugotovi odresci samo za prigrijati,očišćena salata,a u još gorjoj varijanti fast food,prepun masti i ugljikohidrata. Hvala Bogu,da mi nismo tako "napredni",da je još uvjek odlazak na plac način naše nabave namirnica,a svakodnevno kuhanje obroka nsša tradicija.U takvom slućaju jedan hambi ili pizza mjesečno,ne može štetiti,ali to ne smije biti način prehrane.